На 85 г. бай Васил поддържа форма в интернет


На 85 г. бай Васил поддържа форма в интернет

Познавате ли мъж на 85 години, който да прекарва деня си с нещо друго от сутрешна закуска с хляб и кисело мляко, безкрайните сапунки по телевизията и с дългите раздумки с наборите си пред входа на блока?

Графикът на Васил Ангелов от Свиленград е напълно различен. Всеки ден между 9,30 и 10 ч като по часовник той отива в градската библиотека и сяда за 2 часа в нея. Отново може да го намерите там между 14 и 16 часа пред вестниците или вече и на компютъра.

“А, идвам не само да чета пресата, а и да се топля”, скромничи възрастният мъж. Започва първо да разлиства вестник “24 часа”. Проблемът обаче е голям - заради тежка глаукома ситните текстове са му достъпни само през лупа, дебела 2 см.

 “Заглавията ги виждам, но за основния текст трябва много да се взирам и да нагласям увеличителното стъкло. Освен това трябва да седна на много светло място. Правя и почивки, очите ми се уморяват”, уточнява бай Васил.

От 16 години той е вдовец и едно от средствата за разтуха, пък и за поддържане на добра информационна форма е “24 часа”.

“Загубих съпругата си през 1994 г., живея сам в апартамента в Свиленград. Голямата дъщеря Теодора от 6 години живее в Испания. Омъжената за французин щерка ме дари с внучка, а тя - с правнучето Истилиян.

Малката дъщеря Валентина пък е зъболекарка в Пазарджик. Всяка зима ходя там за по месец и се радвам и на другите две внучета”, разказва Ангелов.

Навремето той работел 12 години като чиновник в отдел “Военен отчет” в Градския съвет, а след това до пенсионирането си през 1985 г. в отдел “Вътрешно снабдяване” в местната текстилна фабрика “Коприна”.

 “Освен проблема с очите от друго не мога да се оплача. Здрав съм, пестя от това, което ние, пенсионерите, наричаме бонбончета - лекарствата.

Даже един аспирин не съм взел тази зима”, уверява старецът. “Какво ме интересува във вестника ли? Най-много политическите теми. Имам мнение по всички въпроси, свързани с тях.

Боричканията в парламента - не е нормално. Политиците са се закотвили по партийките си, вземат си паричките. Гледат да си изкарат мандата, пък ако може още един - по-добре.

А ние? Нито пенсиите ни се повишават, нито на пазара можеш да си позволиш нещо, което прави живота по-сносен. Като извадиш всички разходи, остава съвсем малко за нормален живот.

Критикуват режима на Тодор Живков, но този строй може би беше по-добър: можеш да отидеш на ресторант, да се отпуснеш... Сега заведенията са недостъпни за нас, а разходите растат - данъци, смет, отопление. Слава богу, аз живея икономично, не прахосвам и се оправям някак с 239 лв. пенсия.

СРС-тата? Това също не го приемам за допустимо, когато няма цел да разкрие престъпление, а да служи в нечисти политически битки. Не може който и да било да се меси в личния живот на хората.

Този и онзи били агенти на ДС. Ами такъв беше строят ни. Цял живот съм бил безпартиен, така че в мнението ми няма партийна предубеденост.

Здравеопазването? Навремето си спомням: във фабриката ни молеха да си поправяме зъбите, имахме фирмен стоматолог и всечко беше без пари. За последната пломба, която си направих, поискаха 40 лв. За възпаления очен нерв всеки ден трябва да слагам капки. По едно време бяха безплатни, сега са 2,54 лв. в аптеката. От пенсионерските ни икономии министърът на финансите Симеон Дянков напълни бюджета.

От началото на тази година читателят ни бай Васил е улеснен. Общинското културно учреждение е в проекта “Глобални библиотеки”. На всеки читател се полага безплатен достъп до интернет, след като културната институция получи пари за оборудване с компютри и достъп да глобалната мрежа.

Любезен уредник вече учи бай Васил как от браузъра през търсачката "Гугъл" да стигне до електронното ни издание. След това и да увеличи кегела на буквите с максималните възможни 400% и с курсора наляво и надясно и нагоре и надолу да изчита съдържанието на харесаната статия.

 “Така май е по-удобно. А, ето, имате и прясна новина от тази сутрин”, забелязва той току-що актуализираните синоптични доклад и прогноза за времето.

Това, което го има на хартията, остава. Затова и предполагам, че вие трябва да пишете по-отговорно. Затова имам повече доверие на печатните издания като вашето. Вестниците са по-различни от радио и телевизия, макар че вечер следя и новините по телевизията, вкъщи имам 3 приемника, като се започне от най-стария “Опера” - като за музей. Във вестниците обаче може да се намери повече. Има различни гледни точки, анализи, коментари. Неща, които не може да се видят на телевизора.

”Струва ми се обаче, че трябва повече критика, и то градивна критика. Грешките трябва да се посочват, трябва да се разбере, че хората негодуват. Ама този съвет ще го напишете ли? И всичко, което ви разказах, едно към едно? Браво”, диви се читателят ни.

По 24chasa П.П.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече