Лазар Младенов: Македония е аурата около българското тяло

Автор: Петър Марчев (1 коментар)


Лазар Младенов: Македония е аурата около българското тяло

По синурите на съвременните български страдания в съседната нам република, с някои изводи към днешна дата...

Лазар Младенов е председател на Българския културен клуб - Скопие, с него разговаряме за националния идентитет, спекулациите с историята и самосъзнанието на гражданите в Р Македония

Роден е в Струмица през 1956 г. Завършва гимназия и следва архитектура. За да издържа семейството си, упражнява различни професии. В продължение на 15 години поддържа частен бизнес с осветителни тела, но кризата го принуждава да закрие фирмата. Женен, баща на две деца и дядо на трима внуци .

- Г-н Младенов, имате ли спомен кога за пръв път чухте думата "България"?

- Детството ми мина в бежанско семейство. Дядо ми е бежанец от Кукушко заради гръцкия геноцид от 1913 -а. Много често говореше за България, наричайки я Майка България. Няма начин това да не се вреже в паметта. Времето беше тежко, сиромашията не позволяваше посещения на заведения и другарите на баща ми се събираха по домовете си и все пееха български песни. По това време сръбското влияние в Струмица, беше нулево. Всичко тръгна назад след появата на телевизията.

- Какво са за вас Македония и България?

- Македония е част от българската цялост. Даже тя е аурата около българското тяло. Тя е маята на българщината, извор на Възраждането и люлка на революцията. Македония е една от пострадалите дъщери на Майка България и това задължава всеки достоен българин да се замисли за съдбата на македонските българи и самата Македония. Но днес чужди интереси удрят жестоко и подмолно върху възраждането на българщината в Македония, олицетворено чрез БККС .

На 4 юли тази година БККС беше вписан в регистъра като организация на българи, живеещи извън България. Сега изведнъж искат да ни отнемат регистрацията. Надявам се да е само момент, който ще отмине, защото в противен случай националната катастрофа за българщината е на хоризонта.

- Кога се осмелихте публично да изявявате българското си самосъзнание?

- С началото на демократичните процеси в Източна Европа и при нас се усети една надежда за по-голяма медийна и интелектуална свобода. Започнаха, доста срамежливо, да се появяват текстове за дотогава забранената история, разбира се, само от левия политически ракурс. Но това беше моментът, който събуди интерес у мен да науча защо „дясното" е забранена тема при нас. Търсех, макар и от македонистки историци и извори, някакви писания за десните активисти на организацията и започнах да си задавам логични въпроси.

Дружах все с по-възрастни хора, които са имали личен опит с властите и с работещи в разни институции и започнахме обмен на информация, книги и списания. От ден на ден интересът ставаше все по-голям, материалите за историята - все по-многобройни. И както става, когато нещо е забранено, то провокира интерес и така се започна. След като навлязохме в Истината, нямаше връщане назад. Когато си чист пред Истината и пред Бога, остава храбростта (при мен тя не липсва) явно да проговориш за лъжата и гласно да се декларираш като българин.

- Кога се роди идеята за създаването на Българския културен клуб - Скопие?

- Преходът в Македония ставаше под строгия контрол на тайните служби. Политическата сцена трябваше да е под контрол, иначе можеше истината да се изплъзне на повърхността. А това би означавало край за комунистическата номенклатура. Надявахме се и се радвахме на появата на партията, чието име обещаваше исторически преврат, промяна на азбуката, промяна на сръбските имена на улиците и, разбира се - на самата история. Надявахме се дълго време, защото нали надеждата последна умира?! След като ни разобличиха, започнаха да ни отстраняват от партията.

Ставаше опасно за властта „бугарашите" да останат в партията и се наложи да формираме нова партия - ВМРО - Татковинска партия, която досега е единствената с българска същност. И затова, съвсем неслучайно, след атентата срещу Киро Глигоров, основният удар на службите беше срещу нея. Знаеха, че не ние сме атентаторите.

Просто им се падна удобен случай да ни натиснат до унищожение. Дълго време след това се надявахме, че ще се активира българският въпрос в Македония, но следваше поредната измама и така до 2007 г., когато започнахме открито да говорим, че е дошло време за българска организация. И го направихме, на 4 май 2008-а беше създаден Българския културен клуб - Скопие. Целта ни беше да представяме българската култура в общество, в което беше опасно да се напише голяма буква „Б", щото веднага се асоциираше с България; да отстояваме истинската история, да възкресим паметта за унищожените български паметници. Знаехме, че ни очакват изключително тежки моменти, но бяхме готови за това. Имаше затвори, уволнения, тормоз, но българите от Македония са корави, устояваме и продължаваме напред.

- Преследван ли сте от от македонистките власти?

- Преследването си е съпътстващ компонент на българщината. Не може да си българин от Македония, а да си свободен гражданин. Заплахите са част от нашия живот, започвайки от тези за ликвидация след атентата срещу Глигоров, до тези от преди няколко дни - че ме чака затвор. Тези идиотщини са нормална част от нашия живот. Наши активисти, между които и съпругата ми, бяха уволнени само заради българското си съзнание. Властите се боят от българщината като дявол от тамян.

- Имате ли някаква статистика - колко са българите, преследвани в Р Македония?
- При нашата среща с Ричард Хауит, докладчика на ЕС за Македония, му предадохме обемен доклад за всички случаи на тормоз. Тези, за които имаме информация - защото много повече са хората, които си замълчават след срещите си със системата.

- Нямате ли усещането, че властите в Македония, Сърбия, Гърция и Русия действат координирано, за да се минимизира влиянието на България във Вардарско?

- Много верна констатация. Не трябва да се забравя, че Македония от началото на прехода беше рамо до рамо със Словения по пътя към ЕС, но неадекватната политика, неразчистените исторически петна, лъже-идентитетът, службите и партиите, контролирани от север, а някои може би и от юг, доведоха процеса до безизходица.

- БККС работи ли по някакви проекти за представяне на българската култура?

- Да, в момента подготвяме изложба от картини на български художници, участвали в пленера, който се организира в Струмица навръх Илинден. Наскоро представихме книгата „Бойно охранение" на българския автор Ивелин Първанов. Опитваме се да правим нещо, но всичко е свързано с финанси... Лошото е, че български телевизии не се приемат в Македония. Докато местните тв канали са залети със сръбска и турска продукция. От БГ може да се слуша само радио „Фокус", но е с лошо качество...

- Ако бяхте премиер на Р България, каква политика бихте водили спрямо Р Македония?

- Отношението на България спрямо Македония трябва да е братско.. Ние не сме приятели, ние сме кръвни братя. Но не приемам безусловната подкрепа на България спрямо Р Македония. Респект един спрямо друг и приемане на истината за историята. Така и другите повече ще ни уважават. Безброй са примерите. Ето Германия и Австрия. Един народ в две държави, които успешно вървят напред.

По в-к Труд

Коментари
2015-03-11 23:57:58 От:

аз съм сашо миладинов и се трогнах от вашето писмо аз съм български патриот и съм сапричастен към българското обшество в македония вие сте българин и тъкъв ше си останете българия ви подържа само българия до нови среши

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот