Митничари в манастир за 1,5 т "ракиена колекция"


Митничари в манастир за 1,5 т

1500 л ракия без акциз намериха проверяващите в Троянския манастир, било „ракиена колекция“

Манастирите имат пълното право и основание да имат колекции от ракия. Ще си платим дължимия акциз, ако дори за това трябва да молим за пари от наши приятели.

Това коментира пред Нова телевизия епископ Сионий - игумен на Троянския манастир.

Той говори, след като митничари откриха
2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир. Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.

„Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции”, коментира епископ Сионий.

Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът.

„Аз държа тази колекция да остане в манастира. Тя води началото си от 1965 г. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции”, заяви епископ Сионий.

Той отрече в манастира да е имало ракия в бидони. И бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан.

Отговарящият за избата монах дори попитал митничерите "До нас ли стигнахте?". Отговорът бил: "От вас започваме".

„Църквата е символ на началото. Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, категоричен е  епископ Сионий.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот