На какво се надяват в Румъния


На какво се надяват в Румъния 42-годишният Емил Бок става румънски премиер, след като номинираният по-рано за поста Теодор Столожан отказа да го заеме, защото се смятал за твърде възрастен. Солжан е на 65 години

Новото правителство предлага стимулиране на икономиката чрез намаляване на данъците и бюрокрацията, разширяване на вътрешния пазар чрез публични инвестиции, либерализиране на пазара на труда - пише в "Зиуа", цитиран от БТА.

За Румъния решението за излизане от кризата е класическо: стимулиране на икономиката чрез намаляване на данъците и бюрокрацията, разширяване на вътрешния пазар чрез публични инвестиции, либерализиране на пазара на труда. Всичко това върви паралелно с намерението да се спре бюджетно-бюрократичното разхищение.

Иска се инжектиране на пари в пазара чрез усвояване на еврофондовете, кредитиране на малките и средни предприятия от ЧЕК Банк и Ексимбанк, стимулиране на чуждестранните инвестиции, работа за румънските строители. Но бъдещия премиер Емил Бок трябва да знае, че "дяволът се крие зад подробностите", както казваше Роналд Рейгън.

Правителството на Раду Василе (1998 г. -1999 г. - б. р.) например беше назначено от парламента въз основа на програма с точни срокове за изпълнение. Емил Бок би трябвало да събере бъдещите министри след изготвяне на списъка на кабинета и да ги накара да дадат конкретни срокове преди вота в парламента. Как иначе да ги държи под контрол или дори уволнява?

Втората крачка е "отърсване от наследството" на правителството на Таричану. Ако Емил Бок не знае откъде тръгва, всички програми са празни приказки. И освен това би било неправилно да плаща за "счупените гърнета" на Таричану. Правителството на Бок ще иска да реанимира икономиката чрез парични инжекции.
Но големите планове за магистралите може да го дръпнат надолу. Митът, според който Рузвелт и Хитлер са спасили страните си от криза чрез строежа на магистрали, беше сринат преди много време. Всъщност още повече ги потопиха в кризата, но дойде войната и нещата се промениха.

В разгара на кризата правителството на Бок ще похарчи за автомагистрали стотици милиони или дори милиарди евро от икономиката, от такси и данъци, които ще отидат в чужди фирми. Тези, които, както казва Берчану (сенатор от Демократично-либерлната партия - б.р.), идват с двама души и един лаптоп и после наемат румънците като подизпълнители.

По-добре парите да бъдат вложени в окръжни или национални пътища. Това би осигурило регионалното развитие и би дало работа на румънските фирми. Бъдещите управляващи искат да променят законите за държавните поръчки с намерението да стимулират участието на румънците в търговете.

Но програмата продължава политиката да се дава на концесия магистралата Комарник-Брашов, което означава спечелване на търга от чужденци, защото само те могат да дойдат с необходимите средства, за да извършат работите. По-добре да се направи търг с пари от бюджета, да имат шансове и румънците.
В програмата пише и за контейнерния терминал в пристанище Констанца. Но и той се прави от концесионер, който идва с външни средства, за да извърши работите. И това би трябвало да стане с пари от бюджета по същите причини.

Парите, предвидени за термично саниране на блоковете, ще стигнат почти със сигурност до румънски фирми, както и парите за училища и др., което ще даде работа на фирмите и ще подкрепи развитието на местните общности. И от инвестицията от милиарди за реакторите на АЕЦ "Черна вода" би могло да се върне част от парите към румънски фирми.

Законът за намаляване на разликите в заплатите в администрацията ще премахне привилегиите на някои служители, а гъвкавостта на пазара на труда, чрез опростяване на процедурите за наемане и освобождаване, е истинска революция.
Л

евицата дотътри Франция до прага на гражданска война, за да се противопостави на подобни мерки на Саркози. За да инжектира пари в капиталовия пазар, програмата твърди, че ще прибегне към таксите, събрани от Националната комисия за ценните книжа.

Що се отнася до намаляване на ДДС за хранителните стоки, Бок ще открие, че цените ще останат същите, а вместо това приходите в бюджета ще намалеят. По въпроса за увеличаване до 25 процента на ДДС върху "луксозните продукти" трябва първо да се види кои са те.

В Румъния горивата и кафето са луксозни продукти, след като върху тях се налага акциз. Не би трябвало да се налага да откриваме наново топлата вода. В Румъния икономическият растеж и нарастването на износа започна през 2000 г., след като ДДС спадна от 24 процента на 19 процента, данъкът печалба - от 38 на 25 процента, износът беше освободен от ДДС, субсидиите - премахнати, а черните дупки - запушени.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот