Наивни надежди за атомните реактори

Автор: Бистра Узунова, "Дойче веле"


Наивни надежди за атомните реактори

Атомното лоби в България с изострен апетит прие предложението на президента Първанов за рестартиране на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Чува се и идеята, пускането на реакторите да стане чрез референдум.

От референдум има толкова смисъл, колкото да се допитваш до народа, дали Македония и Беломорска Тракия да се върнат към България.

Въпроси, които опират до сигурността не само на България, не могат обаче да се решават с национални референдуми. Още повече, че между ЕС и България има споразумение за закриване на въпросните реактори.

Наивно е да се смята, че ЕС ще преразгледа споразумението си с България, само защото страната изпитва временни затруднения да се снабдява с газ. Така както България - с право - настоява Русия и Украйна да спазват договорите за доставки на газ, така и тя също трябва да спазва договорните си задължения.

Съвсем друг е въпросът дали е било правилно и икономически изгодно за страната закриването на реактори от АЕЦ "Козлодуй", които преди това са били модернизирани с много милиони евро.

Време е обаче да се осъзнае, че закриването на реакторите е необратимо и че тъгуването по тях е нереалистичен сантимент. Факт е, че до този момент няма нито една сериозна политическа реакция от Брюксел, която да потвърждава, че темата изобщо подлежи на нови дискусии.

Всеизвестно е още, че споразумението между България и ЕС стана по съображения за недостатъчна сигурност на закритите реактори, а този аргумент - според експерти - не е изгубил актуалност и до днес.

И още нещо: всяка страна сама носи отговорност за собствената си енергийна сигурност. Най-късно сега е време България да се запита дали е направила необходимото, за да подсигури собствените си нужди: дали разполага с разумна смесица от различни енергийни източници, дали има достатъчно капацитети да складира газови резерви, дали пести или по-скоро пилее енергия и дали стимулира в достатъчна степен развитието на обновяемите енергии.

От отговорите на тези въпроси ще зависи бъдещата енергийна стабилност на страната, а не от подхранването на празни илюзии.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот