Нека първо Бареков-Петров опъват 3 месеца по баирите!

Автор: Панайот Ангарев (6 коментара)


Нека първо Бареков-Петров опъват 3 месеца по баирите!

Новият политик и неговият ординарец добре знаят, че трудовата и образователната повинност е нереалистична...

Носталгия по соца, патриотизъм в стил "затова ли проляха кръвта си нашите деди", за всеки ученик таблет - на десктопа сигурно ще е Бареков, и всяко дете ще го целува сутрин, както офицерът Петров снимката му.

 

Лекарствата стават безплатни за децата и пенсионерите, които също ще го целуват.

 

Борисов и той сигурно ще го целува на календар в килията, тъй като ще бъде "културно арестуван", както обещава вече номинираният за вътрешен министър.

Между идеите за безплатно лечение на зъбите на всички пенсионери и създаване на държавни магазини със стоки без надценка за бедните новият политик лансира връщане на казармата - и за мъжете, и за жените. Тя беше отменена през 2008 г., когато армията бе напълно професионална.

Каква е управленската заявка на

 

новия политик и неговия ординарец - майор Петров

 

Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование. Висшистите ще карат между 3 и 6 месеца под пагон.

 

"Там може до обяд да се учи, а след обяд да се работи, а тази образователна повинност да бъде превърната в трудова като при Александър Стамболийски. Моите дядовци са от партията на Стамболийски", обясни Бареков.

Въведената през 1920 г. трудова повинност не е довела до всенародни тържества дори тогава, камо ли сега. След падането на правителството на Стамболийски обхватът й е ограничен. След 9 септември по неин почин са създадени трудови и строителни войски, където до 2000 г. отбиваха военната си служба основно младежи от малцинствата.

Появи се и социологическо проучване, според което 59% от българите искат връщане на наборната служба. В проучването не става дума за въвеждане на трудова и образователна повинност, не са и изяснени мотивите на отговорилите положително за казармата, макар че можем да се досетим какви са - мнозина виждат в наборната служба "лекарство" за "днешната разхайтена младеж".

Офицерът от школата в Симеоново Росен Петров обогати идеите на лидера си - МВР, след като не може да се справи с престъпността, да прати наркобосовете в запас. "Да ги видим как ще опъват 3 месеца по баирите!", размечта се с блеснали очи майорът, който остана без кортик. Смешно е, ама

 

тези двамата май си вярват

На практика въвеждането на каквато и да е повинност ще е нарушение на конституцията и на Хартата на основните права на Европейския съюз.

 

Според чл. 5 от хартата "никой не може да бъде заставян да извършва принудителен или задължителен труд". Основният закон пък допуска ограничаване на основните права на гражданите, каквото в случая се явява въвеждането на трудова и образователна повинност, единствено в случай на война или друго извънредно положение.

 

Също така конституцията посочва, че "всички граждани са равни пред закона". Подобен текст има и европейската харта. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на раса, народност, етническа и политическа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 

Този текст се отнася и за предложението за данък "Робин Худ" само за богатите и за идеята за едногодишна образователна повинност за неграмотните.

Дори да приемем, че не става дума за казарма под формата на образователна и трудова повинност, а само за връщане на наборната, тук идеята отново е трудна за реализация.

 

В различни дебати бивши и действащи военни говорят основно за

 

преминаване към смесен тип армия

 

- професионална и наборна, по подобие на Германия. Ако все пак се стигне до мнозинство, което прокара такава идея в парламента, възниква въпросът как ще се решава кой точно младеж да влезе в казармата и няма ли да се повтори печалният опит от близкото минало.

 

До отмяната на наборната войска се стигна, след като постепенно се насъбраха около 100 хил. младежи, които се криеха и пускаха връзки, за да не служат.

Вероятно същото, но в по-тежък вариант би се повторило, ако се въведе смесен тип армия. В момента войската е доста по-малко - около 29 хил. професионални военни. Ако от тях половината станат наборни, това означава, че десетки хиляди отново ще чакат, за да могат да отбият военната си служба.

Защо точно сега се лансира тази идея?

Отговор на въпроса дава проучване на Exacta Research Group. Според данните в него колкото по-млади са анкетираните, толкова по-малко са склонни да приемат задължителна военна служба. Избирателите на десните партии по-често от останалите са против.

 

Повдигането на този въпрос обаче е

 

флирт с левите симпатизанти,

 

както и с привържениците на националистическите формации, които са сред най-ревностните застъпници на казармата. Част от тях са същите, които гласуваха за идеи като тотална национализация, забрана на продажбата на земя на граждани от ЕС или за отмяна на плоския данък.

 

Предложението за връщането на казармата е също толкова "реално". Въпросът е, че винаги има достатъчно лапнишарани, които да осигурят влизане в парламента на партии като "България без ценз" (по уместното хрумване на В. Седларска).

За хората в градчетата и селата сигурно е впечатляващо да им се стоварваш с няколко джипа, охраняван от ММА-бойци, увит в трикольора, да обещаеш благоденствие, безплатно, разбира се, и да се ометеш.

Подаряването на кортик в ефир и целуването на снимката не стигат. Нужна е ефектна, героична постъпка. Нека новоизлюпените политически дейци първи хванат за 3 месеца баирите.

 

При толкова подкрепящи връщането на казармата, а сигурно и на запаса, все ще се намерят старшини и полковници да ги пратят на марш на скок с пълно снаряжение.

 

От в. "Сега"

 

Коментари
2014-02-18 11:46:56 От: booob

Па неКОЙ разправяше че ПСИХОТРОПНОТО оръжие още не е пуснато в производство...... Но кат ГЛЕДАМ тия дамката вече се съмнявам....

2014-02-18 11:50:01 От: Noble17

И двамата са от тия, дето апетита им идва с яденето - ако ги изтървем, не ми се мисли докъде могат стигна.

2014-02-18 11:51:58 От: Гълъбова17

Мястото на Армията се определя от единна доктрина за държавно устройство ,доктрина посочваща не само инструментите,но и целите които си поставя Държавата.И тази доктрина не е предаване на един кортик в ефир,нито таблети или мрънкане че мъжете не са служили и че някои моми остават стари ......

2014-02-18 11:53:02 От: reporter

Идеята, че в трудови войски може да се получи и образование, е неосъществима. За да се убеди в това, човек просто трябва да опита сам да върши тежък физически труд и след това, капнал за сън и почивка, да се заеме с науката, респ. с военна подготовка. И обратно - не е нужно да постъпи в армията, за да стане зидаро-мазач например. Има си училища за тези професии. Съвременната армия може да е само професионална. Да се подготвят войниците 1-2-3 години в неща, които в гражданския живот не са нужни, е голямо прахосване на всякакви ресурси. При социализма казвахме, че казармата отнема 2 години от живота. Така си беше. А на който му харесва, да стане професионален войник.

2014-02-18 11:54:02 От: luka

Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование.
Много ми харесва .По каква метода?Щом може за една година да се "даде" и да се "вземе" средно специално,то за какъв...другите ще учат дванадесет години

2014-02-18 11:56:15 От: The Bulgarian Lion

Що се отнася до Бареков, след защитата му на Майдана и Кличко в Украйна, стана ясно чий продукт е.
Поредния лъже патриот, като Яне Янев за да краде от гласовете на Атака по време на избори.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот