На Балканите – чистка на корумпираните лидери !


На Балканите – чистка на корумпираните лидери ! По-рано наблюдатели намекваха за "майчинското" отношение към младия Хашим Тачи на бившия държавен секретар на САЩ по времето на Клинтън Мадлин Олбрайт... Дали бе точно така, обаче остана неясно.

Американски план за изритване на върхушката, свързана с мафията ? Напълно е възможно...

На 1 юли 2009 г. хърватският премиер Иво Санадер подаде изненадващо оставка (2 г. след старта на втория му мандат). Каза само: “В живота винаги идва момент за ново начало. За мен настъпи такъв, време е други да продължат”.

 

На 10 декември м.г. Санадер бе задържан край Залцбург, Австрия, по искане на Хърватия, където е заподозрян за корупция. (В края на месеца е делото му за екстрадиране.)

 

На 15 декември 2010 г. излезе доклад на Съвета на Европа, според който косовският премиер Хашим Тачи оглавявал мафиотска организация, занимаваща се с трафик на оръжия, наркотици и човешки органи. Три дни по-рано Тачи спечели парламентарните избори.

 

На 21 декември 2010 г.черногорският премиер Мило Джуканович подаде оставка. Направи го след три последователни мандата като министър-председател (от 1991 до 1998), после един като президент (1998-2002) и след това нови два като премиер (от 2003). “Сега, след като Черна гора вече е стабилна държава, на прага е на ЕС и НАТО, бяха изпълнени условията за оттеглянето ми от правителството”, каза Джуканович. (Оставка той подаде 4 дни след като Черна гора получи статут на кандидат-членка на ЕС.)

 

Всеки от тези случаи, гледан поотделно, не предизвиква кой знае каква полемика. Но взети заедно, навяват на тенденция с общ корен. Който в края на декември черногорският опозиционен лидер Небойша Медойевич обобщи като чистка на САЩ на балканските лидери с мафиотски връзки. Според Медойевич Вашингтон издал тайно нареждане за прочистването през февруари 2010 г. в рамките на план за стабилност на Балканите. Най-сериозната пречка пред нея били организираната престъпност и корупцията. А пречките с имена пък били Санадер, Тачи, Джуканович и Харис Силайджич (до ноември 2010 г. председател на тройното председателство на Босна, т.е. президент).

 

Не е съвсем ясно дали в този контекст се вписва оставката на албанския вицепремиер Илир Мета. Той я хвърли на 14 януари, след като видеозапис (направен през март 2010 г. от друг министър) го уличи в лобиране за концесия на ВЕЦ.

 

Слизането им от власт издава, че са загубили доверието на САЩ, с което се ползваха. Преди Санадер бе смятан за символ на западните ценности, който успя да укроти яростния хърватски национализъм от времето на войната. Джуканович бе хвален за това, че успя да се наложи на Слободан Милошевич и да отдели Черна гора като самостоятелна държава. Тачи пък бе превърнат в емблема на борбата на Косово срещу същия този Милошевич. (За Тачи мнозина анализатори казват, че не трябва да се слага под един знаменател с останалите двама лидери, които са замесени само в икономически престъпления.)

 

Че има чистка сред балканските лидери, е ясно. Въпросът е дали само САЩ стоят зад нея. “САЩ са показвали и показват, че когато става въпрос за американските интереси, са готови да застанат зад която и да е политическа опция, която подкрепя Америка. Без значение дали тези страни са корумпирани или не”, казва живеещият във Вашингтон политически наблюдател Обрад Кесич. Според него оттеглянето от властта и арестите на лидери от региона са по нареждане на ЕС. В крайна сметка ЕС ще трябва да изпие горчивия хап - всичките тези страни се стремят към членство в ЕС и рано или късно ще станат негови членки. Логично е желанието, преди това да се случи, те да бъдат прочистени от корумпираните елементи.

 

Отделен въпрос пък е дали с отстраняването на няколко личности това прочистване ще се случи наистина. В Хърватия, която погна бившия си премиер, на власт остава неговата партия, а министър-председател е една от най-верните съратнички на Санадер - Ядранка Косор (която при неговото управление казваше: “Където е той, там съм и аз”). Джуканович пък, който бе във властта през последните 20 г., се оттегли само от премиерския пост, но остава шеф на управляващата Демократическа партия на социалистите.

 

 

Сърбия предпочита да преговаря с Тачи 

 

Белград смята, че оставането на Хашим Тачи на власт в Косово е в интерес на Сърбия. Тя предпочита да води преговори с компрометирана личност, казва анализаторът Обрад Кесич.

 

Ако това наистина е така, засега Сърбия може да бъде доволна. Макар и да имаше прегласуване на парламентарните избори в Косово заради измами, и след него Тачи продължава да е начело. Неговата Демократическа партия на Косово има 32% (след първия вот имаше 33,5%), следвана от Демократичната лига за Косово с 24,7% (с 1% повече от първия вот). Независимо от обвиненията (които той отрича), че е оглавявал мафиотски кръг, Тачи най-вероятно ще управлява втори мандат. А пък самите обвинения ще са удобен лост за натиск върху него, от много страни.

 

Опасност №1 за 2011 г. е изолацията на Косово 

 

Най-голямата опасност през 2011 г. на Балканите може да е растящата изолация на Косово, смята журналистът и аналитик Тим Джъд, цитиран от Би Би Си.

 

Изоставането на бившата сръбска провинция от останалата част от региона, както и дистанцирането на съседните страни от новото косовско правителство ще имат дълготрайни и непредвидими последици, предупреждава Джъд. И дава за пример факта, че след последните избори в Косово, спечелени от партията на премиера Хашим Тачи, третата по големина партия “Самоопределение” се обяви открито за паналбанско обединение.

 

Джуканович реже глави 

 

Оттеглянето на Джуканович бе част от сделката за напредъка на Черна гора към ЕС, обявиха от черногорската опозиция. Но други тълкуват оставката му като тактически ход - да остане защитен като лидер на партията си, да продължи да управлява, но зад кулисите, и пак да реже глави.

 

“В Черна гора се знае кой какво готви за обяд, а камо ли да не се знае, че за всичко се пита Мило Джуканович”, обяснява хърватският журналист Денис Кулиш.

 

Джуканович е доказал, че знае как да оцелява, и не само. За 20-те години на власт успя да натрупа и солидно богатство. “Форбс” го изчислява на $14,8 млн. и го нарежда на 14-о място по богатство сред бившите държавни глави (след експрезидента на САЩ Джордж Буш). Успя да се наложи като солиден партньор на САЩ и НАТО. Позициите му не бяха разклатени нито от съмнителните му приятелства с противоречиви бизнесмени като добре известния трафикант Станко Суботич-Цане, нито от подозренията, че е натрупал състоянието си от приватизация и чужди инвестиции в управляваната от него Черна гора, нито дори разследването на Италия срещу него, която го подозира, че оглавява контрабанден канал за търговия с цигари, свързан със сицилианската мафия.

 

Оттегляйки се, Мило почна да разчиства сметки. В гръмка акция на 24 декември м.г. бяха арестувани 10 души в Будва в рамките на разследването на аферата “Завала”. Сред тях - шефът на Общинския съвет на града Райко Куляча и неговият заместник Драган Марович, който е и брат на Светозар Марович - вицепремиер на Джуканович, подал оставка заедно с него. Арестите учудиха черногорците, дори повече от оставката на самия Джуканович. Защото Марович е известен като “владетел” на Будва, а “Завала” се точи от 2007 г. и той е замесен в нея. Аферата започна, когато властите на Будва продадоха за 25 млн. евро земята на полуостров Завала на руски инвеститори, които да строят там луксозни вили и апартаменти. Впоследствие се оказа, че са градили без разрешително. А пък партньор на руснаците била фирма на Светозар Марович. Той определи ареста на брат си като “ход, насочен срещу него”. А анализатори допълват, че по този начин Джуканович възпира евентуалния възход на Марович, за когото се говори, че може да основе своя партия. Т.е. още е рано бившият премиер да бъде отписан.

 

 

Санадeр опира сам пешкира 

Куфарчета с пари, докарвани в партийна централа, където се предават лично на премиера, който има слабост към скъпи часовници. Така бе описван в медиите бившият хърватски министър-председател Иво Санадер.

 

Според някои именно писанията за връзките му с корупцията са довели до оставката му през 2009 г. Съмнения за участието му в нечисти сделки имали и САЩ, показа “Уикилийкс”. В грами на американското посолство в Загреб се казва, че Санадер може да е замесен в редица случаи на корупция, но случаят, за който прокурорите са събрали най-много доказателства, е свързан с незаконно посредничество между негови приятели и австрийската банка “Хипо Алпе Адриа”. Премиерът уреждал заеми от нея за свои хора срещу добра комисиона. Например договорил 4 милиона (тогавашни марки) кредит за приятел, за което взел 800 000 марки (400 000 евро).

 

Тази афера с тази банка е само един от случаите. Медиите изреждат и други. Като “Фима Медия” - фирма, която за фиктивна работа получавала пари от държавни фирми. Така в касите на Хърватската демократична общност (партията на Санадер) се влели над 10 млн. евро, източени от държавата.

 

Погването на толкова високопоставена личност донесе червена точка на Хърватия с оглед на усилията й да влезе в ЕС. Подозрително обаче е как изведнъж се оказа, че за всичко е виновен само Санадер. Не само най-близките му сътрудници, но и цялата му партия прехвърли подозренията в далавери на раменете на Санадер. Никой си нямал и представа за “черните каси”, твърди партийният функционер и зам.-шеф на парламента Владимир Шекс. И с дежурното обяснение “не сме знаели” вини Санадер, че е прибирал парите в собствения си джоб.

 

 

По БТА / Блогът на Иво Инджев / в-к Труд, Деян Йотов, Ивета Стратиева, със съкращения  -  С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот