КУЧЕТА ПО ВЕЧЕРНА ДОБА

Автор: Жан Соломонов, Лион, Франция (1 коментар)


КУЧЕТА ПО ВЕЧЕРНА ДОБА Снимката е взета назаем от профила на Жан във ФБ

През две къщи от нашата има едно празно място...

То не е съвсем празно, щото къщата на Пешо Гущера е още там, ама е взела съвсем да пада. Докато Малкият Гущер си беше тук постягаше едно друго, ама заминаха с жена си в Америка и от години вече  нито идват, нито се обаждат. Циганите отмъкнаха, което им  ставаше за употреба и всичко запустя, та се не видя. От бая време там се самонастаниха три едри песа– порода Слатинска подобрена, но понеже всички сме слатинци с пообъркано родословие, улицата ги прие като свои. Казват, че били кастрирани от службите, ама виждал съм и да се качват едно на друго. Какво точно си правят – не съм им заничал много, пък и работа ли ми е.

  Животинките общо взето благоденстваха. Препичат се на слънце по цял ден. Като им писне се наврат в буренаците, а завали ли – бараката си е тяхна. И грижа за храна – никаква! Кой, каквото имаше за доядане – все на тях им носеше и те, абе човещина, взеха да стават махнаджии. Подбират, с една дума, месото, а хляб, боб, юфка и други такива гарнитури не слагат в муцуна и толкоз. Кротки, каквито си бяха, децата все при тях играеха и даже ги кръстиха, без светена вода, разбира се: Шаро, Кирчо и Дилайла. На своите, от улицата, песовете въртяха опашки, а по „чужденците” от долната махала – лаеха. Нормално! Въобще всичко си вървеше като по ноти, но нали народът е рекъл:  „Много харно, не е на харно”.

Една заран осъмнахме с нова наредба от общината. Забранено било да се хранят уличните кучета и глобата щяла да бъде от 150 лева нагоре. Ха, сега де?! Да ги прибират в приюти, нямали пари. Да ги изтровят – Европа не позволявала. И му намериха цаката. Ще ги оставят да псовисат от глад и толкоз. Ама, че  ще се юрнат да мародерстват по курниците и зайчарниците ни, а може и по-лошо да стане – кой ти гледа.

За песовете и пенсионерите на улицата дойдоха годините на Седемте мършави крави. Нито да ги оставиш гладни хайванчетата, нито да си дадеш цялата пенсия, че и отгоре за глоба. Гласували наредба и толкова. Електоратът да му мисли. И го измислих !

 Нали си знаем и две и двеста още от Татово време. Отидох до пазара и купих четири канчета, евтина китайска стока, от тия дето се нахлузват едно в друго през дръжката. Като пазарувам за мен, прикупя и малко карантия от касапите. После им я кипвам леко и  като се мръкне хубаво, напълня котелките и през двора на Стойчо, покрай гаража на Желявецо – направо на празното място. Изсипя им манджата и по обиколен път, та в къщи.

 –О, къде по това време, комшу – поспря ме веднъж един познат– телевизорът ли ти се е развалил, или прескачаш при некоя стара изгора?

– Ами изгора – въртя глава виновно аз – до шкембеджийницата отскочих – и посочих канчетата.

– Хехе, фустопоклоник ниеден – сръга ме с палец съседа. –Знам я аз тая шембеджийнца по сред нощята. Шейсет лева на час взима мръсницата, ама ще чакам края на месеца дъщерята да прати малко пари от Германия, и ще ида и аз да хапна.

 Това е човекът, мили Боже – акълът му вечно е извърнат към лошото. Но пък нали сме в  една махала и всичко си  знаем... какво да му кажа повече?

 Карах така известно време, докато не ме засече балдъзата. Тя пък казала на жена ми и нещата се объркаха. Ама много се объркаха. Сега първо чакам балдъзата на долния етаж да загаси телевизора, после моята да заспи и накрая първо изляза да видя няма ли общинари да се въртят на пусия наоколо и после се върна, взема канчетата и пак през дворовете, та до празното място при песовете.

 Затова много ви моля, ако видите по вечерна доба приведена сянка, загърната в  стар мръсен шлифер и лъскави китайски канчета в ръка, да се сурва покрай оградите, моля ви, не си мислете най-лошото. Това не е нито крадец, нито някой друг злосторник. Това съм просто аз.

                                                                                                                   

Коментари
2017-11-21 22:02:58 От: natalie

Ta4sa kontakt na Bobi Balkanski mola.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Май 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
      
     
 1. 19.05.1934г. – Военният съюз и кръг “Звено” правят държавен преврат
 2. 19.05. - Събития и факти
 3. 21.05. - Събития и факти
 4. 21.05. - Св.равноапостолни Константин и Елена
 5. 22.05. - Международен ден на биологичното разнообразие
 6. 22.05. - Събития и факти
 7. 22.05. Св.вмнк Йоан-Владимир, княз български, чудотворец
 8. 23.05.1417г. – българи и български благородници полагат клетва за вярност пред дука на Милано
 9. 23.05.1847г. – роден Михаил Греков, възрожденски деец и революционер
 10. 23.05. - Събития и факти
 11. 24.05. - Събития и факти
 12. 24.05. - Ден на българската просвета, култура и писменост
 13. 25.05. - Събития и факти
 14. 26.05.1876г. - в Янтра се удавя Панайот Волов, един от водачите на Априлското въстание
 15. 26.05. - Събития и факти
 16. 26.05. - Св.мчнк Георги Софийски Най-нови
 17. 27.05. - Събития и факти
 18. 27.05.1866г. - В Букурещ е създаден Таен български централен комитет
 19. 27.05.927г. – в разгара на подготвяната война срещу Византия умира Симеон І
 20. 28.05. - Събития и факти
 21. 28.05.1912г. – в Италия умира поетът Пенчо Славейков
 22. 29.05.1953г. – Едмънд Хилари и шерпът Тарзинг Норгай първи стъпват на Еверест
 23. 29.05.1453г. – султан Мехмед ІІ Фатих завзема Цариград и слага край на Византия
 24. 29.05. - Събития и факти
 25. 30.05. - Събития и факти
 26. 01.06. - Църквата отбелязва Свети дух
 27. 31.05. - Събития и факти