Нумерология на европейските избори в България

Автор: Емил Спахийски


Нумерология на европейските избори в България Рисунка: Иван Кутузов

Българинът твърди, че е вярващ човек, но практиката показва, че суеверието му определя съзнанието.

Християните ходят при ходжи да им развалят магии, които го правят в противоречие с мюсюлманската догма. Хора с кръстчета живеят по законите на фъншуй и нумерологията. Силно набожни хора постят, но си четат хороскопа. Защо очакваме в политиката да е различно и логично?

 

Щом дойдат избори, започват битките пред ЦИК за цифричките. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича Господ Бог “шефа”, но това не му пречеше да праща щурмови отряди от младежи, за да регистрират първи в ЦИК партията си за изборите.

 

Очевидна е релацията - номер едно = победа. Това обаче е хубаво на числата, че можеш да ги тълкуваш както намериш за добре. Ако си номер 6, както беше левицата - означава, че си отличник. И имаше логика - ГЕРБ станаха първи, но БСП управлява. Не знам, ако ти се падне 69, какво означава - дали ще прекараш или ще те прекарат.

 

Открай време суеверието, а не кръвта се движи във вените на политиците. Още от времето на Възраждането ни е така. “Скоро там се източиха няколко реда от черковни букви и арабски цифри, правилно размесени в следующия вид: ТУРЦJІА КЕ ПАДНЕ; броени и събрани като цифри, изкарваха съдбоносната година 1876!” - пише дядо Иван Вазов в “Под игото”. Дори има и формула за това, ако не знаете: Т (=300) У (=400) Р (=100) Ц (=900) I (=10) А (=1) К (=20) Е (=5) П (=80) Д (=4) Н (=50) Е (=5).

 

На мен лично тази формула ми изглежда като сметка за парно - неразбираемо и подло. Също като реалностите в политиката. Не знам защо всички се връзват на нумерологията, при условие че ни е ясно колко прави две и две в българските избори. Толкова, колкото каже този, дето печата бюлетините. Милион и нещо мъртви души, няколкостотин хиляди допечатани бюлетини в резерв - ходи се бори със средствата на демокрацията, ако искаш.

 

“Няма значение с какво число сме на самия изборен ден. Надявам се, все пак, числото 20 да бъде късметлийско – то ще си покаже на 25 май”, каза чаровната Деница Гаджева от “Атака”.

 

“Високосната година, която е циклична, я свързваме с 29, а и изборите са един цикличен процес. ДПС има много хубав номер. С номер 29 ДПС ще спечели предстоящите избори”, коментира пък депутатът от ДПС - Мустафа Карадайъ. Хем не вярват, хем смятат.

 

На водещата политическа сила у нас - ГЕРБ - се падна число, близко до прогнозния им изборен резултат - 18. Дали има пръст съдбата? На движение АБВ на Георги Първанов се падна фаталното число 13. Ще се провали, може би? Съмнявам се.

 

Експрезидентът е любимецът на Изтока, а там това е щастливо число.  Дали има значение и контекст, че “България без цензура” са един номер преди ДПС (28)? Така, както са подредени сиамските близнаци “Синьо единство” и “Реформаторски блок” (9 и 10)? Има ли значение за Волен Сидеров, че е в нумерологичен сандвич между Евгения Банева и Съюза на комунистите в България?

 

Нима числата са в основата на изборната съдба? Не ставайте смешни! Решават тези, които имат пари, казваше Тодор Живков - теза, потвърдена от 25 години преход. Който държи властта, държи парите. Който държи парите, държи властта. Какви бяха тези спорове около Изборния кодекс, какви бяха тези надежди! Трябва ли преференциалните гласове да са в квадратчета или кръгчета? Моля? Какво значение има!

 

Трябва ли да има независими кандидати? Моля? Не чух добре. Кой ще допусне независими хора във властта!

 

За по-мислещите хора е ясно, че нито нумерологията има значение, нито пушилката, която се вдига по този или онзи член и алинея в Изборния кодекс. Демокрацията у нас зависи предимно от тези, които нямат изход - унизени, обеднени, капсуловани, поробени от местните тирани електорални единици. Демокрация на гладно не се прави. Би ми се искало право на глас да имат само хората, които са прескочили трапа на оцеляването, но нумерологията не се контролира от числата, а от тези, дето разпределят цифрите.

 

Лошата новина е, че тези, дето разпределят цифрите, не могат да смятат. Един осакатен народ е половин народ. А в политическата нумерология, ако объркаш сметката, ти излиза през носа. Често е ставало у нас и скоро пак ще се случи.

 

 

По в-к Труд

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот