Новите медийни пророци


Новите медийни пророци Година на България в Русия - карикатура: Ивайло Цветков

Едва ли има човек, който да не знае какво означава "медийна звезда", както и на какви критерии трябва да отговаря. Най-важното е всички да знаят името й.

И около нея периодично да се завихрят няколко скандала, които да поддържат общественото внимание живо.

Ако съпоставим повечето от така наречените ъндърграунд босове на горното описание, те отвсякъде могат да се нарекат медийни звезди. Сивите бизнесмени обаче са потайни и рядко дават изявления.

В същото време прави впечатление, че напоследък няма знакова акция на прокуратурата и полицията, при която няколко дни по-рано обектите на техния интерес да не се появят и да не дадат пространно интервю пред избрана от тях медия.

Дни преди белезниците да украсят китките на единия от братя Галеви, двамата обходиха всички медии, за които се сетиха, за да обясняват как се готви арестът им.

 

Потайните дупнишки бизнесмени изведнъж станаха много словоохотливи и даваха пространни изявления за произхода на парите си, връзките им с организираната престъпност и честите полицейски проверки. Дупнишките "светци" проговориха по забранените теми едва когато ножът опря до кокала и перспективата за килия в следствието не им се виждаше никак далечна...

Подобна драма се разигра преди време и с друг виден бизнесмен. Соченият от разследващите за наркобос Златомир Иванов - Баретата още през лятото изненадващо се яви в национален ефир, за да обясни, че е честен и името му безпричинно се замесва в скандални истории, свързани с мръсни пари и още по-мръсен бизнес.

Изповедта на Баретата се появи няколко дни след като поделението в Челопечене се взриви и гигантският фойерверк над столицата породи силна паника у хората и множество проверки на разследващите. Една от тях водеше следите на съмнителните сделки именно към Златко Баретата.

 

Предусетил наближаващата буря, бизнесменът се изповяда пред обществеността в пространно интервю. Опита се да опровергае теориите на разследващите и дори да прогнозира, че скоро белезниците ще щракнат и около неговите китки. За негова радост пророчеството му не се сбъдна и интервюто на Баретата потъна в забвение.

Буквално преди броени дни обаче бизнесменът отново изненада обществеността с ново интервю. То, също като предишните му медийни изяви, се опита да бъде пророческо.

 

Съмненията му за бъдещ арест и поръчка към разследващите от негови бизнес конкуренти този път се оказаха верни. Акция в офисите му наистина имаше, последвана от заповед за национално и международно издирване на Златомир Иванов и няколко близки негови авери, които вече бяха потънали вдън земя.

Очевидно новоизлюпената любов на новите медийни звезди от родния ъндърграунд е една много добра защитна тактика, действаща безотказно. Защото няма човек на тоя свят, който да не се замисли откъде въпросната мутра знае, че ще го окошарят до дни?  Или си е напазарувал някой от разследващите, или действията им са достатъчно очебийни, за да не останат незабелязани от обекта на разследванията им.

 

Което и от двете да е обаче, говори, че делото е обречено на провал от самото му начало. Защото в момента, в който процесът стигне най-накрая до съдебната зала, в папките с документите не влизат дадените пред медиите изявления, а събраните доказателства.

 

И ако сред разследващите има някой, който е "пропял", уликите по делото няма да уплашат защитниците на арестуваните медийни звезди... И тогава изказаните пред медиите съмнения на мутрите за "поръчков" процес ще излязат пророчески, дори реално да не е така...

(Наталия Финашкова, “Монитор” – П.П.)

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот