НАТО: За силова намеса на Балканите


НАТО: За силова намеса на Балканите Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Сръбският в-к „Вечерне новости“: Алиансът ще се приведе в бойна готовност, щом иде реч за нашите съюзници на полуострова“

Според изданието,  в щабквартирата на НАТО в Брюксел, е разработен план за действие при извънредни ситуации в югоизточния край на Европа. Според документа намесата на Русия на полуострова има за цел да дестабилизира няколко държави в региона.

"Сърбите в Република Сърбия, а също в Босна и Херцеговина и Хърватия все по-често обръщат поглед към Москва", се посочва още в документа. Авторите на плана също припомнят за неотдавнашните арести на руски граждани в Сърбия, заподозрени за опит за преврат в Черна гора.

НАТО подчертава още една опасност. Това са гражданите на балканските държави, които са отишли да се бият на страната на Ислямска държава (ИД) и Ал Кайда в Близкия изток, и върнали се по родните си места. Само в Босна и Херцеговина през миналата година са заловени над 250 души заради връзки с радикални мюсюлмански групировки.

Опасността е голяма, но ние сме готови да предприемем действия и да предотвратим въоръжен конфликт в този размирен регион, пише още в документа, твърди белградското издание.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот