Окупацията като следствие на нищетата в образованието

Автор: Posted by chergar*


Окупацията като следствие на нищетата в образованието

Ако следващия път студентите окупират чалготека в т.нар. Студентски град, ще направят по-голямо впечатление...

 

 

От няколко дни, обществото се занимава с така наречената „Окупация“ на Софийския университет, като основно е заето да плюе или да величае, този меко казано неудачен акт, без обаче да си зададе сериозно въпроса „Защо се стигна до тук?“

 

Лично моята позиция по случая е, че въпросният акт е безплоден, вреден за собствените си цели (в този смисъл безумен) и показателен за ситуацията в България като цяло и образованието в частност. Той е плод (или по-скоро аборт) на „усилията“ на преподавателите в България, да образоват децата на България.

 

Има едно нещо, което липсваше в тази уж „студентска“ драма, а именно студентите. При положение, че едва ли не „куцо и сакато“ се е втурнало да се образова, липсата на множество студенти, които да подкрепят едната или другата страна е очебийна. Фактът, че сред „децата на България“ се озова Йоло Денев, би било добре ако може да се обясни с демографската криза, но не може.

 

Малкият брой ангажирани студенти в разрешаването на този нелеп фарс е признак, че те не припознават себе си като участници в този процес, не се чувстват засегнати от невъзможността да учат или привлечени от възможността да се разбунтуват срещу системата.

 

И това е, защото техните преподаватели, който иначе самоотвержено защитават светинята на университета, не са разкрили светостта му на студентите си.

 

Вие, драги възмутени преподаватели, не сте обяснили на своите студенти какво е да си студент, какъв е смисъла да учиш,  какво място представлява университета и защо се ползва с автономност. Какъв е смисълът и съдържанието на тази автономност.

 

Не, вие нямате време, а може би и капацитет, да накарате учениците си да бъдат студенти, защото това и за вас не е важно – вие гоните хорариуми и заплати.

 

Вие не пожелахте да застанете със студентите си, които незнайно защо наричате колеги, от една страна, не успяхте да ги приобщите към себе си и да бъдете едно цяло.

 

За вас е важно да бъдете над тях, не до тях. За вас те са просто бройки, които ви носят пари. Вие отдавна сте спрели да ги образовате и сте започнали да ги изстисквате.

 

Това, на което в момента сме свидетели, тази нещастна Окупация и вялата съпротива срещу нея от страна на студентите, са в резултат на образованието, което вие сте дали на същите тези студенти, били те окупатори, антиокупатори или безучастни наблюдатели. Вие сте ги образовали така. Образованието се обезцени благодарение на вашите усилия, безхаберие, беззъбие  и умилкване пред силните на деня.

 

Дръвчето, което трябваше да поливате, изсъхна, защото искахте само да берете плодове, без да се грижите за него.

 

Успяхте ли да създадете у студентите си желание за изявяване на активна позиция, за действие, за ангажираност, успяхте ли да ги накарате да повярват, да разберат, да усетят, че те са бъдещето на България, че образованието им не е нещо, от което само те ще се ползват – но на което лежат надеждите на цяла България. Явно не. Защото вече почти никой от вашите възпитаници не свързва своето бъдеще с това на България, затова и България е без бъдеще.

 

 Вайкате се, че днес всеки можело да влезе и да окупира университета. Ама те не влязоха днес – те влязоха на приемните изпити с двойки и тройки, за да има бройки. Университета ви е окупиран отдавна, но просто не ви пречеха да си взимате заплатите. Вие вкарахте окупаторите вътре драги преподаватели, професори, доценти и не знам какви още. Вие!

 

На окупаторите искам да кажа следното – дано сами сте се подвели и действията ви да са продиктувани единствено и само от самите вас.

 

Всеки, който ви обяснява, че е достатъчно само да викате Оставка иска да ви използва.

 

Всеки който ви втълпява, че няма нужда вие да предлагате алтернативи, се страхува, че може и да предложите.

 

Всеки който ви втълпява, че единственото нещо което трябва да правите е да стоите и да крещите, ви пречи да действате.

 

Вие би трябвало да сте образовани, да предлагате иновации и смели нови решения, абсурдно е да казвате, че това не е ваша работа. Ваша е!

 

Предната окупация не роди нищо, защото всички и втълпяваха, че не трябва да роди нищо. Защото никой нямаше интерес тя да роди нещо.

 

На останалите „студенти“, протестиращи срещу отнетото им право да учат, бих казал да се преброят и да се видят колко са, и като се видят, да не висят пред портите на окупирания университет, а да отидат при своите многобройни колеги и да се опитат да ги изкарат от леглата им.

 

Може да привлекат вниманието на своите състуденти, ако от своя страна окупират някоя от многобройните чалготеки в „Студентски град“, но те са толкова много (чалготеките), че вероятно и това няма да им помогне. И, ако по някакви неведоми пътища успеят да подигнат жадното за знания българско студентство, да се върнат пред Алма матер и да си го превземат, ако трябва и със сила.

 

А на вас преподаватели, какво да кажа! Погледнете резултата от вашия „труд“ и се засрамете, и се замислете. . .

 

*От сатиричния сайт Бъзикилийкс, чието мото е "Истината такава, каквато можеше да бъде!? ". Авторът се подписва като Чергар Чергаров.

 

neverojatno.wordpress.com

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот