Македония: ВМРО-ДПМНЕ иска отмяна на договора с България


Македония: ВМРО-ДПМНЕ иска отмяна на договора с България

Искането в парламента за референдум ще внесе партията, създадена някога от Любчо Георгиевски

Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ повторно поиска референдум за договора за добросъседство с България, след като подобна инициатива не успя преди местните избори в Македония, съобщават македонските медии.

"Властта чрез крайно непрозрачен процес сключи договор за приятелство и добросъседство с България, който е небалансиран, носи обвързване само за нашата страна, без да предвижда никакви отстъпки от българска. Поради тези причини парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента искане за организиране на референдум на който гражданите да се произнесат за този договор," казва Димков.

Според него също така и в момента договорът за добросъседство не е валиден, тъй като още не е ратифициран от македонския парламент. "ВМРО-ДПМНЕ уважава България като съсед, близък по много неща с Македония и като страна-членка на НАТО и ЕС, към които и ние се стремим.

В този аспект ние поддържаме да се градят приятелски отношения със съседна България, включвайки и един такъв договор. Но ВМРО-ДПМНЕ има забележки относно някои членове в договора, а най-конкретно за тези части, в които се признава обща история и се предвижда създаването на междудържавна комисия, която да обсъжда промените на учебниците в Македония.

"За ВМРО-ДПМНЕ е неприемливо отказването от македонското малцинство в България, както и очевидната нагласа в София да не признаят македонския език," казва още Димков.

От своя страна управляващите от СДСМ заявиха, че ВМРО-ДПМНЕ се опитва да прикрие изборната си загуба. Социалдемократите казаха, че своебразен референдум за договора с България са били провелите се местни избори, на които СДСМ спечели.

Резултатите от първия кръг на местните избори недвусмислено доказват ясната подкрепа, която гражданите дават за единството и сътрудничеството, вместо враждебността и омразата, които се ширеха при ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски в продължение на 11 години“, коментират от СДСМ.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот