Наливат милиони за подстрекаване на радикалния ислям в Македония

 (1 коментар)


Наливат милиони за подстрекаване на радикалния ислям в Македония

Колко пари се вливат като дарения на сметките на организации, които разпространяват радикален ислям в Македония, пита се скопската телевизия А1:

Според запознати с положението неофициално се споменава сумата от около 5 млн. евро само през последните 7 години.

Парите, влезли в сметки в Македония, тези радикални религиозни групи използват предимно за печатане на памфлети, брошури и книги за уахабитски учения, но и за проповед на радикална идеология в скопските джамии.

Иса Бег, Аладжа, Султан Мурат и Хатунджук вече не са под контрола на Ислямската религиозна общност. Уахабитите в Македония имат около 3000 поддръжници.

От тях значителен брой радикално се проявяват в програми за набиране на вярващи.

В един случай МВР извърши контрол в една неправителствена организация в Скопие, за която съществуваха основателни съмнения, че се финансира от друга неправителствена организация от Саудитска Арабия.

Тази организация  се намира в черния списък на Държавния департамент на САЩ, заяви Иво Котевски, говорител на МВР в Скопие.


Според източници от Ислямската религиозна общност активистите на салафите се отнасят до най-многобройната и най-активна религиозна радикална група, чиято цел е увреждане на реномето на Ислямската религиозна общност.

Но салафите се стремят да установят контрол върху джамиите чрез добре разработена схема - този, който дарява пари за изграждане на джамия, той я контролира.


Такъв е случаят с джамията Хатунджук , казват в Ислямската религиозна общност.

Но докато радикалното религиозно учение не призовава към религиозна и расова омраза, то свободно ще се преподава в джамиите, незамивисимо от това, че ходжите са без разрешения от Ислямската религиозна общност.

В момента, когато ще получим съответни информации, че покрай тези радикални религиозни учения се призовава към определено гражданско неподчинение или към определена дейност, която е насочена против държавата, вътрешното министрество ще постъпи съответно както и досега, заяви Иво Котевски.

На Балканите уахабити има най-много в Босна, откъдето след войната през Санджак и Косово пристигат в Македония.

През февруари тази година босненската полиция в Горна Маоча арестува 8 уахабити, които бяха заплаха за сигурността.

В началото на юни имаше акция и в Призрен бе арестувана група от петима души за религиозен радикализъм, директно свързана със салафите в региона, включително и Македония.

Досега за съществуването на уахабити в Македония мълчеше и Ислямската религиозна общност.

Дали ислямският радикализъм в Македония навлиза само в мека форма с набирането на млади хора за приемане на идеите, обичаи, поведение и обличане или пък съществува нещо друго на заден план, поради което и Ислямската религиозна общност тези дни вдигна тревога?

Превод:
Светла Митева, БТА – П.П.


Коментари
2010-07-06 09:49:14 От: Модела е същият като

македонизма !Пращат се емисари с пари и те залагат капани ловят балами зомбират ги и ..вече каквита са емисарите! ако са сърби -правят македонисти -Това май вече стана !ако са ухабити правят фанатици това ще става по същият модел !И при двата вида по един и същи калъп има мегдународна подкрепа и нула противопоставяне на местно ниво вече!македонистите обаче са изолирани териториално от сърбия след отцепване на Медвежа Прешево и Буяновац!така че те се изолират от Българиа а от останалите страни ги изолират албанците и те самите !Тоест имаме невероятният шанс да видим в действие освен родоотстъпнически и невероятно глупав управленски елит ,който убива бъдещото си и на народа .Абе като в БГ!ние от 20 години се самоубиваме и макетата като истински българи правя...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот