Обама иска оставката на губернатор


Обама иска оставката на губернатор Снимка: dnevnik.bg

Корупционен скандал с губернатора на щата Илинойс Род Благоевич около вакантния пост на сенатор от щата.

 

Както съобщава The New York Times, така нареченият “пети кандидат”, фигуриращ в това корупционно разследване, е синът на бившия претендент за президентския пост - Джеси Джексън-младши. Както съобщават източници, близки до разследването, именно Джексън-младши чрез свои познати се е самопредложил на Благоевич да избере него за сенатор на Илинойс в замяна на голямо материално възнаграждение и изгодно предложение за работа на член на семейството на губернатора.

 

”Аз никога не съм предлагал на губернатора Благоевич сделка с цел да получа мястото в Сената на САЩ. Грешно предполагах, че изборът на губернатора ще се основава на опита и професионалните качества на кандидата”, заяви Джексън, уверявайки, че изцяло съдейства на следствието.

 

Междувременно избраният за президент на САЩ и бивш сенатор от щата Илинойс Барак Обама призова губернатора Род Благоевич доброволно да подаде оставка във връзка с корупционния скандал, предава АП. “В усложнилите се обстоятелства губернаторът няма възможност ефективно да се справя със своите задължения и да служи на жителите на щата Илинойс”, изказа позицията на Обама прес-секретарят му Робърт Гибс. Бъдещият президент също така подчертал, че “не е знаел нищо за случващото се”, и следователно, няма никакво отношение към корупционния скандал около Благоевич. Всякакви други коментари Барак Обама е отказал.

 

На свой ред от губернаторската администрация на Благоевич заявиха, че той все още изпълнява задълженията си на глава на щата и не разглежда възможността да напусне поста си. Самият Благоевич за пореден път подчерта, че не се смята за виновен в приписваните му престъпления и призова жителите на Илинойс да “вярват в него”.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот