НБКМ: Скъпа апаратура обслужва милиони томове и арх. единици


НБКМ: Скъпа апаратура обслужва милиони томове и арх. единици

Националната библиотека вече разполага с нужните апарати за обработка на книжнина, те гарантират тяхното опазване

Страната ни е първата с такъв апарат в цяла Източна Европа, съобщава БТВ. 50 хиляди лева е цената на апарата, а две трети от сумата е събрана чрез дарения.

Аноксията е най-добрата метод за опазване на книжовното наследство. „Най-ценното в този процес е, че на първо място той е екологичен, напълно безвреден за хората, които работят, а и също така и за книгите”, обясни д-р Красимира Александрова.

Как се случва - в рамките на 3 седмици документите се поставят в специална камера, в която се вкарва азот, създава се анареобна среда, което унищожава всички вредители.

 Една от книгите, които трябва да минат през камерата за аноксия е църковен требник от 1664 година. Преди това не може да бъде реставрирана, а има голяма нужда. Интересът към него е голям. „Във връзка с развитието на езика, дадени глаголи, времена как са се развивали от 17-ти век до съвременния български език в развитие. Това заляга в учебниците по историческа граматика на съвременния български език и се изучава в българска филология, които учат студентите в университетите”, обясни Владимира Калъчева.

Стотици хиляди документи чакат за лечение с новия апарат. Всички те се съхраняват в така наречените изолатори в библиотеката. Сега специалистите са оптимисти, че тези документи ще започнат да се вливат във фонда на библиотеката много по-бързо.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот