Македония: Патова следизборна ситуация


Македония: Патова следизборна ситуация Привърженици на опозиционната партия СДСМ развяват македонски и албански знамена по време на митинг пред сградата на правителството в Скопие.

ВМРО-ДПМНЕ и социалдемократите се обявиха за победители, спорят за депутатски места...

Предсрочните парламентарни избори, които трябваше да сложат край на двегодишната политическа криза в Македония, усложниха нещата с нова сила, съобщиха световните медии. Резултатите на управляващата вече 10 години ВМРО-ДПМНЕ и опозиционният Социалдемократически съюз на Македония(СДСМ) на практика са изравнени, разликата между тях е едва около 16 000 гласа в полза на ВМРО-ДПМНЕ. Сега в Скопие трескаво се очакват крайните официални резултати на местната ЦИК.

Партията на бившия премиер Никола Груевски е спечелила 37.96% от гласовете, а СДСМ на Зоран Заев е получила 36.65%. Четири партии си разделиха гласовете на етническите албанци. Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети взе малко над 7%, а новото Движение БЕСА - малко под 5%. След тях са другите албански партии - Демократическата партия на албанците (ДПА) и новият Алианс за албанците, които имат около 2.7 - 3 на сто.

Голяма изненада е пробивът на двете нови албански формации, както и по-малката от очакваното разлика между формациите на Груевски и Заев.

В новия парламент ВМРО-ДПМНЕ ще има 51 депутати, а Социалдемократическият съюз - 49. ДСИ получи 10 депутати, БЕСА - 5, Коалицията Албански алианс 3 и ДПА на Мендух Тачи - двама народни представители. Близо 1.8 милиона души имаха право да изберат 123-ма депутати в еднокамарния парламент. Три места са запазени за македонците, живеещи зад граница, но поради ниската активност на гласувалите зад граница парламентът този път ще остане само със 120 депутати.

Часове преди да станат известни окончателните резултати, СДСМ свика митинг пред сградата на правителството, за да "отпразнува победата". "Режимът падна. Целият свят трябва да разбере, че днес пишем история", заяви Зоран Заев пред симпатизанти, които се събраха пред сградата на правителството в Скопие. Малко по-късно и ВМРО-ДПМНЕ обяви "своята победа".

Според анализаторите от партия СДСМ и двете водещи партии ще изпратят по 51 депутати. От своя страна ВМРО-ДПМНЕ е на мнение, че съотношението между депутатите ще е 51 на 49 в нейна полза, съобщава електронното издание МКД. Всички политически формации, участващи в изборите, определиха неделния вот като "свободен, демократичен и честен", въпреки че по време на изборния ден имаше съобщения за нарушения. Държавната избирателна комисия съобщи, че активността на гласоподавателите е рекордна за последните години - 64%.

ПРОТЕСТЕН ВОТ

В албанския политически блок настъпи радикална промяна, след като протестният вот излъчи две нови влиятелни партии - движението "Беса" и "Алианс за албанците", и маргинализира ролята на ДПА - ключов политически субект по време на прехода в Македония, с историческа роля в конфликта през 2001 г. и за Охридския мирен договор.

Тези две нови формации искат мултиетническа и справедлива държава, в която правата важат за всички граждани и където ще господства законът. Протестният вот удари и по ДСИ, която дълго време бе най-влиятелната албанска партия в Македония, създадена от командирите на Армията за национално освобождение (АНО) след албанския бунт през 2001 г.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот