Наложиха румънски свещеник в българския храм в Букурещ

 (1 коментар)


Наложиха румънски свещеник в българския храм в Букурещ Църквата "Св. пророк Илия" в Букурещ

Църквата “Свети пророк Илия” в центъра на Букурещ е предоставена на българската общност за временно ползване през 1954 година. Сега румънски свещеник чете света литургия в нея.

 Румънски свещеник бе назначен да служи в единствената българска православна черква в Букурещ в дните преди Великден. Поискан е и наем за канцеларията към храма “Свети пророк Илия”.

 

“Навръх Велики четвъртък се появи отец Габриел Григореску и настоя да служи света литургия на румънски език”, сподели пред “Труд” назначеният от Светия синод на Българската православна църква свещеник Петър Тотев. Той служи в храма от 19 г., включително на румънски и черковнославянски. Занапред ще може да го прави само заедно с отец Григореску.

 

В Букурещката архиепископия му е поставен въпросът да плаща месечен наем за църковната канцелария от 450 евро. Впоследствие въпросът отпаднал, тъй като помещението ще се ползва от Григореску, а Тотев ще има право да го ползва заедно с него. Не така обаче стои въпросът с офиса на дружеството на българите в Букурещ “Братство”, който се помещава в сградата на хана “Колця”, прилежащ към църквата. Неговият председател Лука Велчов уточни пред “Труд”, че са му поискали месечен наем от 600 евро за две стаи. “В крайна сметка, става въпрос за пари”, посочи той.

 

Организациите на българите в Румъния отправиха протестно писмо до румънския патриарх Даниил. То е подписано от стотици наши сънародници, както и румънци, руснаци и украинци.

 

“Този акт се вписва в политиката на избрания през 2007 г. нов румънски патриарх за изясняване на статута на всички имоти на румънската църква и за ефективното им администриране”, посочи той. Отецът е на мнение, че действията не са насочени срещу българската общност в северната ни съседка.

 

В основата на станалото през Страстната седмица е сложен юридически казус. Черквата “Св. пророк Илия” е дадена за временно ползване на българската общност в Букурещ през 1954 г., докато събратята ни си построят нов храм. По време на комунистическия режим са отнети редица наши имоти. Те още не са върнати, а междувременно някои от тях са разрушени.

 

В средата на месеца се очаква да се срещнат делегации на българската и румънската църква, за да обсъдят създалата се ситуация. “Смятам, че на нея ще бъде намерено приемливо и за двете страни решение”, изрази надежда отец Петър Тотев.

 

 

По в-к „Труд” – С. М.

 

Коментари
2009-05-10 19:13:02 От:

ембеламитеч пример за незаинтересованост на българската държава за държавните си интересе!не е никакъв проблем да се направи сериозен демарш пред Румънците и те на мястото на унищожените имоти да ни предадат гореспоменатата черква !....но за тази иначе проста мисъл и просто действия не се е намерило време вече 20 години ...!?!?!?!?!?!?!?!?
И не само за това !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот