Напусна ни проф. д-р Кръстьо Петков


Напусна ни проф. д-р Кръстьо Петков

В последно време се бореше с рака, най-накрая коварната болест го прекърши

Бившият председател на КНСБ проф. Кръстьо Петков е починал тази нощ след мъчително боледуване, съобши "24 часа".

Напоследък професорът изкара тежка терапия, но не преставаше да работи.

Кръстьо Петков Петков е български учен и политик, председател на Обединения блок на труда, който основава през 1997 година. Бивш председател на КНСБ (1990-1997).

Той бе и народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 39-тото Народно събрание.

Професор Петков е роден на 18 ноември 1943 година в село Княз Александрово (днес град Димово). Завършва Техникума по хидромелиорации в град Павликени, а през 1968 година се дипломира със специалност "Политическа икономия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс" - София (УНСС).

През 1986 година защитава докторска дисертация по проблема за трудовите отношения и е избран за професор по социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Специализира социология, социология на труда, икономика и социална политика в Академията на науките в Новосибирск, в Международния институт по труда в Женева, в Университета по икономика и политически науки в Англия.

Участвал е в университетски програми и семинари в САЩ, в университетите в Мичиган, Бъркли, Дюк и др.

Поклон пред паметтта му!

Приписка на „Българи“: Професорът бе отличен наш сътрудник, приятел още от времената на всеобщата ни работа  в „ТРУД“. И тук  Кръстьо продължи да ни сътрудничи. Не е имало случай, ако го помолим за разрешение да препечатаме негов материал, и той да не се отзове. „Дори, предпочитам първо при вас да излезе, в автентичният си вид, направо от блога ми, после – другаде“ така казваше, знаеше, че някои редактори доста си позволяват… Въпреки енергията и работливостта си, Кръстьо бе деликатен човек, с джентълменско поведение. Да се кахъри, да се оплаква – не бе му присъщо.

Край, повече няма да дава материали за сайта! Днес вестта ни млатна като с парен чук. Бог да го прости! Върви приказка, че сега, в рождественските дни, които си заминават от този свят, направо са калесани за Рая, от дясната страна на Господа!... Ако Го има.

П.С. Някъде излезе, че публикациите му са над 500 – глупости, няколко хиляди са, не можеш им хвана края, та той публикува вече над 40 години! Само издадените му социологически книги са над 10…

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот