Македония: 12-часовите преговори в Брюксел – без резултат


Македония: 12-часовите преговори в Брюксел – без резултат Засега, Йоханес Хан, еврокомисарят по разширяването на ЕС, няма какво да добави...Преговорите зациклиха.

Разговорите за излизане от кризата в страната се водят между основните македонски политически сили с посредничеството на ЕС

Македонските политически лидери не успяха да постигнат окончателно споразумение за разрешаване на политическата криза в страната на маратонски преговори в Брюксел, водени с посредничеството на ЕС, предаде Ройтерс. 

На 2 юни ЕС договори споразумение за предсрочни парламентарни избори в Македония, но малко подробности станаха известни тогава. Политическата безизходица след твърдения за масови злоупотреби на правителството породи опасения за нестабилност в Македония, която бе на ръба на гражданска война през 2001 г., посочва Ройтерс. 

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан покани лидерите на четирите най-големи партии на разговори в Брюксел, за да опитат да оформят споразумение за излизане от кризата. 

Продължилите 12 часа преговори, в които се включи и американският посланик в Македония, обаче не постигнаха резултат. 

„Разговорите бяха открити и изчерпателни, но все още не са довели до окончателно споразумение. Европейският съюз призовава всички партии – в интерес на страната и гражданите, да намерят без отлагане траен политически компромис и да направят конкретни предложения за тази цел, основавайки се на вече постигнатото споразумение в Скопие на 2 юни“, се казва в изявление на ЕС. 

ЕС посочи, че ангажиментите за реформи, поети на 2 юни, трябва спешно да бъдат приложени. „Това е крайно необходимо за страната, за да напредне по пътя на евроатлантическа интеграция“, посочи ЕС, визирайки

кандидатурите на Македония за членство в ЕС и НАТО, които са блокирани заради дългогодишния спор с Гърция за името на Македония. 

ЕС посочи, че остава на разположение за посредничество в по-нататъшни разговори. 

В преговорите за преодоляване на политическата криза в Македония участват четирите най-големи партии – управляващите ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция, и опозиционните Социалдемократически съюз на Македония и Демократична партия на албанците. Те са представени от своите лидери Никола Груевски, Али Ахмети, Зоран Заев и Мендух Тачи. 

На 2 юни Хан каза, че македонските политически лидери са се договорили за „един вид преходен период“ и предсрочни избори, които да се произведат не по-късно от края на април 2016 г. След девет години на власт премиерът Никола Груевски е подложен на натиск от януари, когато лидерът на опозицията Зоран Заев започна да представя записи от подслушани разговори, които говорят за силен правителствен контрол над медии, съдилища и произвеждане на избори. Западът посочи, че записите повдигат

много въпросителни за демокрацията в бившата югославска република. 

Заев твърди, че правителството е подслушвало незаконно 20 хил. политически фигури, журналисти и съдии, както противници, така и съюзници. 

Правителството твърди, че записите са направени от чуждестранна разузнавателна служба, която работи със Заев, за да свали правителството. Лидерът на опозицията бе обвинен в „насилие“ срещу държавата.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот