Нежелани: Какво е да си мюсюлманин в България

 (9 коментара)


Нежелани: Какво е да си мюсюлманин в България Няма да свалим забрадките, казват кадъните в с. Лъжница

Българските мюсюлмани искат да живеят в родината си България. Но много българи не ги искат - това твърдят германските журналисти Симоне Бьокер и Дирк Ауер в едночасово предаване, излъчено по Дойчланд радио.

От мюсюлманския облик на България не е останало кой знае колко. Чаршиите и конаците отдавна са разрушени. Дори камъните им са попилени. Останали са обаче българските мюсюлмани. Дали са дошли от Азия?

А може би са потомци на българите, приели исляма през вековете на турското владичество? По тези въпроси все още разгорещено се спори. Същевременно в родопските села българи и мюсюлмани живеят врата до врата и се разбират добре помежду си.

Тютюнът - бебето на Родопите

Фатме и Осман Исмаилови са на полето, откакто се помнят. Време за молитви в джамията почти не им остава. През лятото от изгрев до заник слънце 60-годишната жена превива гръб над тютюна:

„Майка ми казваше, че тютюнът е като малко бебе. Трябва постоянно да се грижиш за него”, спомня си Фатме. За един килограм тютюн им плащат около 2 евро. На месец човек я изкара 25 евро, я не. „Има ли смисъл да се блъскаме за тези пари?”, пита се Фатме.

„Помакът е свързан с тютюна и иска да го работи", казва Осман. "Ако нямаше тютюн, селата щяха да опустеят." И навремето от тютюна не се е печелело много, но пък всичко било и по-евтино. С 1 лев човек можел да си купи 6 хляба, а сега не стига за един. Ала спомените от комунизма далеч не са само розови.

Религията тогава е била забранена. Забранени били шалварите и забрадките, обичаите и турският език.

"Капитан Петко войвода" обижда мюсюлманите

През зимата на 1985 г. джипове с войници пристигнали в Дебрен, спомнят си Нуртен и Хикмет Мехмед. „Вземайте си паспортите и тръгвайте към кметството”, наредили им. „Ще ви сменяме имената“.

За 2 месеца били прекръстени около 800 000 мюсюлмани. После редовно идвали инспектори от кметството, за да проверяват дали на сватбите не се пеят турски песни, а на погребенията - дали покойникът не се увива в платно.

През 1989 г. опашките на турската граница нямали край. Тогава от България в Турция емигрират около 350 000 български мюсюлмани. Партията на етническите турци ДПС вече 20 години защитава правата и свободите на българските мюсюлмани.

Независимо от това повечето от тях и до днес се чувстват неравноправни и дискриминирани. "По телевизията се излъчват националистически филми. Например Капитан Петко войвода”, недоволен е Хикмет. А Нуртен допълва: "Турците са представени като най-долните и най-жестоките хора."

Колективна шизофрения

Всички в родопското село Глухово са мюсюлмани и вкупом гласуват за партията на Ахмед Доган. Това е някаква колективна шизофрения: хем са недоволни от корупцията в ДПС, хем продължават да гласуват за Движението, защото нямат друга алтернатива. "Нямаме канализация, боклукът също не се чисти и извозва, навсякъде вони”, казва Едем Мехмед.

Кметът на селото обаче закупил много нови пейки. Около 60 евро струвала подобна пейка, но той платил по 180. „Аз го попитах да не би да са златни”, спомня си Едем. Кметът начаса му се обидил и дори Ахмед Доган се заканил, че ще му отнеме лиценза на фирмата и ще го ликвидира.

Джамията - храм на терористите?

Мохамед Камбер е имам на село Лъжница. Дългата му брада и дипломата за висше образование от Саудитска Арабия са били достатъчно основание за интензивния интерес на Службите към него. Преди година полицаи обискирали джамията, търсейки доказателства за терористични дейности.

Обърнали я наопаки и изнесли литература, компютри, телефони. Още на другия ден, без никакви доказателства, медиите съобщили за действаща терористична клетка. Месеци наред полицията не потърсила имама. Върнали му книгите и компютрите, но за телефона си чака и до днес.

Джамията в Лъжница приема богомолци от 1990 г. Преди това комунистите държали храма под ключ. След промените хората изгубили ориентация, настъпила анархия и криворазбрана демокрация, а това накарало много мъже в селото да потърсят утеха в алкохола. "Джамията не ислямизира", категоричен е студентът Вели Разман:

"Тя просвещава и помага на мнозина не само да откажат алкохола, но и да се върнат на работа, да се грижат за своите семейства. Затова не разбирам защо българите възприемат религията ни като заплаха", казва Вели. Според него страхът е там, където мюсюлмани и християни не общуват помежду си: в големите градове, в столицата.

Богомолците - атентатори или жертви?

Православната черква, джамията и синагогата в София образуват така наречения „религиозен триъгълник”. Българите говорят за него, когато искат да изтъкнат етническата си толерантност. Баня Баши е единствената джамия за 30-те хиляди софийски мюсюлмани.

Според Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство, джамията побира 700 души. За когото няма място в храма, излиза да се моли в двора или на тротоара. За да чуват молитвите на улицата, за богомолците се изнасят виокоговорители. Но силният звук от тон-колоните и молещите се на тротоарите мюсюлмани дразнят много софиянци.

Хафъзов настоявал дълго за изграждането на втора джамия, която да поеме част от богомолците. Високоговорителите и молитвите на улицата не били провокация, те просто онагледявали нуждата от повече място.

„Изпратих молба в кметството, но от там никой не ми отговори. Това показва общественото отношение към нас. Ние искаме да се интегрираме. Разбира се, не може да става дума за културна интеграция, тъй като културната интеграция е вид асимилация”, казва Хафъзов.

Чужд в родината си

След петъчните молитви, по време на Рамазана мюсюлманските жени по традиция се събират да обядват и поприказват в двора на храма. Една от тях разказва: "Питат ме защо нося забрадка. Казват ми да я махна, понеже тук нямало място за такива като нас. Забрадката никой не ми я е сложил насила, насила няма и да я сваля.”

В разговора се намесва момиче: "Изобщо нямам чувството, че живея в родината си. Ние тук сме родени, тук искаме да останем и да практикуваме традициите си. Обществото обаче ни дава да разберем, че не сме желани в България и затова много от нас емигрират.”

По "Дойче веле" - П.П.


Коментари
2011-09-07 10:07:56 От: +

Този немец не е потърсил корена на нещата .Гледал е повърхностно.Интервюирал е проставати българомохамедани които не могат да си дадат сметка за тенденциите.някои от тях си дават ясна сметка за турцизирането на което са подложени чрез исляма но просто лъжат тъй като са туркофили.Простовати сред българомохамеданите има предостатъчно.Точно толкова колкото и сред българите християни .Изменници на българският сирод сред българомохамеданите има също толкова колкото има изменници на българският си род и сред българите християни -гъркомани сърбомани ,македонисти.така че явлението родоотстъпничество има и сред двете български общности.лошото е че държавата на практика не търпи а насърчава отстъпничеството от истината и ...реже сама дървото на което седи....А защо е...прочети целия

2011-09-08 14:43:44 От: б.турчин

Това, че признаваш различните етноси значи ли, че си родоотстъпник, че не си патриот и т.н? Ситуацията с мюсюлманите е точно такава, както е описано по горе в статията но разбира се вие няма как да знаете,защото просто сте от др. страна.Но има много българи с позитивно мислене и това е + за б.турци.

2011-09-09 12:46:26 От: +

Е..и учи ,е..и учи ..Аман вече пич.Тъп ли си кво си?Българомохамеданите не са отделен от българите етнос както има араби християни и араби мюсюлмани турци християни и турци мюсюлманигерманци християни и германиц мюсюлмани.религията си е религия а етноса на българите мохамедани е български.Етнос значи народ та народноста им е българска.ти като питаш понаучи поне кво питаш.Иначе те пращаме в Турция да я защитаваш срещу Кюрдите та да те видим.Впрочем нали знаеш че на 14 юли те са обявили автономия на 1/3 от Турската държавна територия?и са мюсюлмани нали?

2011-09-09 12:49:37 От: +

А за арменските помаци знаеш ли ?Това са арменци християни станали насилствено мохамедани през 15та година.Те се наричат арменски помаци.Така че помак не е етнос а термин за променил религията си зорлен в мюсюлманска.

2011-09-09 21:50:17 От: б.турчин

А ти май не разбираш, че говоря за б.турци а не за помаците.Знам какво е етнос и какво религия.

2011-09-11 22:46:18 От: +

виж сега ..
историята не започва от първото ренегатство -примерно прадяда ти или поради страх или поради мерак за власт се писал турчин.Нямакак да ме убедиш че т си турчин откакто някой в семействто е решил да е турчин а преди това няма нищо щото гледаш през крив макарон.Ако си толкова напорист порови в историята на родаси и сам ще разбереш че бай Тошо е бил прав,като ви е сменял имената.пако порови в историята и ще видиш че ако прост турчин сменяше имената на българите щеше да има на 1млн преимунувани поне 100 000 изклани .А тук бай Тошо го направи финно ,прецизно по часовникарски с 7 убити турци и 15 убити българи.нямаше никаква драма щото турци сменяха имената на турците и ти най вероятно ако си над 50 си участвал активно.

2011-09-14 08:13:30 От: б.турчин

И ти държиш на своето, както и македонците за мн неща свързано с Бг.Аз съм знам своята рода до не знам си кое коляно така, че не може да кажеш че съм българин но за БГ. турчин съм съгласен.Но това не значи че сме българи а турци живеещи в Бг и които обичат родината си. Защо някои като теб упорстват и не признават нищо свято у другите различни от тях, защото религията и това че се чувсташ ром, турчин или какъвто и да е са святи неща.По скоро май наскоро вас обявиха за тюрки или аз така си спомням но както и да е.Мюсюлманин съм ,към 40 те и не се срамувам от това да се наричам и мюсюлманин и турчин.

2011-10-04 19:49:03 От:

Абсолютно вярно е, че статията е повръхностна и дори тенденциозна. Съгласна съм и с това, че мюсюлманите и тези от тях, които се чувстват турци в България, трябва да бъдат свободни в своето етнично и религиозно съзнание. Но щом те са граждани на Република България, трябва да са български патриоти и да работят за българското общество и тази страна. Тук обаче се намесва много дългосрочно заложената политика на Турция, която, успявайки да извоюва преимущества чрез подкрепата главно на Великобритания,си проправя път със заложена в него етническо-религиозна бомба, чрез въздействието върху която турската държавна политика винаги се е стремила максимално да дестабилизира българското общество и държава. Даже Ататюрк има изказвания, че турците на Балканите са "нашият...прочети целия

2011-10-19 18:30:14 От: Пенка Илчева

Каква тема?
Според мене няма такава тема, има само едностранно описание без конкретни факти.
Има подхвърлено мнение, което просто не заслужава моето внимание.
Пиша в името на онези, които преживяваха и продължават да преживяват лични драми, които наистина са нечовешки.
Аз се гордея навсякъде, където и да се намирам, с нашата България, където съжителстват три религии.
Живяла съм с години в български градове където имаше помаци и турци, наши съученици и колеги-от училища и университети. Така наречените помаци доказваха с исторически според тях факти, че са българи и че прадедите им са били насила потурчвани.
Помня едно село Паспал, Смоленско, не знам дали днес още носи това име. Хората бяха будни, образовани и много ...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски