Над 130 000 ловци у нас, едва към 2000 жени


Над 130 000 ловци у нас, едва към 2000 жени

От 12 август е открит ловният сезон за прелетен дивеч

В събота бе открит ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Организираните в Националния ловно-рибарски съюз ловци са над 130 000, от които едва към 2000 са жени. И по този показател отстъпваме на много европейски страни.

3780 нови ловци успешно са издържали изпитите тази година.

От пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите напомнят законовите правила за участие в лова:

- Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

- Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 01 януари и в сряда.

- Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

- Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.

- Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, Министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот