Македония и Сърбия улесняват бежанците по пътя им към Европа


Македония и Сърбия улесняват бежанците по пътя им към Европа

Докато Унгария се опитва да спре с ограда вълната от имигранти, Македония с нов закон стимулира бързото им преминаване през страната, което може да предизвика голям наплив от имигранти в Сърбия, така пише в сайта на Дневник.

Македония се превърна в основен транзитен маршрут за хиляди бежанци и имигранти от Близкия изток и Африка, които пресичат от Гърция и след това продължават през Сърбия към Унгария.

Пътуването през Македония досега беше най-тежката част от пътя на бежанците, движещи се по балканския маршрут от Гърция към Западна Европа. Сега това ще се промени с новите изменения в закона за бежанците, които ще дадат възможност на имигрантите да напуснат бързо страната.

Заради липса на парични средства досега повечето бежанци преминаваха през Македония пеш или с велосипеди, а техните преходи по железопътната линия към Сърбия носеха много рискове.

През последните месеци няколко пъти бързият влак от Солун прегази имигранти, припомня "Асошиейтед прес".

Новият закон за бежанците, приет миналата седмица от парламента, разрешава на имигрантите безплатно ползване на автобус и влак и ги задължава в срок от 72 часа от влизането в страната или да подадат молба за убежище, или да напуснат територията й.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот