Новият патриарх Ириней ще помирява религиите

Автор: Николай Коев


Новият патриарх Ириней ще помирява религиите На интронизацията на патриарх Иреней присъства сред официалните гости и престолонаследникът принц Александър Караджорджевич

В 14 часа и 20 минути на 22 януари тържествено забиха камбаните на Съборната църква "Свети Симеон Мироточиви" в Белград и така възвестиха избора на новия сръбски патриарх - Нишкия епископ Ириней.

Изборът бе извършен от епископите на Сръбската православна църква (СПЦ) по време на Светия архиерейски събор, който започна същата сутрин.

Непосредствено след избора патриарх Ириней заяви, че "на тази честна и тежка длъжност е избран с помощта на братята архиереи, с които заедно ще носи бремето на всички пробеми".

Главата на СПЦ информира представителите на медиите, че изборът е осъществен в 4 кръга на гласуване по т.н. апостолски начин, т.е. чрез жребий между тримата митрополити, получили най-много гласове.

В случая това са били, освен новоизбрания патриарх, Черногорско-Приморският митрополит Амфилохие Радович, както и Бачкият епископ Ириней Булович.

"Изборът премина хармонично и в атмосфера на братска любов на всички участници в Събора", посочи патриарх Ириней.

Нишкият епископ Ириней Гаврилович е роден в село Видово край Чачак през 1930 г. След гимназията завършва богословие в Призрен, а след това и Богословския факултет в Белград.

Преди 50 години в манастира Раковица става монах и приема името Ириней от тогавашния патриарх Герман.

В църквата "Света Петка", разположена в района на белградската крепост Калемегдан, е ръкоположен за йеромонах. По-късно следва в Атина, а е поставен и за управител на монашеското училище в манастира Острог.

Денят е велик за мен

Става ректор на Призренската семинария, а през 1974 г. е избран за викарен епископ на сръбския патриарх с титла Епоскоп Моравски.

След една година е избран за нишки епископ и като такъв служи цели 35 години.

В присъствието на много граждани, висши духовници, политици и общественици в Белград на 23 януари се състоя церемонията по интронизацията на Ириней.

Тържественият ритуал започна рано сутринта със света архиерейска литургия, водена от самия патриарх. На Ириней, Черногорско-Приморският митрополит Амфилохие връчи партиаршеските символи.

След интронизацията Ириней определи, че денят е велик както за него, така и за сръбския народ и СПЦ, тъй като "сръбският патриарх винаги е представял пред Бога историята на своя народ, споделял е неговата съдба, радостите, но и неговата трагедия".

Той изтъкна, че неговият избор е дело на Божията милост и любов, което задължава и търси достоен отговор. На интронизацията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателят на парламента Славица Джукич -Деянович, членове на правителството, премиерът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик.

След официалните лица бяха и принц Александар Караджорджевич, представители на други църкви и вероизповедания. Според правилата на СПЦ тържествената интронизация на новия патриарх Ириней ще стане в Печката патриаршия в Косово, а датата на церемонията ще бъде определена допълнително от самия духовен водач.

Ириней е получил поздравление папа Бенедикт XVI и от председателя на Папския съвет за провъзгласяване на единството между християните кардинал Валтер Каспер, в което се изразява надежда за задълбочаване на сътрудничеството между двете църкви.

Ириней наследи покойния патриарх Павле, който почина на 5 ноември 2009 г. на 95-годишна възраст. В изявление след оповестяването на решението 80-годишният Ириней подчерта, че избирането му е "по волята на Господ и по волята на Светия Синод".

Иреней се счита за представител на умереното крило във висшата йерархия на СПЦ. Спечели един умерен човек, изрази задоволството си Живица Тучич, експерт по религиозните въпроси.

Реалист в добра форма

Това е човек, отворен към другите религии, реалист е и в добра форма въпреки възрастта си. Мисля, че това е добро решение за СПЦ, каза Тучич.

В изявленията, които направи напоследък, Ириней показа, че е склонен на междурелигиозен диалог и очаква посещение в Сърбия през 2013 г. на папа Бенедикт XVI по повод 1700 години от Миланския едикт, с който император Константин официализира християнството в Римската империя.

Константин е роден на днешна сръбска територия, в Ниш, чийто епископ бе досега Ириней. Една подобна визита на папата би представлявала "стъпка" към междурелигиозния диалог.

Визитата на папата би могла да представлява също удобен случай за поставяне на въпроса за обединение на църквите след схизмата от 1054 г. между Византия и Рим и да започне да се говори за това.

СПЦ разполага с един нов партиарх, склонен към отваряне в момент, когато Сърбия категорично се е ангажирала с европейската перспектива, подавайки кандидатурата си за член на ЕС на 22 декември 2009 г.

СПЦ си върна голяма част от влиянието през последните 20 години, съвпадащи с годините, когато Павле бе патриарх.

Павле, на чието погребение се събраха стотици хиляди, преведе СПЦ през цялото кърваво десетилетие на 90-те години, през които бивша Югославия се разпадна, комунизмът падна, а силата на национализма нарасна.

Много голяма част от населението на Сърбия, което е 7,5 млн. души, са православни християни.

По БТА и в. „Земя” – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот