Ледников период скова Анкара и Париж

Автор: Deutsche Welle


Ледников период скова Анкара и Париж Публична екзекуция на арменци в град Пера

"Французите направиха това за целия свят и за следващите поколения, които ще четат историята..."

Не е тайна, че турци и французи никога не са се обичали особено. Нито пък са били приятели. Било обаче, каквото било - оттук нататък нещата ще стават по-зле заради една инициатива на Париж и гневната реакция на Анкара.

 

След като френското Национално събрание прие закон, който криминализира отричането на арменския геноцид, приравнявайки го с отричането на Холокоста, Анкара отзова посланика си в Париж за консултации. Има опасност от срив в двустранните отношения. Турският вицепремиер Бюлент Арънч обвинява за това "френските инквизитори", а премиерът Ердоган призова Франция да надникне в собствената си история.

 

"Днес никой не говори вече за 45-те хиляди убити алжирци или пък за ролята на Франция в избиването на 800 хиляди руандийци през 1994", заяви Ердоган. Според него днешните критици на Турция трябвало да се занимаят със своето собствено "мръсно и кърваво минало".

 

Действията на Париж бяха разкритикувани също и от представители на арменското малцинство в Турция. Те се опасяват, че тяхната историческа болка сега се инструментализира политически.

 

Оживен дебат и във Франция

 

Доминиращото настроение във Франция е смесица от възбуда и възмущение: възбуда от острата реакция на Анкара и възмущение от турските закани, възприемани като вмешателство отвън.

 

Съответният законопроект бе внесен от консервативния депутат Валери Боайе от Марсилия - един град с доста голяма арменска общност. Макар да наброяват само около половин милион души, арменците във Франция са сред най-влиятелните чужди общности в страната. Да споменем само няколко имена: певците Шарл Азнавур и Жилбер Беко, политикът Патрик Деведжиян и футболистът Юри Джоркаеф са сред най-известните представители на арменската общност във Франция.

 

Предизборен ход?

 

Официален Париж отрича новият закон да има някаква връзка с предстоящите догодина президентски избори във Франция. В това обаче не е убеден напр. в-к Льо Монд, който написа, че с това се цели да бъдат спечелени гласовете на арменците.

 

Външният министър Ален Жупе се пита да намали вредите: в телефонен разговор с турския си колега Давутоглу той е определил закона като ненужен. Първият френски дипломат се опасява от непоправимо влошаване на отношенията с регионалната сила и важна партньорка в близкоизточния  конфликт Турция.

 

Арменците във Франция и жителите на Армения посрещат със задоволство стъпката на Париж. Агенциите цитират случаен посетител на "Мемориала на арменския геноцид" в Ереван с думите: "Французите направиха това за целия свят и за следващите поколения, които ще четат историята. Интернет е пълен с фалшиви информации и може да подведе хората. Щом като светът не признава и не осъжда геноцида над арменците, първото масово убийство през 20 век, възможно е това престъпление да се повтори."

 

От www.dw-world.de

 

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот