На 14 февруари - Дворът на Кирилицата почита Св. Кирил


На 14 февруари - Дворът на Кирилицата почита Св. Кирил Карен Алексанян дойде от Ереван, за да ни научи как да тачим историята си

Създател на комплекса в Плиска е арменският бизнесмен Карен Алексанян...

На 14 февруари сред колебанията български какво и как да празнуваме, в Двора на Кирилицата, в първата българска столица Плиска, ще отбележат 1148 години от успението на св. Кирил, единият от създателите на славянското писмо и четмо.

Програмата ще започне с молебен и поднасяне на венци пред паметника на Светите брата Кирил и Методий, след което събралите се в едно от най-българските кътчета ще чуят Похвално слово за св. Кирил, а известни артисти ще изнесат концерт. Специален гост ще е певецът Володя Стоянов.

„Мисля, че всички българи трябва да се гордеят със своите първоучители и с писмеността си – каза за сайта на СБЖ Карен Алексанян. - Може би това ме подтикна да се заинтересувам по-задълбочено от тази тема, тя ме привлече, защото е много поучителна и интересна. Колкото умни и самоотвержени, толкова и смели са били двамата братя и техните ученици.

Реших да съградя „Дворът на Кирилицата” в Плиска, а не някъде другаде, тъй като България е родина на кирилицата. Тя е тръгнала оттук, обиколила е света и е станала родна азбука на много народи от различни вероизповедания.“

С всеки изминал ден Дворът на Кирилицата, чийто създател е арменският бизнесмен Карен Алексанян, приятел на сайта на СБЖ, все повече се превръща в съкровищница на българщината. В него наред с изваяните букви от Кирилицата има издигнати паметници на светите братя Кирил и Методий и на св. княз Борис І Покръстител.

И в студ, и в жега пред монументите винаги има  свежи цветя, положени от гостите в Двора на Кирилицата. Хубаво е, че там винаги звучи детски глъч и смях и той става любимо място за малчуганите

 А над комплекса бди и 12-метров кръст. Като благослов за едно изключително човеколюбиво и благородно дело, каквото е Кирило-Методиевото.

По сайта на СБЖ, автор Розалина Евдокимова

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот