МВнР поиска обяснение от Москва заради Македония


МВнР поиска обяснение от Москва заради Македония

Руският представител подчертал, че изказването на Лавров е визирало идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското...

На 21 май 2015 г. заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов е поканил на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната), съобщиха от външно министерство.

От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония.

Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония.

Подчертано било, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония.

Руският представител подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение.

В същото време било посочено, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.

Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Българската страна подчертала също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и изложиха различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот