Македонистката пропаганда: дойде ред на четвъртото полувреме

Автор: Спас Ташев (4 коментара)


Македонистката пропаганда: дойде ред на четвъртото полувреме

Във филма има кадри, показващи как български войници депортират евреите с вагони, на които е изписано БДЖ и BULGARIA. Това е чудовищна лъжа, която надхвърля досегашните македонистки фалшификации

Фактът, че създаденият именно от българските власти през 1941 г. в Скопие футболен клуб „Македония“ се представя като носител на някакви измислени антибългарски прояви, е най-малкият проблем. По-лошото е, че е изопачен фонът на събитията, България е представена като агресор, окупатор на Македония, а българската армия депортира и избива македонските евреи. В случая няма никакво значение, че основният сюжет е любовна история.

Парадоксалното е, че фалшификацията на историята на футболния клуб „Македония“ е инспирирана от сърби. В далечната 1975 г. в Скопие сърбинът Душан Станимирович написа статия „Принос към въпроса за ролята и заслугите на СК „Македония“ от Скопие в народния отпор срещу българската окупация“. Самият режисьор на филма Дарко Митревски, който е наполовина етнически сърбин, признава, че години наред е мечтал да претвори на кинолента тази история. За него явно няма никакво значение, че именно българската власт създава ФК „Македония“, негов председател е инж. Димитър Чкатров от Прилеп, а член на управителния съвет е Димитър Гюзелев от Дойран. Двамата са дейци на ВМРО, като студенти са членували в Македонската младежка тайна революционна организация, през 1927 г. са разкрити от сръбските власти. Чкатров е осъден на 10 г. затвор, а Гюзелев на 20, от които излежава 5 г.

И двамата като български патриоти се включват при създаването на Българските национални акционни комитети през 1941 г. и активно съдействат на българската власт в Македония. Заради тяхната родолюбива българска дейност през 1945 г. те са осъдени на смърт в комунистическа Югославия. Така че да се приписват някакви антибългарски прояви на ФК „Македония“ е гавра с паметта на Чкатров и Гюзелев.

 Голямата фалшификация обаче е около депортацията на евреите от Вардарска Македония през 1943 г. Връзката на това събитие с филма става през съдбата на треньора на ФК „Македония“ Илеш Шпиц – евреин, който е трябвало да бъде депортиран. Това обаче не се случва, защото инициативата за спасяването на Шпиц тръгва именно от Чкатров и Гюзелев. През 2008 г. в Скопие бе публикувана единствената засега статия, която обективно изнася фактите.

Авторката Лиляна Дамовска, която добре познавала Илеш Шпиц, написа, че той „никога не се оплака за това, което му се случи, но имаше искрена и трайна благодарност за скопяни, които му спасиха живота. Мълчеше, защото вероятно знаеше кой му спаси живота и при какви обстоятелства... Спасителят на Шпиц Чкатров и Димитър Гюзелев през 1945 г. били обявени за народни неприятели и били разстреляни.“ Ето я истината кой спасяваше евреите.

Във филма обаче има кадри, показващи как в Скопие български войници разстрелват евреи или ги депортират с вагони, на които с огромни букви на латиница е изписано БДЖ и BULGARIA. Това е чудовищна лъжа, която надхвърля досегашните мащаби на македонистките фалшификации.

За да се осмисли всичко това, трябва да се познава обстановката в Македония след април 1941 г. Не България, а Германия и Италия водят война в началото на април 1941 г. и те окупират Югославия и Гърция. По силата на подписаната капитулация Германия придобива военновременни права над част от териториите на тези държави. Впоследствие Берлин отстъпва част от правата си над тези територии, населени с преобладаващо българско население, за администриране от България. В спогодбата за това отстъпване изрично е посочено, че статутът на въпросните земи ще бъде решен след края на войната, т.е. те не са част от България. Германия разглежда македонските и беломорските евреи като свои военнопленници, поради което на тях не е разрешено да станат български поданици.

 

 Документите обаче са категорични, че при извозването на евреи към транзитните лагери в Скопие и Лом няма пряко участие на български войници. Поради тази причина въпреки издирванията ми не съм открил нито една снимка, на която при депортацията на евреите да се виждат войници в български униформи. Няма македонски и беломорски евреи, убити от българи. А спасяването на евреите български поданици е другата основна разлика между България и останалите съюзници на нацистка Германия, които поради различни причини пряко участват в избиването на евреи.

Въпреки тези факти в Скопие се опитват да прехвърлят върху България вината за депортацията и смъртта на македонските евреи. За постигането на тази цел се прибягва до различни манипулации. Така например при премиерата на филма „Трето полувреме“ Дарко Митревски размаха фотография, на която се вижда вагон с надпис БДЖ и BULGARIA. Подобна снимка наистина съществува. Тя обаче е стопкадър от германски кинопреглед, отразяващ преминаването на беломорските евреи през Горна Джумая и Дупница на път към Лом, и няма нищо общо със Скопие.

Този кинопреглед може да се види в сайта на Музея на холокоста в САЩ. За него е записано, че става въпрос за евреите от днешните гръцки градове Драма, Серес и Кавала, преминаващи през Горна Джумая на път за Лом, откъдето са депортирани към нацистките лагери на смъртта. На кадрите много ясно се вижда поемането на евреите от страна на германците в Лом. Вижда се и югославското знаме на един от трите югославски кораба, с които те са транспортирани до Виена.

Същият клип, но вече с много по-лошо качество, за да не се разпознават важните подробности, е качен и на сайта на Фонд на холокоста на евреите от Македония. Над него обаче надписът вече гласи: Депортация и убийства на македонските евреи от български нацисти в окупирана Македония. Подобен коментар е абсолютно недопустим. „Трето полувреме“ е финансиран с 3 милиона евро и е обявена за филм от национален интерес.

Ясно е, че с подобни действия македонистката пропаганда има за цел морално да уязви България, да очерни нейния образ по света и да отнеме огромния капитал на българския народ като спасител на българските евреи. Европейската комисия заяви, че не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство. Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле, бе много ясен: „Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония, първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение.“ Според Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, България може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.


При продължения футболните мачове не приключват на третото полувреме. Ето че дойде ред на четвъртото.

 

 

По в-к Преса

Коментари
2012-09-27 22:43:53 От: Васил Чекаларов

Това, че в Скопие са съвсем изтрещели, нито е новина, нито вече ще зарадва някой. но все още не се бърка в гнездото на посите - а това е просръбската носталгия в македонските мозъци. Никой у нас, тук, не атакува сръбщината - нейната отровае в началото на всичко.

2012-09-28 09:48:11 От: +

За съжаление сега въпросът не става само идиотизмите на изтрещеняците от Скопие и и/или Белград, а за още една по-сериозна провокационна атака срещу България в която се привлечат определни еврейски кръгове с тяхната характерна полемика на изкривените и фалшиви факти. А това е вече далеч по-сериозно за нас!

2014-01-25 18:59:47 От: Evgeni Dinev

Унищожените евреи
Кой и как спасяваше в България евреите?
Иван Генов
"Гръцките евреи, качени на кораби в Лом, са били под управлението и контрола на българските полицаи до Виена, където те ги предават на нацистите"


Ето текста на 116-о постановлание от 2-ри март 1943 г.:А ето и съответната част текста на 31-во постановление от 5-и юни 1942 г. :Видно е, че евреите от същинска България са лишени от поданство цяла година след сънародниците си от Новите земи. Видно е и защо – за да бъдат изселени. Пише си го. Намеренията за Новите земи и за стара България са били едни същи, плановете – също.

Безспорни са доказателствата, че македонските и бе...прочети целия

2014-01-25 19:01:25 От: Evgeni Dinev

Унищожените евреи

Кой и как спасяваше в България евреите?Иван Генов

ЧАСТ ВТОРА


"Гръцките евреи, качени на кораби в Лом, са били под управлението и контрола на българските полицаи до Виена, където те ги предават на нацистите"


Ето текста на 116-о постановлание от 2-ри март 1943 г.:А ето и съответната част текста на 31-во постановление от 5-и юни 1942 г.Видно е, че евреите от същинска България са лишени от поданство цяла година след сънародниците си от Новите земи. Видно е и защо – за да бъдат изселени. Пише си го. Намеренията за Новите земи и за стара България са били едни същи, планове...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот