О, спомняш ли си ти за мен, Ирен?

Автор: Деян Енев


О, спомняш ли си ти за мен, Ирен?

Заглавието се върти като рефрен в главата ми поне от година време. Бръмчи като оса.

О, спомняш ли си ти за мен, Ирен?

Бръмчи ли, бръмчи.

Та най-сетне реших да напиша този текст, за да изчезне бръмченето в главата ми.

От един познат книжар знам, че много четеш. Поне веднъж в месеца пристигаш с двата джипа, твоя и на охраната ти, пред неговата книжарничка и пълниш две-три торби с книги.

Това ме радва. Майките трябва да имат поглед върху всичко. Защото в някои от книгите е описано и това, което не се вижда от прозореца на джипа.

Животът, който живеем като българи, е общ. Той е съставен от гледки, които се виждат от прозореца на джипа и от гледки, които не се виждат от прозореца на джипа.

Така че ти знаеш и онова, което не се вижда от прозореца на джипа.

Това е добре. Майките трябва да знаят всичко. Тяхното знание е тайно знание. То храни бъдещето. На никой друг не е дадено да знае това, което знаят майките.

Значи знаеш и следното нещо – тук ще си позволя да цитирам един текст на Емил Коен от ФБ, който ми се струва, че описва най-точно това „нещо”.

Емил Коен:

Очевидно Пеевски (или тези, които го съветват, все тая е) има за цел да разпертушини българската финансова стабилност, може би да катурне борда. Да извършваш пред камерите на телевизиите прокурорски набези в банка, да разпространяваш купища верни и неверни данни за нейните прегрешения може да има само един краен ефект – паника сред вложителите, опашки пред клоновете, трескаво теглене на депозитите. КТБ – към която нямам никакъв сантимент, ама и милимунда даже – е една от големите български банки. Кризата за ликвидност ще я принуди да търси помощ от други и от БНБ, това няма как да остане скрито, а паниката ще се разпространява. А в условията на валутен борд възможностите на централната банка да помага на закъсалите търговски са ограничени.Но крайната цел вероятно е фалит на КТБ, а може би банкова криза и излизане от борда, което много ще помогне на някои с големи, за много милиони задължения, защото ще ги обезцени. Това е върховна безотговорност, все едно дали е преднамерена или е от глупост, игра не с огъня, а с надеждите и тревогите на обикновените хора, както и със стабилността на страната. И прокуратурата – дали от ментална слабост или съзнателно, не знам – участва в цялото това представление. Това е огромната вина на Пеевски и на политическите му покровители – не че наказват бившия “приятел” Цв. Василев, а че поставят на огромен риск страната, трудът и бъдещето на стотици хиляди, ако не и милиони обикновени граждани, които хал хабер си нямат от мафиотските разчиствания на сметки между бившите “приятели”.

Ти си майката, Ирен. Ти си на ход.

Помниш ли иконата на Богородица, която ми подари за рождения ми ден през 2008 г., когато постъпих на работа във в. „Монитор”? Аз занесох тази икона в един манастир край София и сега тя ни гледа от стените на този манастир.

Ако и майката не знае как да постъпи, тя пита Богородица. Запали джиповете и потърси тази икона. Тя ще ти каже как да постъпиш.

Ти си майката, Ирен. Ти си на ход.

По сайта на в-к „Култура”

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот