О.з. полк. Тодор Ников: Ахвед Доган беше офицер от ДС, при него има намеса от Москва

Автор: Румяна Стефанова (3 коментара)


О.з. полк. Тодор Ников: Ахвед Доган беше офицер от ДС, при него има намеса от Москва Снимка: в-к Преса

Навремето дума не ни дадоха да обелим по този въпрос. А Алексей Петров - Трактора разцъфтя, след като напусна милицията.

О.з. полковник Тодор Ников е първият шеф на аналитичното звено на направление "Т" (Терор) към ДС, създаденото веднага след атентата на гара Буново. Роден е през 1941 г. в село Дерманци, Ловешко. Завършил е история в Софийския университет, след това право.

Бил е съветник на вътрешния министър Димитър Стоянов, а в годините на демокрацията - и на бившето вице на Желю Желев ген. Атанас Семерджиев.

 О.з. полковникът е специалист по кризисните ситуации, неговата дисертация на тази тема и сега служи за учебно помагало в МВР школата в Симеоново, където Ников преподава няколко години.

С бившия ДС служител разговаряме за "октоподите", "наглите" и това, което се случва в момента у нас, тъй като той е един от малцината, които знаят много от тайните на държавата преди и след 10 ноември.

- Като началник на аналитичната служба в направление “Терор” на ДС, в което е служил и “героят на деня” Алексей Петров, как ще коментирате неговото израстване в йерархията на днешните тайни служби?

- Аз съм поразен от дебелашката лъжа, че Алексей Петров е бил офицер в направление “Терор” на Държавна сигурност, защото лично съм писал предложенията за преподчиняване на мотомилиционерския батальон на Софийско градско управление на направление “Терор” и знам, че вътре излишно е записано, че те остават на щата на Народната милиция. Те нямат нищо общо с Държавна сигурност. Единственият, който имаше допуск по линия на ДС и съответно служебна карта, беше командирът на батальона полк. Васил Велков. Това е първата лъжа. Защо е тази лъжа?

Ами вижте, странно е, ген. Атанас Атанасов е назначил на офицерска длъжност бившия старшина милиционер Петров 2000 г. Но между 1992-ра, когато Алексей Петров е напуснал баретите, и 2000-та има осем години. За тези осем години фактите около биографията му са достатъчни, за да не го назначи. Това е Съюзът на бившите барети, който очевадно се занимаваше с рекет, “Аполо Болкан”, застрахователна компания “Спартак”, негласната приватизация на комплекс “Спартак” и неговото участие.

Питам на какво основание го назначава? Какво - МВР прибира всеки прошляк, без да го проучва? Това няма да го повярвам!


Значи е имало някаква сделка между Алексей Петров и този, който го назначава.


И сега се опитва да тропоса всичко на гърба на бившата Държавна сигурност. Той просто се мъчи да измъкне себе си. Прощавайте, но ние минавахме през иглени уши, преди да ни приемат на работа!


- Оказва се обаче, че “бившият милиционер” Петров не само че е “мозъкът” на организирана престъпна група, но е въртял на пръсти ДАНС, политици, бизнесмени…


- Може и да е умно това момче, може и да е грамотно. Въпреки че аз съм скептик, защото при нас се купува с пари всичко – и диплома, и доцентско звание, и постове. Но не мога да си представя, че ние сме държали в батальона пет години такъв самороден талант. Наблюдавали сме целия състав и не сме го открили, та разцъфтя, след като напусна батальона. И се опаричи.


- Като човек, който добре познава методите на разследване в службите, самоуби ли се според вас дясната ръка на Ахмед Доган – Ахмед Емин?


-Аз се чудя на акъла им как могат да пускат подобна версия – самоубийство. Да има някаква отправна точица? – Няма! И няма да има. Защото времето е много рисков фактор при разследването. Това е театрална постановка. Нищо повече. При Ахмед Емин има отклоняващо се поведение. Знаете ли на кой час ни съобщиха, че е самоубийство? - На края на втория.

Това е истината. Само че, когато се снемат натривки от ръцете, за да се види с коя ръка е стреляно, коя ръка е държала пистолета, за това са необходими минимум час и половина. Второ, първият път не намерили листчето с писмото, пък после се появило. Това са глупости! Това е азбука, която при нас в школата се учи в първи курс - как се прави обиск на труп.


Трябва да сме луди, за да повярваме.


Тук отклоняващото се поведение е на разследващите. Те трябва да дадат обяснеие за своето поведение. Някой явно се е помъчил да ги вкара в готова теза. Което е недопустимо. Това си е жива манипулация на обществото.


- Кой е този някой, който ги е вкарал в готова теза?


- Очевидно е в политическото противоборство, което съществува в страната. Има факти и елементи, които искат да скрият от обществото дали това е съперничество кой да бъде по-корумпиран или друг тип съперничество. Сега един виден деец на ДПС твърди, че БСП има пръст в отстраняването на Ахмед Емин. Но като съпоставите всички факти, ще стигнете до заключението, че е толкова възможно да бъде БСП, колкото и ДСБ, и СДС, всички. Тотален поход да ни вкарат в крива пътека, криейки елементарни факти, за които аз съм убеден, че при първоначалното разследавне е свършена работа. Но просто не искат да кажат истината, защото някому е неизгодно.


- Не допускате, че манипулацята е от самото ДПС?


- Допускам, и там ходят живи хора под слънцето. И те с амбициите си, и те с интересите си.


- Говори се, че атентати през 80-те години, включително и този във влака на гара Буново, са дело на Държавна сигурност, за да се подготви почвата за възродителния процес.


- Много хора свързват дейността на тази група с възродителния процес, а тя действа на територията на страната от 1976 г. Истината е, че единият от тримата осъдени на смърт Алцек Чакъров е бивш агент на органите, уволнен за нечестност. (Бел. ред. – Заради атентата във влак на гара Буново, при който загинаха седем невинни българи, между които и 2 деца, на 25 април 1988 г. са осъдени на смърт Емин Мехмедали (Елин Маджаров), Абдула Чакър (Алцек Чакъров) и Саафет Реджеб (Сава Георгиев), като присъдата е изпълнена по-късно същата година.

Има и други осъдени, сред които е Сабри Мехмедали, брат на един от осъдените на смърт. По-късно той става областен координатор на ДПС за Бургас.) Ако имаше и минимална възможност да се оспорят присъдите, досега и моя милост да е седнала на подсъдимата скамейка като сатрап. Няма такава възможнст. Това дело е гледано от специалисти юристи, включително и чужди юристи. Казаха, че то е перфектно.


- Как успяхте да заловите атентаторите?


- До тях стигнахме благодарение на едно невзривено устройство на плаж на курорта Дружба през август 1985 г. Преди това имахме 6 взрива – хотел “Сливен”, аерогара Варна, втори неуспешен опит за атентат на гара Пловдив... Т.е., ако турците по време на възродителния процес дадоха жертва едно момиченце, което бе стъпкано от тяхната панически отстъпваща тълпа пред очите на моите колеги (то не е ранено с куршум, това са лъжи!),


българите дадоха само в тези атентати 14 жертви.


Впоследствие при експеримента, който направихме с това по случайност неизбухнало взривно устройство, се оказа, че има 100% поражаемост на 100 метра радиус. Вие представяте ли си какво щеше да стане на този плаж?!

За мен лично възродителният процес е акт на политическо безсилие на системата да се справи с една ситуация. България води борба срещу турски националистически организации още от 1918 г. Само че между 1980 г. и 1985 г. броят на нелегалните организации нараства пет пъти. Още един факт, за който не ни дадоха да си отворим устата, за да го кажем – вътре няма нито една, в чиято програма да не фигурира открито, директно или зле завоалирано присъединяването към „майка Турция”.


- Как си обяснихте тогава създаването на ДПС?


- С политическите игри на Луканов. Прекрасно знаете, че по негово нареждане е регистрирано ДПС, въпреки че съдиите не са гласували за това. Но дори те си признават по-късно, че е имало натиск от Луканов. Вие знаете ли на колко беше осъден офицерът на Държавна сигурност Ахмед Доган? На 15 години. Само че хора в неговото положение, мои колеги, които минаха на позициите на предателството, безапелационно бяха осъдени на смърт.

- Може би “прегрешенията” му не са били толкова опасни за държавата...

- Ами че той е писал програмата на турското освободително движение. Но за да се отърве тогава, е имало намеса на чужди сили. Братята руснаци. Това е истината.

( Бел. ред. на „Българи” – Интервюто на колежката Румяна Стефанова е публикувано през 2010-та г. от Агенция БЛИЦ. Препубликуваме го отново през 2014-та, поради факта, че предстои  издаване тези дни на книга на о.р. полковник Ников със заглавие „Плашилото”, посветена на процесите в ДС)

По Агенция БЛИЦ

Коментари
2015-12-25 10:47:54 От:

Доган.... не знаем какво да мислим за тебе ! Все още....дали играеш игрички, защото ти създаде ДПС, ти занесе оня списък в турското посолство, ти рева за турски език в българското училище, ти искаш българско гражданство на 2 милиона родени в Турция и незнаещи български език, ти, ти, ти ни сядаш на главите от години !!! Сега си защитник ? Наистина ли? Но....дали е така, времето и нататъшните ти действия ще покажат ! ...."по плодовете им ще ги познаете" е казал нашият Христос ! Ще видим.... рано е да ти гласуваме ДОВЕРИЕ....ние българите сме мноого лъгани !

2015-12-25 16:27:23 От:

В нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., ратифицирана от българска страна през 1967 г., забраняваща намесата на дипломатическите представители във вътрешните работи на страната-приемник, посланик Гьокче свика в софийската си резиденция областни ръководители на Движението за права и свободи, внушавайки им да подкрепят Лютви Местан в навечерието на извънредното заседание на партията.
По същото време турските генерални консули в Бургас и Пловдив извършваха подобна агитация сред членове на ДПС, което е нарушение на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г., ратифицирана от България през 1989 г.
В член 23 на конвенцията е указано, че приемащата страна по всяко време може да обяви за persona non grata...прочети целия

2015-12-27 10:00:33 От: Йордан Малджански

Не мога да си обясня защо представители на репресивният апарат им давате да се изказват за проблемите на БЪЛГАРИЯ.Тези хораса обучени да създават проблеми на българският народ не да ги решават.Явно такава схема за информираност на нацията ви е наложена от работодателя и неговите спонсори.Защо за 25г. не можахте да я изчерпите тази тема и постоянно ни натрапвате някакви малоумни ченгета и да ни покажете колко мразите Русия и че всички злини са дело на КГБ ,А НЕ НА МАЛОУМНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ и техните спонсори като Сорос.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот