Легендарният баскетболист Петко Маринов се разминал с разстрел заради Кастро


Легендарният баскетболист Петко Маринов се разминал с разстрел заради Кастро

45 години от живота на легендарния играч и треньор са минали в залата по баскетбол...

През това време е играл срещу кого ли не, но малцина знаят за неговите подвизи на терена срещу комунистическия лидер Фидел Кастро, който почина вчера. Държавният глава на Куба бил отявлен фен на баскетбола. При една от своите визити у нас поръчва на БКП да му осигури възможност да премери сили срещу шампиона на България ЦСКА.

Организацията е създадена. Оформят се два сборни отбора от тогавашните звезди на червените - в единия от тях се пази място за Фидел. В ранния следобед баскетболистите се строяват по екип.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Куба пристига в залата на стадион „Българска армия” малко преди полунощ. Става така, че срещу него в защита се изправя именно Петко Маринов. Послушно и съвсем разумно той следва инструкциите да бъде по-внимателен, за да не контузи високия гост. На няколко пъти Кастро го разминава и бележи кош.

Най-неочаквано обаче кубинецът се доближава до Маринов и пита: „Ще стоиш като стойка, или ще играеш баскетбол?” Петко се амбицира и още в следващия им сблъсък Кастро е на пода.

В залата настъпва гробовна тишина, а целият Генерален щаб на армията хуква към игрището, за да се увери, че Кастро е добре. Един от генералите се насочва към “виновника” със заканата, че ще го застреля. Фидел Кастро се изправя на крака и за изненада на всички прегръща Петко Маринов и го поздравява за проявеното мъжество.

Последния пирон в ковчега на кубинския лидер същата нощ забива лично треньорът на ЦСКА Цвятко Барчовски. Без да му мигне окото, той побеждава Кастро в прословутата игра на стрелба от наказателната линия „21”.

По offnews.bg

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот