Кръвни вражди измъчват Югоизточна Турция (2)


Кръвни вражди измъчват Югоизточна Турция (2)

Около 60 000 души участват в спонсорираната от държавата селска гвардия в Югоизточна Турция, която се бие редом с държавните сили за сигурност.

Врагът са  бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК). Критици твърдят, че районът е залят от оръжия. Гарет Дженкинс, анализатор от Истанбул, казва, че селските гвардии са използвали оръжията си много пъти за решаване на кръвни вражди.

Правозащитни организации отдавна призовават правителството да разпусне селските милиции, които според тях са неизброими, а и разпускането им не е лесно.

"Има цели села в Югоизтока, където да бъдеш в селската гвардия е единствен поминък. Икономиката на цели села зависи от тези сили, така че това е и сериозен социално-политически проблем", казва Дженкинс.

Критици твърдят, че държавата е стимулирала племенната принадлежност чрез създаването на система на държавен патронаж, за да се противопостави на нарастващото влияние на бунтовниците от сепаратистката ПКК през 80-те години.

"Правителството направи голяма грешка в опита си да постигне мир и ред, като създаде местни велможи и им даде оръжие", казва Ергил.

Кръвопролитието в Билге и културата, която стои в основите му, вероятно ще налее вода в мелницата на онези в Европа, които казват, че Турция е твърде бедна и твърде изостанала, за да се присъедини към ЕС.

Правителството
в Анкара заявява
, че е подобрило правата на жените, особено в консервативния югоизток, където убийствата заради честта са често срещани, но Брюксел иска да бъде направено повече.

"Чувстваме дълбока скръб като нация. Такава примитивна жестокост, която отвори дълбоки рани в нашата съвест, е необяснима", заяви президентът Абдуллах Гюл.

"Всеки трябва сериозно да се замисли за традициите, кръвните вражди и враждебността, стоящи по-горе от човешкия живот, в епохата, в която живеем. Трябва да бъдат направени лични и институционни усилия, за да не бъде позволявано на такива събития да се случват повече"
, добави Гюл
.

Във вторник булдозерите бяха заети в Билге да копаят гробове за мъртвите, докато жените ги оплакваха в дъжда. "Това село е прокълнато", казва
местен 19-
годишен мъж.

По Ройтерс от БТА - П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот