Македония: 17 досегашни депутати са поискали българско гражданство

Автор: Асен В. Йорданов (2 коментара)


Македония: 17 досегашни депутати са поискали българско гражданство

В македонския парламент през годините е имало депутати с българско, австралийско, хърватско, албанско и сръбско гражданство...

 

 

17 досегашни депутати от управляващата ВМРО-ДПМНЕ, които не попадат в новите кандидатски листи на партията са поискали българско гражданство, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус" в македонската столица.

Скандали и остри взаимни обвинения, съпътстват последните часове на доуточняване на кандидатските списъци на почти всички политически партии. Срокът за регистрирането на листите на кандидатите изтича тази вечер.

Резонно най-големи са противоречията в управляващата ВМРО-ДПМНЕ, където според местния "Утрински весник" "Груевски запазва най-приближените си хора и "проветрява" кандидатските листи".

 

Вестникът посочва като пример, че в 5-ти избирателен район Битоля, досегашният охридски депутат Александър Николовски е поставен на проблемното 9 място в листата.

 

В Битоля кандидатите за народни представители от ВМРО-ДПМНЕ са преминали от словесни пререкания и обиди към откровена физическа разправа, в опитите си да преподредят подреждането.

Въпреки противоречията, разцепление в управляващата партия, която води убедително в социологическите проучвания, заедно със своя кандидат за втори президентски мандат Георге Иванов, е изключено към настоящия момент, според македонските анализатори.

Получаването на българско гражданство след края на активната им политическата кариера или след падането им от власт е дългогодишна практика за македонските политици.

 

В македонския парламент, през годините, е имало депутати с българско, австралийско, хърватско, албанско и сръбско гражданство.

От Агенцията за българите в чужбина заявиха пред "Фокус", че трудно могат да потвърдят кой от македонските граждани, подали документи за българско гражданство в момента е депутат в Събранието на Македония или дали присъства в кандидатските листи. В момента в процедура за получаване на българско гражданство към Министерството на правосъдието са около 20 000 кандидати от Македония. 

От Агенцията направиха уговорката, че не всеки от тези, които са получили документ за български произход, вече са подали документи за гражданство.

Агенция "Фокус" припомня:

Сред притежателите на българско гражданство е и бившият премиер Любчо Геооргиевски, който го получи 2006 г.

 

Георгиевски получи указа си за гражданство в хотел „Кристо” в старата част на Благоевград, а документът е бил подписан лично от тогавашният вицепрезидент Ангел Марин. Тогава Марин заяви, че освен Георгиевски има и други политици, които имат български паспорти, като сред тях са министър и депутати. Българският вицепрезидент отказа да назове имената им.

Друг известен случай на българско гражданство е и бившият министър на здравеопазването Владо Димов, който след повдигнато му обвинение за злоупотреби избяга в България. В момента работи като лекар в болница „Токуда” в София.

Бившият премиер и бивши лидер на СДСМ Владо Бучковски на изборите през 2006 г. съобщи, че депутатката и кандидат за нов мандат в парламента Силвана Бонева има български паспорт. Бучковски тогава изтъкна, че е разбрал информацията от българското разузнаване, по време на премиерския му мандат.

 

За българския паспорт на Бонева говореше и евродепутата Димитър Стоянов, който заяви, че в личен разговор с нея му е признала, че е българка.

 

Бонева в момента е на шесто място на кандидат-депутатската листа в Четвърти изборен район – Струмица, където опозиционната СДСМ има огромно влияние. Бонева досега беше координатор на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. 

По Агенция "Фокус"

 

Коментари
2014-04-04 04:31:30 От: шизофрения

идиотска шизофрения .Що е юнак се е маке!Шо йе маке се е л..о!?Що не се обявят за блгари и да си задржат втората българска държава,щото тука май няма такава!?

2015-11-20 22:24:57 От: Сандо Гевгелски

Љубчо нема бг-паспорт. Тава е измислица на Божидар Димитров. За лажата на бг-депутат,тогашниот бугарски амабасадор, откако два дена чекаше прием во кабинетот на Бонева, кажа дека нахверојатно се работи за платеник, на Љубчи или на СДСМ. Лажата дека Бонева има бг-пасорт е конструирана од Митко Георгиев - Џокеро (порано познат како Бурлеската и протеже на Доста Димовска), Зечевиќ и Бучковски. Причината: „Шефицата на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ги обвини премиерот и претседателот на државата за инволвираност во шверц со цигари
Црвенковски и Бучковски поделиле пет милиони евра, обвинува Бонева’

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот