Наши родственици в Кавказ се борят за независимост


Наши родственици в Кавказ се борят за независимост Карта на Южна Осетия и град Цхинвали.

Преди да стане руски Кавказ е предимно български. Повечето от неговите народи са наследници на Батбаянова България и народа на по-големия брат на Аспарух.

Много са нещата, които се изговориха във връзка с конфликта в Южна Осетия. Видяхме позицията, която зае българското правителство, видяхме и доводите против нея. За всички нас, които мислим за България като за наша Родина и ни е болно за нея е пределно ясно и прозрачно, че отново интересите на страната ни бяха пренебрегнати и държавниците ни предпочетоха да предадат националната кауза за сметка на чужди интереси, послушно изпълниха ролята си, прокарвайки интереси на САЩ и НАТО и за пореден път ни доказаха, че властимащите в България са всичко друго, но не и държавотворци. За това ви предлагаме един по-различен поглед на събитията, при това със съвсем ясен български привкус. Абсолютно убедени сме, че България не може да стои настрана от този конфликт. На вас предоставяме възможността сами да разберете защо.

Южна Осетия и нашите родственици в Кавказ

Преди да стане руски Кавказ е предимно български. Повечето от неговите народи са наследници на Батбаянова България и народа на по-големия брат на Аспарух - Бат Баян. Те помнят корените си и на много места в Кавказ жителите имат българско самосъзнание. Сред тях са и осетинците.

Осетия под Грузинско робство

 - През 1774 г. Осетия влиза в Руската империя.

 - Грузинските княжества влизат в Русия през 1801 г.  До революцията през 1917 г. Грузия не съществува като единна държава.

 - Република Грузия се появява след разпадането на Руската империя.

 - През 1918-1920 г. грузинските военни части провеждат агресия и геноцид над южната част на Осетия - в резултат загива 30% от осетинското население, десетки хиляди бежанци са прогонени и намират убежище в Северна Осетия.

Така Осетия се разделя на две. Над Южната й част Грузия извършва асимилация и терор - изтребване на елита, промяна на писмеността (по грузинската азбука), въвеждане на грузински език в училищата, задържане на икономическото развитие. Част от населението насилствено е преселено в Северен Кавказ. Резултатът - в областта осетинците намаляват от 106 000 през 1940 г. на 99 000 през 1989 г. - и то в период, когато във всички други области на СССР се отбелязва прираст на населението.

Първата война

През 1989-1992 г. Грузия напада Южна Осетия и извършва повторен геноцид. На унищожение и прогонване са подложени и осетинците в Грузия. Войната се прекратява с намесата на Русия. Миротворчески сили от руснаци, грузинци и осетинци пазят мира до последните трагични събития

Какво става в Южна Осетия и нашите родственици в Кавказ

Северна Осетия е в границите на Русия, а Южна - формално  в границите на Грузия, но на практика от 17 години е самоуправляема и извън контрола на Грузия. Тя прави стъпки за обединение със Северна Осетия и преминаване към Руската Федерация. Причина са и насилията, извършвани от грузинските власти над населението.

Според международното право

Когато Грузия излиза от СССР през 1990 г.,  на практика отпада декрета за създаване на Автономна Южноосетинска област от 1922 г. Тогава ръководството Южна Осетия - според закона за излизане на съюзни републики от състава на СССР - я преубразува в Демократична република Южна Осетия в състава на СССР и участва в референдум за съхранение на СССР. Грузия отказва да проведе референдума. От този момент тя няма правно основание над територията на Южна Осетия.

През 1991 г. Грузия провежда референдум за независимост. Южна Осетия не участва в този референдум и отказва да стане част от новата Грузинска държава. След прекратяването на съществуването на СССР през 1992 г., Южна Осетия приема Декларация за независимост. С референдум решава връщането си към Русия.

Международното признание на Грузия като независима държава идва през 1992 г. Т.е. Южна Осетия не нарушава териториалната цялост на Грузия.

Вече 17 години Южна Осетия е независима.

Из:Обръщение към генералния секретар на ООН, Президентите и парламентите на Руската федерация, ОНД и държавите от Европейския съюз.

г. Цхинвал,
4 март 2008 г.


Ние не помним много за древните и вековни връзки между българи и осетинци - алани (ариани), но се оказва, че в Осетия ги помнят. Така при новината за Руско-турската война 2 000 осетински доброволци тръгват към България и се отличават с извънреден героизъм - участието им е решаващо и на Шипка и в битките за Плевен, Ловеч, Пловдив. Героят от Освободителната война Дудар Караев става близък саратник на Капитан Петко Войвода, чиято чета се бие заедно с осетинците. Днес Южна Осетия, след войната с Грузия прави стъпки за обединение със Северна (която е в Руската федерация), а обявената й независимост има много повече исторически и всякакви основания, отколкото Косово.

Осетинците помнят връзките си с нас и взимат участие в Освободителната война. Много доброволци участват в Осетинския дивизион, в българското Опълчение, казашки и руски части. Те проявяват изключителен героизъм, сражанават се под Самарското знаме, а участието им е от голяма полза на Шипка и при битките за Плевен, Ловеч и др. Получават над 200 Георгиевски кръста. Генерал Скобелев пише писмо до Петербург на руския император: "Изпратете повече осетинци!".

Кавказ, Североизточна Европа - районът, в който множество народности претендират да се наричат българи, да са произлезли от българите или да са наши родственици. Районът, в който са останали множество следи от българско присъствие, градове и градежи. Едно от местата, от които след руските завоевания след 16-17 в., Руската империя заема култура и обществено устройство. Земя на горди и непокорими народи. Един от тези народи, които помнят връзката си с българите е народът на осетинците (аланите) или както те се наричат - ирони.

Южна Осетия ще поиска от Русия и Съвета за сигурност на ООН да признаят независимостта й. "Подготвяме всички необходими документи; те ще бъдат изпратени до получателите и обнародвани", заяви за ИТАР-ТАСС лидерът Едуард Кокойти. Той специално изтъкна, че позицията на Южна Осетия е съгласувана с Абхазия и Приднестровието. "Страните ни действат в унисон по пътя към признаване на независимостта им", заяви Кокойти.
"Онова, което стана в Косово, сме направили още преди 17 години; освен това по-специално Южна Осетия има много повече политическо-правни основания да получи международно признание от Прищина", заяви той.

Южноосетинският лидер отново изтъкна, че в действията на САЩ и ЕС преобладават двойните стандарти, особено в тълкуването на основни принципи от международното право.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот