Обрат на изборите в Румъния


Обрат на изборите в Румъния Снимка: bgfactor.org

Либерално-демократическата партия в Румъния води с крехка преднина пред другата голяма опозиционна партия - Социалдемократическата, след проведените вчера парламентарни избори в страната, съобщава dnes.dir.bg
Това показват първите официални резултати при обработени 71% от подадените бюлетини. Либерално-демократическата партия, близка до президента Траян Бъсеску, печели средно 34% в двете камари срещу близо 33% за Социалдемократическата партия, която е в съюз с Консервативната партия.
Тези цифри противоречат на данните от двата екзит-пола, публикувани късно снощи, които даваха преднина от пет пункта на социалдемократите пред Либерално-демократическата партия (виж линка). На трето място е Национално-либералната партия на премиера Калин Търичану с 18% от гласовете на избирателите.
Избирателната активност на изборите вчера е била 39,26 на сто. Това е най-ниската избирателна активност след падането на комунизма в Румъния, отбелязва ДПА.

Демократично-либералната партия e близка до президента, който номинира премиера съгласно румънската конституция, отбелязва Ройтерс. Социалдемократическата партия има намерение да отстоява в парламента интересите на обикновените хора. В програмата й влиза приемането на закони за увеличаване на заплатите, пенсиите, детските надбавки, посочва ИТАР-ТАСС.
Демократичният съюз на унгарците, който получава малко повече от 6%, ще бъде четвъртата партия, която влиза в парламента. За първи път от 1996 г. Партия „Велика Румъния“ няма да бъде представена в законодателния орган, след като не успя да премине прага от 5%.
„Преговорите за сформиране на коалиция ще бъдат по-трудни, тъй като имаме две големи партии с много близки резултати“, коментира политическият анализатор Богдан Теодореску. „Става ясно, че Бъсеску ще се бори да номинира премиер от Либерално-демократическата партия“, каза още той.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот