НЕК може да завлече цялата ни икономика


НЕК може да завлече цялата ни икономика

Проблемът е структурен и няма да се разреши с преместване на едни пари от едно място на друго...

Енергетиката върви към финансова катастрофа и фалит - това не е добре за икономиката. В същото време, енергетиката не работи пазарно - започват се мащабни проекти без осигурено финансиране, които товарят с дългове системата.

 

Приемат се недомислени правила за включване на нови субсидирани производители, без да се мисли за цената - а се реагира чак след избухване на проблема - заяви в интервю за Факти.бг икономистът Георги Ангелов.

 

Налага ли се да бъдат отнети лицензите на енергийните дружества? Има ли основание?

 

Не, не е логично ДКЕВР да отнема лицензи на енергийни дружества заради проблем създаден от самата ДКЕВР. Знаем, че решенията за цените на енергията, както и за цената на зелената енергия и присъединяването на нови производители се вземат от ДКЕВР. Т.е. ДКЕВР е отговорна за натрупването на тези задължения и липсата на възможност за тяхното покриване.

 

Ако енергийните дружества платят 350 млн. лева, ще се реши ли проблемът на НЕК и българската енергетика?

 

Не. НЕК има над 3 милиарда лева дългове и те постоянно се увеличават заради съществуващия огромен дефицит. Проблемът е структурен и няма да се разреши с преместване на едни пари от едно място на друго.

 

Независим ли е регулаторният орган – ДКЕВР?

 

Не се държи като независим - точно обратното, твърде често и твърде точно изпълнява политически задачи, да не говорим, че не може да е независим орган, чиито председател и членове се сменят почти всяко тримесечие.

 

Професионално ли се управлява българската енергетика и в интерес на икономиката и добруването на страната?

 

Не. Енергетиката върви към финансова катастрофа и фалит - това не е добре за икономиката. В същото време, енергетиката не работи пазарно - започват се мащабни проекти без осигурено финансиране, които товарят с дългове системата.

 

Приемат се недомислени правила за включване на нови субсидирани производители, без да се мисли за цената - а се реагира чак след избухване на проблема.

 

Има ли визия и стратегия за развитието на енергетиката?

 

Не, всичко се прави на парче под влияние на различни лобистки и политически интереси.

 

Трябва ли да се направи одит на НЕК? А резултатите да са публични?

 

Задължително. И не само на НЕК, но и на БЕХ и цялата енергийна система.

 

Смятате ли че целта е одържавяване на ЕРП-тата? Или пък смяна на собствениците?

 

Целта е да се направи нещо за проблема с бедността, но никой в правителството не знае какво точно да направи. Затова тръгват към популизъм.

 

Трябва ли да продължи практиката всяко правителство да прави социална политика чрез цената за тока вместо да работи за социално подпомагане на бедните?

 

Най-добре е да се създадат условия за разкриване на работни места - тогава ще има по-малко бедни и ще е по-лесно да им се помогне. Но това е трудно и изисква много усилия и знания. Докато популизмът е лесен, макар и скъп за икономиката.

 

Ако ЕРП застрашават националната сигурност, както твърди министър Драгомир Стойнев, състоянието на НЕК и БЕХ не буди ли по-голяма тревога?

 

Определено. НЕК може да завлече цялата икономика.

 

По Факти.бг

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот