Къси съединения: Бойко Борисов - Божидар Димитров

Автор: Павлина Трифонова (7 коментара)


Къси съединения: Бойко Борисов - Божидар Димитров

Като човек, който обича да гледа криминални филми, Бойко Борисов вероятно си дава сметка колко много може да струва кожата на един министър.

Затова последното предупреждение към Божидар Димитров, че ще напусне правителството при още едно непремерено изказване, е знак какво може да се случи оттук нататък.

По принцип Борисов е прав да се гневи, че някой министър разпространява несъгласувана с правителството позиция. Още повече когато става въпрос за отношения с друга държава.

В конкретния случай с разразилия се с Турция скандал обаче е уязвим. Премиерът продължава да не казва как трябва да се реши проблемът с обезщетенията на тракийските бежанци, прогонени от земите им преди Първата световна война.

Според Димитров сега е моментът България да поиска 20 млрд. долара от Анкара, тъй като уреждането на въпроса е част от добросъседските отношения. Южната ни съседка трябва да се поддържа, за да има шанс за членство в ЕС.

Българските архиви вече са издали 2306 копия на свидетелства за собственост на хора, които са напуснали Одринска Тракия и Мала Азия.

Липсата на тези документи дълги години бе използвана от турските власти като причина да не изпълняват Ангорския договор от 1925 г.

С него Турция признава имуществените права на българските изселници, при положение, че те няма да се връщат по земите си.

Последно правителството на Сергей Станишев поиска от Анкара да започне обезщетяване на тракийските бежанци, но отговорът отново бе "нямате документи".

Сега те се намериха, но явно не сме е в позиция да се ежим на Турция, и то на европейското поле.

На практика с публичното критикуване на министъра си Борисов спря един вътрешен дебат, за който от години настоява верният му партньор "Атака".

Вероятно премиерът е предпазлив и заради хлъзгавия терен, на който Волен го поднесе с идеята за референдум за новините на турски език.

Каквито и обаче да са причините за острата му реакция срещу Божидар Димитров, тя ще има последици. Защото публична тайна е, че министърът за българите в чужбина е от най-приближените до Борисов в кабинета. И натоварен с този ореол, той си е позволявал коментари, за които останалите министри не са и сънували.

Всеки, който е чел поне една стенограма от правителствено заседание, вижда, че да казват какво мислят по различни въпроси, са извоювали право само премиерът, държащият парите на държавата вицепремиер Симеон Дянков и безпортфейлният министър за българите в чужбина.

Но след скастрянето на последния тишината в кабинета ще стане по-голяма. Че Димитров ще създава проблеми на Борисов, си личеше още когато се съставяше правителство.

Влизането на историка в кабинета не се хареса нито на чуждите анализатори, нито на партньорите на ГЕРБ от Синята коалиция, да не говорим за БСП.

Аргументът бе, че той носи негативните черти на тоталитарния режим - принадлежност към бившата ДС и членство в БКП, и няма как да бъде министър за избягалите точно от него сънародници в чужбина.

Още повече че Димитров не е шушумига, която просто стои тихо, получава заплата и за да гласува по подходящ начин както повечето народни представители.

Като всеки историк и той е изкушен от мисълта да направи нещо голямо, с което да се запомни за поколения. Така че бързото му напускане на парламента и влизане в правителството бе напълно логично.

Борисов обаче мъжки брани номинацията му с клетвата, че ще понесе пълна отговорност за присъствието на Димитров в кабинета, защото му е приятел, знае от 3 г. за неговото досие и му вярва.

Не постави условия към работата му, даже даде да се разбере, че леко я подценява. Да се коментира министър без портфейл е несериозно, твърдеше тогава министър-председателят.

Затова и Димитров се почувства свободен да изпълни със съдържание своя пост. Първо се захвана на громи корумпираната по думите му система за получаване на българско гражданство.

Подготви пакет от законодателни промени, които да ускорят процедурите.

Предлаганите идеи бяха толкова радикални, че направо обидиха Министерството на правосъдието, което всъщност отговаря за българското гражданство.

Иначе тихата Маргарита Попова се принуди да ги стопира с цената на скандал в правителството и те все още се доработват.

Димитров получи първо предупреждение от премиера да съгласува действията си с министерствата, които са водещи по дадените теми.

И както подобава на старите апаратни играчи, за кратко той се съобрази с това изискване. Започна тихо да раздава пари за храмове и да разнася свети мощи между Турция и България.

Да събира книги и да чертае маршрути за изпращането им в българските училища зад граница.

Междувременно си осигури право да бъде пазител на държавния печат, когато министърът на правосъдието отсъства. Запази и позиците си на говорител по темата "Македония".

Изразените от него тези, че Скопие ще получи българска подкрепа за евро-атлантическа перспектива само ако спазва определени правила, сред които да се забрави "езикът на омразата" и да не преследва определящи се като българи македонски граждани, бързо бяха препотвърдени от Борисов пред македонския премиер Никола Груевски.

Затова естествено Димитров се разгърна и към натоварените с историческо значение проблеми с Турция.

Изненадващо обаче Борисов му показа жълт картон и той бе принуден да признае, че е сгрешил и необмислено се е намесил във външната политика.

Така министърът отново върна топката в полето на премиера и то в момент, в който активно се говори, че след финансите той може да поеме и външната политика след избора на Румяна Желева за еврокомисар.

И докато Борисов не даде ясно обяснение за позицията си по нерешените въпроси с Турция, винаги ще остава съмнение, че някой в София или Анкара му е извил ръцете.

От рубриката "Анализи" на в. "24 часа" - П.П.


Коментари
2010-01-08 22:04:48 От: Marko Ivanovski

eeeej Bozo Dimitrov , pred nas Makedoncite se silish i jadesh lajna , ama pred Turcija , JOK , ne mozesh !

2010-01-09 23:49:40 От: талант

Относно м-р Вежди Рашидов и антипатиите му към бившия режим, изразени полугласно и малко неясно, колкото да се докара на публиката на „Панорама” от 08. 01. 2010 г.:
Цялата партийна дружинка в Кърджали беше в еуфория, че първото му действие като министър е да остави на работа червената „пи-ар“-ка Радка Петрова. Въпреки, че не знаят или прикриват умишлено следния факт: може да се каже, че Вежди Рашидов е „брат“ на нейния съпруг!… Защото навремето е осиновен от Първия секретар на БКП в Кърджали Георги Петров, а др. Радка Петрова е женена за неговия син Живко Петров, щатен служител на ДС години след „режима“, на който г-н Вежди Рашидов се изкарва „алтернатива”. На успял, въпреки комунизма…
А, сега: нека разследващите журналисти да се напънат малко...прочети целия

2010-01-10 15:11:24 От:

Слушай келеш македонистки миризлив!ти си си дьонме и то без акъл и родина така че си затваряй напиканата уста !
Иначе едно не ми е ясно :защо генетични пичове като бойко и професора се правят на шушумиги а гентетични шушумиги като кърджалийското текезесарче Дутювчето се правят на пичове !А Б.Б. и професора просто направиха жрешка от липса на такт !това посипване на пепел не беше в изгода нито на единият нито на другият нито за БГ!Просто трябва такт в тази работа !линията на професора безспорно е правата линия и Б.Б. знае това !Явно е че търси подходящата форма !тази форма е всъщност да се поставят исканията пред тези които узбиха 300 000българи през 13 жодина и потурчиха около 500 000 македонски и тракийски българи пак тогава

2010-01-10 15:51:12 От: Reynaldo Reynaldini

Б.Борисов направи на нищо Б.Димитров за да се хареса на външният министър на Турция.Ако някой все още размишлява ,защо се случи това да ме помоли и ще изнеса цяла лекция по темата.

2010-01-11 19:38:44 От: Marko Ivanovski

Bozo Dimitrov, svinjo tatarska , Turcite sunet ke te napravat , gjubre edno !

2010-01-12 14:00:45 От: Pkdey

E ,мерака е едно истината друго !Б.Б. просто дисциплинизира отбора на който е шеф!но го прави малко недодялано ,недискретно !което намаля ефикасноста на действията му !това е истината нищо друго !Онази шушумига в турция просто може да си мечтае за това Б.Б. да иска да му се хареса !....А лекцията не е лошо да се чуе!Така ще е ясно Рейналдо юсеинката Боз курт къде е!той все още не е наясно със себе си и е редно да се определи

2010-01-15 18:47:38 От: 3

Дииии,Марко,към Београд,жибре едно прилепско лайно!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот