Обама в коловоза на Рузвелт


Обама в коловоза на Рузвелт Снимка: dnevnik.bg

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще разгърне най-мащабния строителен план в страната от времето на Дуайт Айзенхауер досега,

 

 като налее $ 700 млрд. в нови пътища, мостове и училища, съобщи Блумбърг.

 Демократът обяви амбициозната си стратегия вчера в седмичното си радиообръщение. Планът ще доведе до разкриването на 2,5 милиона нови работни места. Освен строежа и ремонта на пътища и училища, Обама ще направи по-енергийно ефективни всички обществени сгради. На първо време ще замени електрическите крушки с такива, които пестят енергия.

 

     “Няма да наливаме куп пари в даден проблем. Ще мерим напредъка си по реформите, които правим, и резултатите, които постигаме - създаване на работни места, пестене на енергия и отчитане на конкурентоспособността на САЩ спрямо другите страни”, заяви Обама.

     Най-мащабният план от управлението на Айзенхауер (1953-1961), когато бяха построени основните магистрали в САЩ, се оценява на между 500 и 700 млрд. долара. Обама говори ден, след като администрацията на Джордж Буш обяви, че през ноември 533 000 американци са загубили работата си. Това е най-големият спад от 34 г. насам.

     Към щатите, които ще са “проводникът” на финансирането на инфраструктурата, Обама има едно послание: “Или използвате парите, или ги губите”. “Ако щатите не действат бързо при инвестирането в пътища и мостове, те ще загубят парите”, каза той. Целта му е да осъвремени и интернет “инфраструктурата”, тъй като според него е недопустимо САЩ да са на 15-о място в света по бърз интернет.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот