Народът продължава да пита кой всъщност беше Тодор Живков?

Автор: Надежда Стамболиева (2 коментара)


Народът продължава да пита кой всъщност беше Тодор Живков? Живков в съда. Снимка: Иван Григоров

Изпълниха се 101 години от рождението му. Агент на Гешев, човек от народа, правешки хитрец, баща на нацията или обикновен червен диктатор

Само за миг си представете следната картина: няма нежна революция, никакъв Десети, Живков доживява в цветущо здраве 101-вия си рожден ден като почетен патрон на партията, нацията и държавата.

 

Два дни преди онази сакрална дата - големия Девети, цял народ празнува 101-вата годишнина на най-дълго управлявалия политик. Всичките пенсионери вземат 101 лв. добавка към месечните си пари, при това навреме, на седмо число!

 

Новородените ги придобиват в спестовна книжка, а трудовите селяни, работници и творческата интелигенция правят банкети за по 101 лв. куверта на човек, плащани, естествено, от държавните пари. Гърмят салюти като за царски рожден ден, телевизии предават директно от всяко кътче на родината щастливия народ, а Тато с каскет, китка зад ухото и бъклица в ръка навремени подхваща своето прословуто ха-ха-ха! В едно друго измерение е възможно и това. Но ние сме в сегашното.

От 5 август 1998 г. Живков го няма вече. Като всеки простосмъртен, и той замина там, откъдето няма връщане. Странно е, обаче факт, че въпреки критиките на народа и вицовете за Тато, плачещи за Златната решетка, все повече сега се умножават бабите, припомнящи си с умиление за неговото управление. Тогава, твърдят пенсионери от Правец, представени от Стоян Станков, имаше хляб и работа за всички, на почивка ходехме по два пъти годишно, а парите ни дори артисваха и ги слагахме на влог за внуците.


Но ние не забравяме, че след като най-верните другари на Тодор Живков се оказаха по-верни слуги обаче на Москва и му скроиха неусетно десетоноемврийския преврат, свалиха от власт и цял народ разбра, че Тато се е объркал нещо. Веднага след това за човека от народа се нароиха достоверни компромати за агентурно минало, за най-топлите му връзки с Гешев, за лъжливото му партизанство, за договорката България да стане 16-а република на СССР, за какво ли не.

 

Много близки нему приближени се окачествиха като дисиденти и започнаха да управляват, искрено надявайки се да го надминат по престоя на върха. Ала не успяха. Повечето се оказаха обикновени еднодневки, които днес даже никой не си спомня.

 

Но Червеният диктатор, управлявал страната ни над три десетилетия, зае солидното си място в историята и подобно на мавзолея, не пада лесно. Името му всеки божи ден се споменава, макар историята, свързана с неговото прословуто управление, да търпи непрекъснато корекции. Дали цялата истина за него ще излезе някога наяве, не се наемаме да кажем.


Припомняме накратко

 

• Преди Девети септември никой не е и чувал за него. Но това не пречи младият Тодор Живков да се разхожда с оръжие и карта, с която влиза навсякъде където иска, по всяко време.

• Вместо да замине доброволец на фронта, Живков остава в София, става неизвестно как шеф на милицията, подполковник, който проявява непонятен интерес към архивите на бившата Държавна сигурност – за да замете следите от личното си агентурно минало.

• Стои на завет кротко до 1956 г., когато го избират за първи секретар на БКП, считайки го за безобиден и послушен. Тогава издига ръст и развенчава култа към личността на генералния секретар Вълко Червенков.

• Сяда на най-важния стол в държавата и управлява безметежно 33 години!

• През 1965 и 1981 г. са осуетени бутафорните опити да бъде свален от властта.

• Живков ухажва всички генерални секретари на СССР и ги обкичва с ордени, медали и всякакви отличия. В замяна те ни дават подаяния - безлихвени заеми, безплатен нефт.

• Накрая идва Горбачов и кариерата на Тато тръгва стремително надолу - до 10 ноември 1989 г., след което го видяхме и в съда.

 

 

По Агенция БЛИЦ

 

Коментари

НЕКОИ РАБОТИ:
пРИМЕРНО:1. ЧОВЕКО ПРЕКРАТИ МАКЕДОНЗИЦАЦИЯТА КЪМ 1956Г ОТХВЪРЛИ ТАЗИ АНТИБЪЛГАРСКА ЛИНИЯ ....
2. ЧОВЕКО ПРЕКРАТИ ПОМАКИЗАЦИЯТА С ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ ТУРЦИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ ЗАПОЧНАТА ПРЕЗ 1947 Г ОТ КИРИЛ ВАСИЛЕВ И СЪРАТНИЦИ/МЕЖДУ ДРУГОТО ЗА ТЯХ И МЕХМЕДАЛИ КАДИРОВ СТАНИСЛАВ СИВРИЕВ КАЗА ЧЕ АНГЛИЙСКИТЕ АГЕНТИ НЕ СА ИМАЛИ НИКАКВА РАБОТА ТЪЙ КАТО ПАРТИЯТА В ТЯХНО ЛИЦЕ Е ВЪРШИЛА АКТИВНА АНТИБЪЛГАРСКА РАБОТА ОБРИЧАЩА БЪЛГАРОМОХАМДАНИТЕ НА ОТРОДЯВАНЕ.
3...ЧОВЕКО ПОЗАСИЛИ ПАТРИОТИЧНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПРЯ САМОУБИЙСТВЕНАТА КАМПАНИЯ ПРОТИВ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯТ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ШОВИНИЗЪМ.
....4....ЧОВЕКО ПООПРАВИ ДЕРЕДЖЕТО НА НАРОДА ТА ХОДЕШЕ С ГОЛЕМИ МЪКИ ПО ДВА ПЪТИ В ГОДИНАТА НА ПОЧИВКИ,ДОКАТО ПЕСТЕШЕ ПАРИ ЗА АПАРТАМЕНТИ...прочети целия

2012-09-10 17:24:15 От: йово

Прави си, друже! Тази нация е изградена от два основни материала - арийски и балкански. При Живков, наглед матриала, беше балкански, тарикат и т.н., ама накрая излезе, най-ариец от всички, защото по един или друг начин българите бяхме нация, а сега сме стадо овце за стрижене и доене. С една Македония не можем да се оправим... Мъжете и вождовете, по делата им ще ги познаеш, не по приказките. Чу ли, ББ?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот