Македонските лидери с най-ниски заплати сред колегите в бившата СФРЮ

 (1 коментар)


Македонските лидери с най-ниски заплати сред колегите в бившата СФРЮ Македонският президент Бранко Цървенковски взема едва 1500 евро заплата, над 2 пъти по-малко от хърватския си колега Стипе Месич. Георги Първанов взема около 4000 лв.

Водещите държавни служители в Македония взимат по-ниски заплати от техните колеги в Хърватия и в Словения, и дори в Босна и Херцеговина.

По заплати македонските лидери са на еднакво равнище с лидерите на Сърбия и на Черна гора, съобщава скопският вестник "Дневник" .

В сравнителен анализ, посветен на заплатите на висшите държавни функционери в републиките, възникали след разпадането на бившата СФРЮ, изданието посочва, че месечните доходи на македонския президент Бранко Цървенковски, премиера Никола Груевски и на техните сръбски колеги Борис Тадич и Мирко Цветкович не надхвърлят 1500 евро.

Това според анализа било 2 или дори 3 пъти по-малко от заплатите на хората на съответните длъжности в Хърватия и в Словения.

При това, отчита вестникът, заплатите на хърватския и на словенския държавен връх са по-ниски от тези, които получават колегите им в страните от ЕС.

Председателят на хърватския парламент Лука Бебич има заплата от 3500 евро, което означава, че той печели 3 пъти повече от македонския си колега Трайко Веляновски и от неговата сръбска колежка Славица Джукич- Деянович.

Февруарската заплата на Веляновски е 89 241 денара (1450 евро), отбелязва ежедневникът, посочвайки, че това е най-високата заплата на държавен служител в Македония.

Заплатата на президента Бранко Цървенковски е 73 000 денара (1 евро = 61,3 денара) , посочва анализът, който не може да цитира сумите, получавани от премиера Никола Груевски.

Във всеки случай, припомня се, че по правило, заплатите на президента, премиера и председателя на парламента се формират на основата на средната месечна заплата, която сега е около 19 000 денара, и тя се умножи по коефициент 4,5.

Премиерите на Хърватия Иво Санадер и на Словения Борут Пахор получават по 3300 евро месечно, докато заплатата на хърватския президент Стипе Месич е увеличена през февруари на 4000 евро.

След протеста на хърватската общественост, че държавният им глава получава твърде много пари, самият Месич поискал заплатата му да бъде намалена, като не пропуснал да заяви, че с намаляването на заплатите на високопоставените държавни служители няма да може да се направи голяма икономия.

Скопие, специално за БТА от Костадин Филипов, кор. на БНТ - П.П.

Коментари
2009-04-17 12:45:18 От: sawo

Те да не са там за да печелят?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот