Междусъюзническата война вкара България в спирала от злини

Автор: Любен Обретенов (9 коментара)


Междусъюзническата война вкара България в спирала от злини

Дори враговете на Стамболов признават, че ако той е бил жив, може би е нямало да се стигне до националните катастрофи, казва акад. Георги Марков...

На 16 юни 1913 г. избухва Междусъюзническата война между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. След тази война България, която току-що е осъществила до голяма степен националното си обединение благодарение на успешната Балканска война, губи солидна част от своите територии и впоследствие никога не успява да си ги върне.

- Акад. Марков, бихте ли разказали накратко предисторията на 16 юни 1913 г., какво точно се случва на тази дата и какви са събитията след нея?

- Още преди края на първата балканска война Балканският съюз се разпада. Сърбия и Гърция подписват предварителен протокол в Атина за прилагане на принципа на фактическата окупация, ревизиране на договорите с България и за обща граница между Сърбия и Гърция от Охридското езеро до град Гевгели на Вардар. Това означава нарушаване на съюзните договори отпреди Балканската война.

 

По това време Сърбия вече заема челно място в руската стратегия на Балканите, защото предстои Първата световна война. Сърбия се очертава като съюзник на Русия във войната срещу Австро-Унгария. Затова руският император започва да се оттегля като арбитър между балканските държави и дори казва да се даде нещо на Сърбия от безспорната зона. Той свиква 4-мата премиери в Санкт Петербург, включително българския д-р Стоян Данев. Идеята му е Балканският съюз все пак да се запази.

Българските генерали си въобразяват, че Румъния няма да се намеси във войната, защото вече е получила като обезщетение Силистра. Смятали са също така, че славянска Русия няма да остави неславянска Румъния да нападне славянска България. Мислели са, че османската империя няма да наруши линията Мидия - Енос, гарантирана от Лондонския договор. Военните също имат своята вина.

 

Те са приемали желаното за реално. А всъщност вече 5 държави - Сърбия, Гърция, Черна Гора, Румъния и Османската империя са против България. В тези напрегнати денонощия нашата държава не е трябвало да дава никакъв повод за нападение, защото нашите съседи само това чакат. Дори манифестите на сръбския и гръцкия крал са били изготвени преди 16 юни.

- Какъв е точно поводът за избухването на войната?

- Сръбската армия напада и опожарява няколко български села в долината на река Злетовска, приток на Вардар. И то пред фронта на македоно-одринското опълчение. Гърците нападат град Негрита в югоизточна Македония, където е серската бригада, в която влизат местните младежи. В крайна сметка цар Фердинанд заповядва устно на ген. Михаил Савов българската армия да отговори със същите средства. Ген. Савов издава заповед да се настъпи без знанието на правителството.

 

По това време премиерът Стоян Данев се готви да пътува за Санкт Петербург. Когато научава за настъплението, той го определя като държавен преврат срещу правителството. Той извиква ген. Савов и му нарежда да спре настъплението, което и става. Това пък ядосва Фердинанд, който уволнява ген. Савов. Институциите са действали една срещу друга. Междувременно Сърбия и Гърция обявяват война на България, възползвайки се от дълго чакания повод. На 28 юни нахлува Румъния, на 30 юни нахлува и Османската империя. Тогава идва заповедта на Енвер паша да се изтрепе всичко българско.

 

Етническото прочистване на тракийските българи е генерална репетиция за арменския геноцид. А Румъния стига до Враждебна. Сърбите са спрени на калиманската позиция, а гръцката армия е обкръжена в Кресненското дефиле. На 17 юли се подписва примирието, войната продължава само 1 месец. Следва Букурещкия договор. Именно с него се налага едно статукво. Границите на балканските държави по този договор са горе-долу същите, каквито са и сега.

- Смятате ли, че сме си научили урока от Междусъюзническата война? Дали ако отново сме на гребена на вълната, както сме били след Балканската война, ще постъпим по-разумно, или отново ще действаме емоционално, както преди 100 години?

- Аз се надявам държавните институции да работят в синхрон, а не както тогава. Договорите за Балканския съюз се сключват без знанието на парламента. Трябва да се води реалистична политика. Не можеш просто да предполагаш, че Румъния ще стои и ще гледа и че Русия ще спре Румъния.

 

Цар Фердинанд като държавен глава е трябвало да обединява отговорните фактори. А той ги противопоставя. Министрите и генералите е трябвало да възразяват на Фердинанд, както са правили Венизелос в Гърция, Братиану в Румъния, Пашич в Сърбия. Нямали сме такива държавници по онова време. Може би, ако Стамболов беше жив, той щеше да е на това ниво. Това се признава дори от един от най-големите му врагове Григор Начович.

 

В началото на 20-те години Начович признава, че винаги е мразел Стамболов, но ако той е бил жив, може би е нямало да се стигне до националните катастрофи. Стамболов е имал характер. Няма как да се сърдим на съюзниците и Великите сили, те са си имали свои интереси.

- Вярвате ли на твърденията, че цар Фердинанд е започнал Междусъюзническата война, за да направи услуга на Германия, разбивайки Балканския съюз, с което да й се отплати за подкрепата й при възкачването му на престола?

- Тази теза е измислена след Първата световна война. Факт е, че за включването на България в в Балканския съюз Фердинанд взема 3 млн. златни франка от руския император Николай II. Дворецът във Врана е направен с парите от Николай II. За включването на България на страната на Германия в Първата световна война взема 5 млн. златни марки от кайзер Вилхелм II и пожизнена пенсия, която му се изплаща и от Ваймарската република, и от Хитлер. Фердинанд е взимал пари отвсякъде, откъдето може.

- Имало ли е и разумни хора, които са искали да се изчака?

- Иван Евстатиев Гешов е бил премиер по време на Балканската война и веднага след това подава оставка, защото вижда бурята, която приближава. Неговата теза е, че България трябва да вземе това, което може, и да се остави и на следващите поколения да довършат започнатото. Ген. Иван Фичев, началник на щаба, също подава оставка. Стоян Данев е бил против войната, но е заплашвал с нея.


Ако не беше Междусъюзническата война, щяхме да имаме цяла Тракия - от Мидия-Енос до Вардар и Кукуш, на 25 км северно от Солун, и цяла Южна Добруджа без Силистра.

- Споделяте ли схващането, че от 16 юни 1913 г. спира подемът в развитието на България, започнал от Възраждането, минал през църковната независимост, Освобождението, Съединението и Балканската война? И именно от тази дата започва низходящото развитие на България, което продължава и до днес.

- Историята е процес, а Междусъюзническата война ни вкарва в спирала от злини. След фаталното лято на 1913 г., две години по-късно се намесихме в Първата световна война, за да поправим злото от Букурещ. Стигнахме до злото от Ньой. После се намесихме във Втората световна война, за да поправим злото от Ньой, и отново бяхме на губещата страна. След това Чърчил ни даде на Сталин, което доведе до загуба и на Студената война.

 

Акад. Георги Марков е един от най-големите специалисти по история на България след Освобождението. Дълги години той беше директор на Института по история към БАН. 

 

От в. "Сега"

 

Коментари
2013-06-17 14:13:00 От: Горанов

Реалистично... Това е положението, братя и сестри. Да се "мачка" само Фердинанд обаче е неточно - ролята на Германия е подавляваща, това са немско-руски и австро-руски сметки... Но и днес сме в орбитата на Германия, това е.

2013-06-17 15:13:00 От: Toma Tomov

Събитията , които докараха разорението на България са много пресни, за да има нужда да ги напомняме. У нас и децата знаят, че те са дело на Русия. Макар че тя имаше формален договор с България, чрез който се задължаваше да не допуща изнасилванието на територията и от румънска страна, тя направи тъкмо противното, само даде помощ на сърбите, за да могат да си задържат българска Македония. И тя сполучи, както е известно.Русия ВИНАГИ Е БИЛА ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ.

ГЛУПОСТИ!!!Спорни са нашите критерии ,да не кажа извратени!Той е просто един от малкото успешни български водачи на следосвобожденска БГ.След него има цяла плеяда авторитетни,и некадърни до смотаност водачи в БГ.НО!!!Стамболов не е велик !Той просто е нормален български политик!Другите са просто ненормални -еманация на извратеното мислене на Фердинанд,русофили ,германофили и други извратеняци лишени от българофилие-нормалност.

Абе едно е основите на държавата да са поставени от член на БРЦК и организатор на въстание. Ако Левски и Ботев бяха доживели освобождението и бяха оставили "следосвобожденски" завет сега изобщо нямаше да сме на това дередже. А Стамболов си е заслужил славата на велик. Защото не всеки нормален има топки да се противопоставя на империи и то такива които са ти съсед.

след него е Велик .Но ако сравним действията му с тези на финландските водачи ,на шведските водачи на част от сърбите дори ,да не говорим за дания швейцария Румъния ще видим че той е в категорията на нормалните.ТА ...ЗАГУБИХМЕ КРИТЕРИИТЕ ..НОРМАЛНИТЕ ПОКРАЙ ТОВА МНОЖЕСТВО АВТОРИТЕТНИ НОБРАЗОВАНИ НЕКАДЪРНИЦИ И МИЖИТУРКИ .

истина .Самозалъгването не решава проблема а го усожнява.ВЯРНАТА ДИАГНОЗА Е ПОЛОВИН ЛЕЧЕНИЕ.ГРЕШНАТА -ЦЯЛО УБИЙСТВО.

Ахах обаче Княжество България през 1880те няма нищо общо с Швеция и Финландия. Дори Сърбия е в пъти по-добре...

2013-06-25 06:52:05 От: Княжество България е

нова но ДЪРЖАВА,КАКВАТО Е И СЕГА.Комплекса ни за малоценност се възпитава обаче не тогава а по време на Фердинандовите катастрофи.та и сега не искаме да се сравняваме със Сърби с Гърци с турци и финландци най -паче.Новата Държава БГ започва добре на чисто но е смазана от русофили идиоти които отсичат в буквалният и преносен смисъл ръцете на Стамболов и държавата и посичат главата му.Тя простотията не започва от днес.Когато се загубят верните критерии простотията се качва на власт а с нея и перманентният провал наречен ефекта-шагренова кожа

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Октомври 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
     
      
 1. 06.10.1014г. - В българската столица Охрид умира цар Самуил
 2. Годишнина от стартирането на „Атлас“ - предаване на БНТ
 3. 45 години от Висшия химико-технологичен институт
 4. Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел ІІ няма
 5. Стартира процес на създаване на нови държавни издателства
 6. 06.10.1960г. - Умира Николай Лилиев
 7. Роден е Любен Борисов Беров - икономист изследовател; министър председател на България (1992-1994)
 8. Приет е Закон за водните синдикати и Обща държавна програма за водите.
 9. 06.10.1919г. - Съставено е 40-то правителство начело с А. Стамболийски
 10. Основан е Национален съюз, желаещ сключване на "всебългарска" уния с Католическата църква
 11. 06.10. - Събития и факти
 12. 07.10.1950г. - Турция едностранно затваря границата с България
 13. 07.10.1986г. - България започва неофициални преговори с Европейската икономическа общност (ЕИО).
 14. Роден е Стефан Москов
 15. Провеждат се избори за Областо събрание на Източна Ромелия.
 16. 07.10. - Събития и факти
 17. 07.10.1915г. - българските войски освобождават Куманово.
 18. 07.10.1912г. - Започват първите военни действия срещу Османската империя.
 19. 07.10.1885г. - Издаден е Указ за свикване на Народното опълчение за защита на Съединението
 20. Високата порта предлага на Цариградската патриаршия два нови проекта
 21. От Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас"
 22. 70 години от рождението на проф. Александър Янчулев
 23. 125 години от рождението на Рачо Стоянов
 24. Първа и Трета българска армия пробиват първата турска отбранителна линия Ескиполос-Петра и превземат
 25. Открива се ЖП линията Русе-Търново (130 км).
 26. В Букурещ излиза първият брой на в. "Българин"
 27. Роден е Николай Иванов Николаев
 28. Андрия Качич-Миошич издава "Разговор угодни народа словенскога"
 29. Братята на Паисий Хилендарски правят дарение за Хилендарския манастир
 30. Обявено е военно положение в Кюстендилски и Петрички окръг