Македония е земя со бугарски народ и язик

Автор: Проф. Нано Ружин


Македония е земя со бугарски народ и язик Паметникът на Александър Македонски в Скопие. Снимка: Ройтерс

Македонски анализатор за патриотизма, който "ни протече от ушите"

Македонија е земја со грчко име, српска црква, бугарски народ и јазик, 25,7 отсто Албанци од кои 120.000 фалсификат?! Ич не ни е лесно! :) Загрижен Македонец

Този текст е публикуван в македонския вестник „Вечер“ в рубриката „Думи на деня“, като нарочно не променихме нищо в правописа.


 

За настроенията в съседната ни държава говори обаче и материал на професор Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО, публикуван под заглавие „И Господ бил македонец“ в „Утрински весник“.

 

„Точно преди месец нацията беше в транс. Първо се случи промоцията на противоречивия паметник на Александър Македонски с фонтана. След това присъствахме на еуфоричното еднопартийно кич представление на отбелязването на Деня на независимостта. Патриотизмът ни протече и от ушите. Бяхме и сити, и напити, и щастливи, и духовно изпълнени след победата на баскетболистите срещу националния отбор на южния съсед (Гърция). Скоро последва най-голямото събиране на граждани на площад „Македония“ – след победата срещу Литва. Тогава народът македонски чрез референдумско „не“ заяви на Европа: „Едно име имаме, на никого не го даваме“, пише Ружин.

„В тези пияни дни на патриотизъм си помислихме, че и Господ е македонец“, продължава авторът.

„Че тази асоциация не е била обикновена метафора, потвърди и докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел.

 

 

Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин.

 „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха съня.

 

 

И ние като него под натиска на медийната кампания започнахме да вярваме, че сме една от най-прогресивните, най-демократичните, най-транспарентните държави в Европа, която е по-добра от барем половината членки на ЕС. Естествено, когато нещо се повтори 100 пъти в ефир, започвате да вярвате в това“, пише авторът.

„Днес Македония не е добър ученик... Изпревариха ни и последните, които завиждаха на Македония. Такова недефинирано положение на Македония не е устойчиво и вероятно ще се случи нещо. Тъкмо тази неизвестност е най-голямото предизвикателство и опасност за Македония“, заключава Нано Ружин.

 

 

 

По Днес.бг / „Утрински вести”

< type="text/java">

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот