Македония: В очакване на новата лидерска среща


Македония: В очакване на новата лидерска среща

И Господ да слезе, не може да разплете кълбото от противоречия в македонския политически живот – кризата продължава с пълна сила...

Скопие. Лидерската среща в Скопие, от която зависи решаването на политическата криза и европейското бъдеще на Македония, е сред централните теми в македонските медии днес. Медиите съобщават, че очакванията от срещата не са големи, тъй като управляващи и опозиция продължават да имат противоположни позиции.

Скопие ще се състои нова среща на лидерите на четирите най-големи партии в

Македония за решаване на политическата криза, предаде македонското електронно издание Telegraf. Изданието посочва, че управляващите и опозицията днес ще започнат срещата си с различни позиции. Премиерът Никола Груевски неотдавна заяви, че са подготвени да приемат много идеи, които ще увеличат доверието на опозицията в изборния процес. Една от тези идеи е да дадат на опозицията надзорни позиции в четири министерства, сред които МВР, труда и социалната политика и земеделието. Той обаче е бил категоричен, че няма намерение да се оттегли от премиерския пост.

„Не сме съгласни с искането за оставка. Гражданите са тези, които казват кой ще управлява и кой ще бъде опозиция“, заявил Груевски.

Еврокомисарят Йоханес Хан и тримата евродепутати, които посредничат в решаването на политическата криза в Македония, няма да присъстват на днешната лидерска среща в Скопие, предаде Deutsche Welle.

В случай, че лидерите на четирите най-големи партии в страната – Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи успеят да постигнат компромис, следващата среща ще се състои в Брюксел. На срещата ще присъстват и посланиците на ЕС и САЩ – Аиво Орав и Джес Бейли. Според информациите обаче през последната седмица не е имало консултации между лидерите по въпросите, за които няма съгласие – организацията и състава на преходното правителство.

Лидерът на опозицията Зоран Заев ще направи всичко възможно за да пропадне договора за предсрочни парламентарни избори. Това е заявил премиерът на Македония и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, пише в. “Вечер”. Според Груевски важното е гражданите да не позволят на Заев и хората около него да търсят причини за да не се реализира договора от 2 юни. Груевски участвал на 24-та годишна конференция на младежката организация на партията.

„Уверявам ви, че ще направи всичко възможно за да пропадне договора и да няма предсрочни избори. Не се интересува нито от измененията в закона за изборите, нито от чуждестранни наблюдатели, нито от прочистване на избирателните списъци. Всичко това за него е второстепенно“, заявил Груевски.

Албанските партии в Македония се организират на принципа „за“ и „против“ Никола Груевски, пише ”Утрински весник”. Според изданието Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) и Демократическата партия на албанците (ДПА) вярват в капацитетите на ВМРО-ДПМНЕ, а извънпарламентарните партии на албанците смятат, че нова политическа концепция може да постигне някакъв напредък за излизане от политическата криза. Партията, която основа бившият кмет на Гостивар Руфи Османи – НДП два дни преди днешната лидерска среща съобщи, че само преходно правителство с няколкомесечен мандат може да стабилизира институциите и да организира предсрочни парламентарни избори.

Според тях препоръките в доклада на европейския експерт Райнхард Прибе не може да бъдат реализирани от хората, които създадоха кризата. Подобни позиции, според вестникът, са изразили и от Движението за реформи в ДПА на кмета на Струга Зиадин Села.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот