Лютица - мраморната крепост

 (7 коментара)


Лютица - мраморната крепост

Проф. Христо Матанов: Даже турците не са искали да я разрушат

Преди 2000 г. крепостта е била позната на малко местни хора близо до границата. През 2002 г., като шеф на НИМ, проф. Божидар Димитров намира пари от холандската фондация “Хоризонт” и води там археоложката доц. д-р Бони Петрунова. Когато се качват на осмоъгълната кула на крепостта, виждат през Гърция чак до минаретата на Селимие в Одрин. За една година разкриват 26 декара крепост с 14 кули и две църкви. Проучват еднокорабната църква, строена през XIV век, правят й консервация, която държи и досега.

 

В източната част намират щерна, в която на 6 метра дълбочина излизат тракийски находки - керамика, култови предмети, бронз. Вероятно щерната, изкопана от траките, после е използвана през годините последователно като воден резервоар, жилище и бунище. Това, за което предполагат, че е втора щерна, се оказва кула, в която е живял самият владетел на крепостта. За 4 години археолозите са извадили 520 монети, които очертават хронологията на крепостта. Лютица е построена през IV в., а последните материали са от XVI-XVII в. Изворите разказват, че е обявена за епископия през Х век и в основите на малката църква от XIV в. откриват друга, по голяма, сроена пет века по-рано.

 

При разкопките на некропола до църквата изниква особена находка - погребаният в седнало положение епископ. Първо намират черепа, подпрян на два камъка, после рамене, под тях ръце, държащи кръст, сглобен от два по-стари, но явно много ценни кръста от девети век. Самото погребение е датирано от четиринадесети век. След полагането на тялото на епископа крепостта става свещено място.

 

Археолозите откриват и друг интересен факт, който уличава средновековния летописец Жофроа Дьо Виралдуен в неточност, разказва Бони Петрунова. През XIII в, по време на Четвъртия кръстоносен поход, Калоян обикаля Димотика, като се отказва да атакува в равното и се качва на Лютица. Кръстоносците се оттеглят. Според летописеца нищо повече не се е случвало, но археолозите намират оръжия и други вещи на кръстоносците в подстъпите под кулата на владетеля на Лютица. Явно рицарската атака се е оказала неуспешна и Жофроа Дьо Вилардуен е спестил на своите историята за един провал.

 

Мраморната крепост в наши дни е обрасла и се разпада. Археолозите търсят пари за консервирането й. Ако общината се хване да я направи достъпна и интересна за туристи, би спечелила много.

 

Според професор Христо Матанов археологическите проучвания са открили богат инвентар: стотици монети, уникален медальон с двуглав орел, върхове от стрели и предмети на бита. Сензационно е откритото епископско погребение, което потвърждава сведенията от византийските “епископски нотиции”, че крепостта и свързаният с нея град са били епископско седалище от Х век до османското нашествие. Някои от тези находки са уникални. Към тях спада единствен екземпляр от монета на цар Иван Асен II, рядка емисия сребърно-златни византийски грошове от ХIV век и екземпляри от специално изсечени от византийския аристократ и император Йоан Кантакузин през 40-те години на ХIV век монети (“половин базилеуси” или “половин василикони”). С тази емисия е трябвало да бъде купена подкрепата на българския цар Иван Александър за Кантакузин по време на борбата му за византийския престол през 1341-1347 г.

 

Самият византийски велможа, автор на интересни мемоари, е оставил и единственото изрично писмено сведение за крепостта Лютица - той я нарича “градчето Литица”, което се отнася за суровата зима на 1342-1343 г. в разгара на византийската гражданска война. Тогава няколкостотин привърженици на Кантакузин от Димотика се опитват да ограбят околностите на Лютица, но пред опасността да погинат от лютия студ се предават на управителя на крепостта, който официално принадлежал към лагера на Кантакузиновите противници. Тайно обаче той бил негов почитател, поради което уж заключил нападателите в една от кулите на крепостта, а всъщност им дал храна и ги спасил от “бяла смърт”. Три дни по-късно, когато времето се оправило, те били пуснати по живо по здраво да се върнат в Димотика.

 

Това, че османските турци не разрушават нито крепостта, нито издигнатата на видно място в нея през ХIV век църква, също буди недоумение. Но само на пръв поглед. Когато превземат Лютица, те оценяват стратегическото й положение на подстъпите към своята първа “балканска” столица Одрин и я оставят да съществува, но вече с нов османски гарнизон.

 

Още близо два века и половина тя се извисява внушително над околността. Изоставена е чак когато необходимостта от отбраната на Одрин отпада. В този смисъл Лютица е една от малкото средновековни крепости в българските земи, която преживява османското нашествие.

 

 

По в-к Труд, Евгени ДИМИТРОВ  -  С. М.

 

Коментари
2010-12-08 20:30:31 От: 3

Ади пък сеги-турците не са изкали да я разрушат-глупости!Неса я разрушили защото допоследно са я ползвали-те за това!Иначе башибозушкото муртап племе да беше я гътнало досега!

2010-12-09 08:19:10 От: Reynaldo Reynaldini

Ако "башибозушкото муртап племе" гъташе както си мислиш щеше да позравяваш приятелите си със селям алейкум.Бъди благодарен че са били те защото ако бяха Англичаните,Французи,Испанци или партугалци сега щеше да поздравяваш с гут морген и ли нещо подобно.Защото в тяхните бивши колонии езикът е такъв какъвто е бил на колонизаторите така че "З" като видиш Турчин в България целувай му ръка в знак на благодарност и признателност.

2010-12-09 21:03:15 От: 3

Абе що се впрягаш всеки път когато се казва истината за южните касапи и муртапи!Що се заяждаш като си бугарин само дето си резак!А щосе отнася до ингилизите зная много добре кои интереси са защитавали-зная че са отвратително племе може би повечер от туркестан!А приятел фес на мене неможе да бъде по една единствена причина-ВЪЛКА КОЗИНАТА СИ МЕНИ,НО НРАВА НЕ!Моя баща б.дп.така мее учил и аз така уча четирите си внука!

2010-12-10 16:03:31 От: Reynaldo Reynaldini

"когато се казва истината" да но това е твоята истина.А моята истина е съвсем различна,а тя е че България никога не била под Турско робство.Била е в пределите на Османската империе.Османската империя се е управлявала от Турският етнос както Сърбите управляваха Югославия и както Руснаците управляваха СССР.Прочети книгите на Захари Стоюнов ,Иван Вазов и други разбира се и ще видиш че преди 1878г. на територията на сегашна България са се строяли и са се използвали Български училища ,православни църкви имало е Българи земевладелци богати хора(чорбаджии).Никъде и никога робите не са имали право на такава свобода. Знам че веднага ще ме контрираш че е имало жестокости да имало е.Но по същото време е имало жестокости във всички Англ.Френ.Испан. и Португарски колони...прочети целия

2010-12-10 22:03:57 От: 3

Ще ти кажа едно-70%от туркестанския елит в началото на 14 век са били българи!Но в последствие са потурчени или изклани!Това за какво ти говори -за демокрация,робство или ,,толерантност"???Нищо от изредените -калъчка и само калъчка....И кво да ви обича бащами,аз и моите внуци???????????Касапи,тапунгери,изостанали във времето,не носещи нищо ново,прогресивно а само консуматорско,и потисничество характерно за добре организирана военно но ниско интелектуална паплач!

2010-12-14 16:05:30 От: айся пък

Били добре организирани военно !?!?!?Абе те от 17 век нататък съществуват по милоста на Англия и русия щото тези две империи си продават стоките на този широк пазар и се пазарят само с" един "купувач а след разпадане на империята трябваше да се пазарят и съревновават с нововъзникналите държави.То танзимата им е като обратно танго две назад една напред и така станаха болника на Изтока !Ей етнотравестит..ти знаеш ли кво е танзимат бе келеш

2010-12-16 15:46:08 От: б.турчин

Този Reynaldo ще Ви изучи всички.Напълно съм съгласен с неговите писания.Недейте се сърди на тези, които не мислят като вас.Това е демокрацията и никой не Ви кара да заобичате българските турци.Те само искат уважанието, което заслужават.И ако тази черта Ви липсва, много жалко за вас.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече