Майки искат 1 година платен отпуск

(1 коментар)


Майки искат 1 година платен отпуск

Според българските майки правителството няма демографска политика.

Увеличаване на платения отпуск за бременност и раждане от 315 на 410 дни, месечна помощ за отглеждане на близнаци до 2-годишна възраст и отпадане на подоходния критерий за месечните помощи за деца или въвеждане на реално семейно подоходно облагане, настояват жени от цялата страна, обединени в сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Като аргумент за своето искане те изтъкват демографската криза, прогнозите за намаляване на населението на България до 2035 г. с 14,5 на сто и дори прогнозират, че заради икономическата криза раждаемостта ще намалее осезателно в скоро време.
МТСП категорично не приема отправените обвинения по повод увеличаване срока на платеното майчинство за 2009 г., изказани на пресконференцията на сдружение „Настоящи и бъдещи майки" днес.
315 дни е срокът на платеното майчинство за осигурените майки в размер на 90%. Това е решение на управляващата тройна коалиция, записано в проектобюджет 2009 г., приет с решение на МС от 30 октомври 2008 г., и всяка друга позиция е плод на лични амбиции на отделни народни представители както от опозицията, така и от управляващата коалиция.

Коментари
2008-11-26 15:10:03 От: 48

А ето как задочно им отговаря бившият социален министър и зам.председател на КНСБ Иван Нейков в днешния брой на вестник "Сега":
"Днес разчетите показват, че пенсионната възраст трябва категорично да бъде изравнена и да се движи над 65 г. за мъжете и жените. Като се помотаем още 5-6 г., ще дойде момент, в който разчетите ще показват, че пенсионната възраст трябва да е над 67 г. Това са цифри, пенсионният модел е студена математика, който показва как да бъде събран един ресурс и как да бъде разпределен след това.$

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот