Надига се ропот срещу Йордан Бакалов като бъдещ шеф на военното разузнаване

Автор: Анализ на в-к Преса


Надига се ропот срещу Йордан Бакалов като бъдещ шеф на военното разузнаване Снимка: в-к Преса

Военните не го приемат – не е от тяхната среда, от политиците дори Цветан Цветанов изрази опасения...

В чл. 25, т. 3 от проекта на закон за военното разузнаване, който ГЕРБ внесе в НС, пише, че директорът и зам.-директорът на служба „Военна информация“ трябва да притежават 10-годишен професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили. А в т. 7 – че трябва да не членуват в политически партии и коалиции или организации с политически цели.

В понеделник, 9 март, министърът на отбраната Николай Ненчев уволни директора на служба „Военна информация“, а на следващия ден неофициално за овакантения пост от Реформаторския блок бе лансирано името на бившия служебен министър Йордан Бакалов.

 Почти веднага номинацията му бе посрещната на нож, и то не само от средите на опозицията, но и на управляващите.

 Първи срещу нея застана бившият военен министър Ангел Найденов, според когото Бакалов не притежава нужните качества да оглави службата. „Той е по-подходящ за шеф на ДАНС, но не и за военното разузнаване. Там е нужен човек от системата, дори заради факта, че военното политическо разузнаване има и войскова част. Това предполага да си наясно не само с техниката, но и да имаш съответните специализирани познания, които са доста за външен човек“, коментира червеният депутат.

 Реакциите продължиха. Оказа се, че и шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов се съмнява, че Бакалов е подходящ за поста. „Може да създаде малко напрежение в системата от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна“, каза той.

 В следващите дни се разбра, че номинацията на Бакалов идва лично от Николай Ненчев и се ползва с одобрението на премиера Бойко Борисов. Официално името на дългогодишния депутат от СДС бе обявено публично в петък (13 март) от министър-председателя. „Министър на отбраната Николай Ненчев ми предложи Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване. Харесват се, познават се, аз също“, коментира той.

 Почти веднага започна и процедурата по издаване на допуск до класифицирана информация, която обикновено продължава 60 дни.

 Съпротива за назначаването на Бакалов има и в средите на разузнавачите. О.з. полковник инж. Чавдар Борачев, който е председател на клуб „Военно разузнаване - ветерани“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, обяви, че новината се посреща скептично. „Не е професионалист, нищо не разбира от армия, камо ли от разузнаване“, коментира той.

 „Директор на тази служба трябва да е човек от системата на МО, не по-малко от бригаден генерал и командор“, е мнението и на председателя на комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов от АБВ.

 Кой е кандидатът?

 Йордан Бакалов е депутат от четири парламента - от 38-ото народно събрание, когато ОДС имаше мнозинство, до 41-вото НС, когато бе член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и председател на комисията по жалбите и петициите на гражданите. Бил е начело и на комисията по национална сигурност (в 38-ото НС).

 Роден е на 1 септември 1960 г. в Асеновград. Инженер-металург по образование. Работил е като научен сътрудник в Института по цветни метали „Инженеринг“ ЕООД и е бил началник на цех в „Балканкар рекорд“.

 Политическата му кариера тръгва от земеделците (БЗНС на Анастасия Мозер) и продължава в сините редици. През 2000 г. Бакалов е лидер на областния съвет на СДС в Пловдив, преизбран е през 2002 г. От 2004 до 2006 г. е член на НИС на СДС.

 През 2005-а за първи път се кандидатира за лидер на цялата партия, но загуби от президента (1997-2002) Петър Стоянов. При повторния си опит да оглави партията бе надвит от Пламен Юруков (2007).

 През 2009 г. защитава докторска степен в областта на националната сигурност. От 2012 г. е преподавател по национална сигурност в НБУ и в пловдивския Колеж по икономика и администрация.

 През март 2013-а обяви, че напуска политиката, но се върна изненадващо през 2014-а, когато стана вътрешен министър в служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Като млад е тренирал вдигане на тежести и стрелба. Има репутация на почтен политик. Като служебен министър люто се закани да пресече търговията с гласове, даже препоръча на партийните лидери да „зашият джобовете“ на купувачите. Но после само отчете броя на сигналите.

 Димитър Луджев, военен министър (1991-1992):

Не е подготвен да оглави ведомството

 Йордан Бакалов не е подходящ да оглави служба „Военна информация“. Той натрупа много опит в сферата на сигурността, вкл. и в специалните служби. Военното разузнаване обаче е твърде специфична дейност, там се иска и професионална военна култура. Задачите на военното разузнаване са предимно насочени към получаване на информация за специфични тактически и други цели и интереси. И не мисля, че той е достатъчно подготвен.

 По традиция военното разузнаване се ръководи от военен чин, то не е като други разузнавателни и контраразузнавателни служби. То обслужва преди всичко Генералния щаб на армията, следователно неговият ръководител трябва да владее езика, на който да се разбира с военните. И това важи не само за България. Не знам в някоя държава от НАТО военноразузнавателната служба да се оглавява от цивилно лице. Иначе Данчо Бакалов е съвестен човек, почтен е и мисля, че може да ръководи подобна служба, но не точно тази. Допускам, че и на самия него ще му бъде трудно.

 Николай СВИНАРОВ, военен министър (2001-2005)

За първи път за този пост се готви цивилно лице

 Познавам Йордан Бакалов добре и смятам, че има лични и професионални качества, за да се справи с работата си на поста шеф на „Военна информация“, ако бъде назначен. Малко е деликатен въпросът, че за първи път за този пост се готви цивилно лице.

 Убеден съм обаче, че няма пречка цивилни лица да оглавяват не само военни структури, а и такива в МВР и други специални служби. Румяна Бъчварова как оглави МВР. Законът за ДАНС се смени и вече няма пречка човек с юридическо образование да управлява службата. При това положение да се твърди, че цивилен човек не може да води „Военна информация“, за мен е несериозно. Друг стар въпрос е, кой ще ръководи държавата – избраните политици или назначените да водят службите. Сега виждаме, че отново има тълкувания, че се прави опит да се политизира военното разузнаване. Аз все пак си мисля, че е по-демократично държавата да се управлява от политиците.

 Николай ЦОНЕВ, военен министър (2008-2009):

Опитват се да политизират службата

 Този парадокс, който съществува в България - начело на цивилното разузнаване да са двама генерали, а военното да се оглавява от цивилен ръководител, трябва да бъде променен.

 Ако цивилното може да се води от политическа фигура, то военното непременно трябва да се управлява от военнослужещ с длъжност генерал. Това са принципи, които се спазват във всички цивилизовани държави. С номинацията на Йордан Бакалов се прави опит да се политизира военното разузнаване, а то е професионално и трябва да служи единствено на сигурността на държавата.

 Дали Бакалов ще може да се справи с такъв пост, не мога да коментирам, тъй като не познавам уменията му за това. Той не е за политик, а за професионалист, който знае как се работи с военна информация.

 Всяко освобождаване на хора от важни за държавата длъжности и назначаването на нови кадри трябва да е прецизно мотивирано. Не прочетох нито един сериозен мотив за освобождаването на доскорошния шеф на това звено Веселин Иванов. Единственото бе, че не искал да се пращат досиетата на чуждите граждани в едноименната комисия. Но така той спази нашите закони и е нелепо това да е довод за освобождаването му от поста.

По в-к Преса

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот