Над 4 000 полицаи протестираха, пушейки пред МВР


Над 4 000 полицаи протестираха, пушейки пред МВР Снимка: actualno.com

Над 4 хиляди полицаи протестираха символично, пушейки в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици" в София, предава dnes.bg

 

Над 4 хиляди полицаи протестираха символично, пушейки в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици" в София.

 

В протеста се включиха служители на почти всички районни управления в София: Столичната дирекция на полицията, ГДБОП, Специализирания отряд за борба с тероризма както и техни колеги от Ботевград и Ихтиман.

 

Те успяха да изпълнят пространството пред МВР, цялата градинка и околните улички.

 

Причината за протеста са: лошите условия на работа ниските заплати, липсата на сигурност и диалог в системата на Министерството на вътрешните работи.

 

Голямото пушене беше организирано спонтанно почти без намесата на синдикатите - това призна дори и шефът на полицейския синдикат Емил Рашев:

 

„Още веднъж подчертаем, че не синдикалните организации организират този митинг, а това е израз на натрупано недоволство", добави още Рашев.

 

Част от присъстващите на протеста полицаи освиркаха Рашев, който си тръгна видимо разочарован, съобщи Дарик радио.

 

Единственият представител от ръководството на МВР, който слезе при протестиращите служители, беше генералният комисар Павлин Димитров. Той беше посрещнат от полицаите с овации.

 

"Става дума за социални проблеми, те са известни на обществото. Аз съм тук - при колегите, за да демонстрирам уважението си към техния труд, към тяхната всеотдайност. Трябва да се кажат проблемите.

 

Това са решими неща, трябва да има комуникация, трябва да се говори, защото няма да го крия в тайна, в МВР, в полицията, все още има служители, които не заслужават да бъдат служители на това министерство", заяви генералният комисар Павлин Димитров се обърна към протестиращите с думите:

 

"Повярвайте ми, вие не сте загърбени. Ние познаваме проблемите ви и заедно с вас ще ги решим. Единственото, което бих искал и ви моля, е да работим по-добре. Винаги съм смятал, че професията полицай, пожарникар е призвание. Уважавайте тази професия, обичайте я и институцията ще бъде зад вас", добави още Димитров.

 

Във вторник започват преговори между синдикатите в МВР и ръководството на министерството.

 

Миналата година служителите на МВР са получили средно по около 700 лв. коледни премии.

 

15 са исканията на служителите на вътрешното министерство, обобщени в свободния полицейски форум, от който тръгна идеята за протеста.

 

Сред тях е създаването на нов истински синдикат, подобрение на условията на работа в Районните управления и на полицаите, които работят на улицата, защита от страна на държавата, увеличение на заплатите, коледни добавки, по-голям лимит на полицейските коли, както и промяна в Наказателния кодекс за бързо и безкомпромисно наказание за всички, които нападат полицаи.

 

Тъй като нямат право да протестират ефективно, полицаите са взели решение да пушат в знак на несъгласие с действията на държавата. В момента брутната заплата на един разследващ полицай е в размер на 960 лева.

 

Преди дни стана ясно и, че ако няма резултат от действията на протестиращите, Националният полицейски синдикат предвижда национални протестни действия след Нова година.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот