Меркел се изправя пред тежки компромиси

Автор: В. "Зюддойче цайтунг"


Меркел се изправя пред тежки компромиси

За първи път от 15 години християндемократите на канцлерката Ангела Меркел и свободните демократи спечелиха заедно мнозинство на парламентарните избори.

Това им позволява да съставят коалиционно правителство, докато социалдемократите понесоха тежко поражение.

Християндемократическият съюз (ХДС) поема доста голям риск от коалицията със Свободната демократическа партия - либерали (СвДПЛ), в средносрочен и дългосрочен план и цената, която ще плати, е висока.

Бляскавата победа на свободните демократи е кулминация в кариерата на техния лидер Гуидо Вестервеле, но също така бележи повратен момент за него.

В началото на своето съвместно управление с християндемократите на Меркел СвДПЛ ще се окаже толкова тясно обвързана с тях, колкото в края на управлението на бившия канцлер Хелмут Кол.

Участието на СвДПЛ ще й донесе доста ползи: вицеканцлерски пост, министерски кресла и власт. Но то ще означава край на свободно даваните обещания и либералните идеи за намаляване на данъците.

Сега Меркел разполага с коалицията, която нейната партия желаеше. Тя обаче няма вече да може да се крие зад социалдемократите и ще се сблъска с по-силни искания за следване на курс за насърчаване на икономиката.

От своя страна, Германската социалдемократическа партия, която сега ще бъде в опозиция, трябва да намери начин за разбирателство с "Левите", ако иска отново да се върне на власт.

Превод: Илиян Могиларски/БТА – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот