Любов или вино ? Древните: И двете !


Любов или вино ? Древните: И двете ! Златното съкровище от Рогозен.

Днес е и професионалният празник на археолозите и ентусиастите – събирачи на старини

Дойде ли 14 февруари, и се започват безсмислени спорове - ден на виното или на любовта е това. Археолозите, които тогава честват и професионалния си празник, знаят най-добре: и на двете, защото така са го правили и предците ни. Достатъчно е да разгледаме намираните по земите ни съкровища и никога повече няма да спорим за смисъла на почитания и от винари, и от влюбени ден.

Интересна например е еротичната сцена от фиалата в Рогозенско съкровище, датирано към 339 г.пр.Хр. Археолозите съдят за съдържанието й по надписа. Принцеса Авге, дъщеря на аркадския цар Алей и на жрицата Атина Алейска, е представена полугола и дърпаща се от подпийналия Херакъл. Той, разбира се, е гол, с венец на главата и я държи здраво с дясната си ръка.

И в съкровището от V в.пр.Хр., открито край Летница, има еротично изображение. Героят върху една от 8-те сребърни конски апликации обладава седнала в скута му жена. Друга, символизираща Богинята майка, ги наблюдава и държи съд със свещено питие и клонка, с която ги благославя.

Златната фиала от Панагюрското съкровище (280-279 г.пр.Хр.) също крие еротичен смисъл. Според учените това е най-ефектният съд за пиене на вино, намиран по земите ни, а главичките по стените й са символ на потентността. Върху един от керамичните съдове, намерени от Георги Китов в могилата Светицата, пък се вижда мъжка фигура в ерекция.

Е, какво, ще продължавате ли да спорите за 14 февруари? Още древните са знаели, че любовта и виното вървят заедно.

Българската Кама сутра - така някои шеговито определят скалните рисунки по крепостната стена на старата ни столица Преслав. Там ясно личат фигури на мъж и жена по време на полов акт (в галерията). Изображенията са анализирани и описани от проф. Димитър Овчаров. Повече от 30 години той проучва крепостта и намира връзка между сцените и традициите на Изтока.

Според учения предците ни са приемали сексуалните взаимоотношения като част от живота и са ги изобразявали по различни съдове така, както са изобразявали и бойни сцени.

2 чаши еликсир за всеки монах

В навечерието на своя празник археолози от Велико Търново разкриха любопитни факти за приготвянето и употребата на вино в древността, съобщи кореспондентката ни Веселина Ангелова. Според житието на св. Сава, чийто гроб е в храма “Св. 40 мъченици” в града, сакатият монах Неофит в безпаметно пиянство заспал върху пресния гроб на светеца. И станало чудо - събудил се излекуван от своя недъг. По намерени фрагменти от керамичен съд пък е разчетен надписът “манастирско вино” (в галерията). А по устав монасите от Бачковския манастир получавали по 2 чаши вино на ден, на празници - двойно повече, твърди археологът Мирко Робов.


По в-к  Труд

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот