Левският скок над историята

Автор: Руслан Йорданов


Левският скок над историята

Честваме 175 години от рождението на Дякон Левски От дълбока древност царят на животните е символ на Бога и великите герои

Кога и защо Васил Иванов Кунчев е станал Дякон Левский? Тази загадка е обвита в легенди.

 

Захарий Стоянов приема, че Апостола е приел името си като учител в село Еникьой, Северна Добруджа, през 1866 г. Устроил игри за младежите в селото по хвърляне на камъни и надскачане, и ги надминал във всички състезания. Житиеписецът свидетелства, че години по-късно стоели забитите колове в селото, а хората казвали: "Това е левска крачка."

 

Другата легенда отнася кръщението му на царя на животните от времето на Втората легия в Белград. Разхождали се Левски, Раковски и Каравелов. По едно време Дякона прескочил огромен ров и Каравелов се възхитил: "Това се казва скок на нубийски лев!" Раковски пък добавил: "Отсега нататък Василя ще наричаме Дякон Лев Нубийски."

 

Според третата версия той е получил името си още при Първата легия, когато надскочил всички курсанти, или спечелил званието си в битката с турски аскер през юни 1862 г., когато с нож в ръката обърнал в бягство въоръжените заптиета.


Апостола сам го приема и по-късно се подписва Дякон Левский. "Аз съм се обещал на отечеството си жертва за освобождението му!", изповядва той и изпълнява клетвата си.

 

Лъвът се ползва като символ на националноосвободителната борба още по-рано от самия Раковски, който го слага на печата на българското Привременно началство. Царят на животните е извезан върху знамето и печата на Българския революционен централен комитет (БРЦК), а по-късно става държавен символ на Третата българска държава. Дори паричната ни единица е наречена лев. Днес герба ни красят три лъва с корони, което не е никак рядко срещано.


От дълбоката древност хищникът от семейство котки се появява по гербове и храмове. Печели популярност благодарение на царствената си осанка, благородство, сила и могъщество.

Пред погледите ни е големият сфинкс в Гиза, Египет, с тяло на лъв и човешка глава, а също и величествените идоли на цар Ашока. Индийският бог Вишну понякога се появява пред смъртните като получовек-полулъв. От гръко-римската епоха са останали безброй изображения на Немейския лъв, удушен от Херкулес с голи ръце.


През вековете е бил държавен символ на най-могъщите царства от Персия до Британия. Заема достойно място и в свещените писания на юдео-християнската цивилизация. "Нечестивецът бяга, когато никой го не гони; а праведникът е смел като лъв", пише в "Притчи Соломонови".


Двама от героите в Стария завет са убивали лъв със собствените си ръце - Давид и Самсон. Друг пророк - Даниил, пък бил хвърлен в ямата с лъвове, но слязъл ангел и укротил гладните хищници.


В Библията царственото животно служи и като Божие наказание, Господ го изпраща да изяде престъпилите пътя на вярата. Името Лъв носят 13 римски папи, а също и десетина византийски патриарси и василевси.

 

По в-к Стандарт

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот